Ekomatky v akci

Ekologicky smýšlející mamky mívají pověst intuitivních blouznivých bytostí v dlouhých batikovaných šatech. Ale to je mýtus!
Ekomatky v akci
A navíc dávno překonaný. Současné ekomatky jsou informované, přitažlivé – samozřejmě díky kosmetice bez chemikálií – a přiměřeně angažované. Zajímají se o svět, který jejich děti obklopuje, a jsou si vědomy toho, že na něj mají vliv. Co mají společného? Víru v to, že kvalitu prostředí, v kterém naše potomstvo vyrůstá, máme ve svých rukou a stojí za to bojovat za jeho zlepšení. Namísto všeobecně vládnoucí rezignace začínají s drobnými změnami u sebe. Zajímali jsme se o příčiny, které vedou k posunu v myšlení a nakonec i vedení domácnosti. Bývá jí často právě narození potomka.
 
Pereme eko
Není náhodou, že první obětí ekopokusů se stává prádlo. Maminka, říkejme jí třeba Eva Kovářová, pár týdnů před porodem druhého dítěte vyprala všechny ty roztomilé malinké kousky výbavičky, pověsila je na sušák v ložnici a… zavětřila chemii. Zarazila ji představa, jak přímo na jemné kůžičce jejího novorozeňátka řádí všechna ta bělidla, optické zjasňovače, fosfáty a parfemace. Zapátrala proto na internetu a nakoupila ekologické prací prostředky. Na praní plenek umíchala v kyblíku první dávku „slizu“ – to nejneškodnější, co můžete v české kotlině udělat pro své prádlo a pokožku, recept třeba na www.latkovepleny.cz. Po dvou týdnech rozdala všechny zbytky komerčních pracích a čisticích prostředků, protože prvorozenému synkovi se znatelně zlepšil stav atopického ekzému. Z rozjetého vlaku už nemohla a ani nechtěla vystoupit, při nákupech s nadšením studovala složení všech možných výrobků pro domácnost a hledala zelenější varianty. Postupně si zvykla, že v rodině platí za „tu ekoteroristku“, zato našla nečekanou oporu v tchyni, která přišla na chuť bioobchůdkům a místo tradičních bonboniér začala nosit pytlíky sušeného ovoce a karamelek bez éček.
 
Látka versus papír
Látkové plenky jsou prubířským kamenem dobré ekovůle. Když ony se ty papírovky používají tak snadno… Ale abychom látkovkám nekřivdili, dávno už nevyžadují takovou dřinu jako v dobách, kdy nám maminky omotávaly bříška čtvercovkami poskládanými do neuvěřitelných tvarů a celou tu nádheru ozdobily spínacím špendlíkem. Široká nabídka tvarovaných plen a praktických nepropustných, ale prodyšných svrchních kalhotek zjednodušuje přebalování i praní na minimum. Většina moderních plenek se nežehlí, a to ani v šestinedělí, ono když se použije k přírodě i dítkám šetrný prací prášek, hebké přírodní materiály to ani nepotřebují.
 
Trocha statistiky: zatímco jednorázová vstupní investice do látkovek se pohybuje mezi dvěma až desíti tisíci korun (a to už musíte luxusním barevným plenečkám s obrázky opravdu propadnout), postupným dokupováním balíků jednorázovek se snadno vyšplháte k částce o poznání vyšší – 18 až 25 tisíc za měsíc. Navíc šikovná maminka si tvarovanou látkovku podle internetu klidně ušije, dají se podědit po kamarádkách, u babiček v komodě se taky občas najdou čtvercové poklady. Na jedno „papírové“ dítě připadne zhruba 250 kilogramů vstupních surovin, aby vyprodukovalo kolem tuny odpadu, který se na smetišti povaluje nějakých 500 let, než se rozloží.
 
Papírovkáři na svou obhajobu uvádějí, že šetří energii a vodu. Pokud perete plenky jednou za tři dny, spotřebujete asi 60 litrů vody. Za tytéž tři dny na záchodě prosplachujete zhruba 300 litrů. Navíc slintajícímu a blinkajícímu miminku budete prát tolik oblečení, že se to (částečně) ztratí. Pokud k vypěstování stromů coby suroviny pro papírovky je třeba 420 kilometrů čtverečních půdy, odpovídající množství bavlny zabere 17 kilometrů čtverečních. V některých státech západní Evropy stát maminkám látkařkám přispívá na výbavu, neboť výrazně ulehčují skládkám – třeba v Británii tvoří jednorázové plenky 4 % domácího odpadu (tedy šokující jeden milion tun ročně).
 
Stále váháte? Přidáme zdravotní argumenty – absorpční jádra jednorázovek obsahují slušné množství ropných produktů a často i parfemace. Nezajišťují široké abdukční balení, jaké prospívá kyčelním kloubům novorozeňat a diskutuje se i o možném přehřívání varlátek u chlapců. A argument nad jiné pádný – látkové plenky jsou měkčí a o něco objemnější, pády vašeho batolete budou tedy jako do bavlnky!
 
Typy látkových plenek
Čtvercovky: nejznámější a nejlevnější, složíte je na osminky a vložíte do svrchních kalhotek.
Vícevrstvé plenky: obdoba čtvercovek, zesílené ve střední části pro vyšší absorpci.
Tvarované plenky: snáze než čtvercovky se přizpůsobí tvaru tělíčka.
Kapsové plenky: tvarovaný „obal“ plníte podle potřeby čtvercovkou, vícevrstvou plenkou nebo originálním savým jádrem od výrobce.
Svrchní kalhotky: vyrobené z nepropustného funkčního materiálu na způsob goretexu, neprovlhnou, ale dovolí kůži dýchat.
Plenky vše v jednom: savý tvarovaný vnitřek je opatřený nepropustnou vrstvou, takže svrchní kalhotky nepotřebujete – ideální pro dny, kdy přebalují tatínci.
Informace o péči o látkovky a konkrétní výrobky: www.latkovky.cz, www.latkovepleny.cz
 
Klepněte pro větší obrázekOdpadky
Sedmiletý syn Martiny Veselé po příchodu ze školy doslova strčil hlavu do koše a dlouho zkoumal jeho obsah. Pak zklamaně prohlásil: „Maminko, ty netřídíš odpad! Jsme sto let za opicema...“ Martina nejdřív zabručela něco nelichotivého na adresu aktivní vyučující prvouky a pak se nad tím zamyslela. Koneckonců snad to nebude taková oběť a rodina aspoň nebude za zpátečníky... Nakoupila tři plastové kontejnery s kolečky (druhorozené batole je s oblibou využívá jako odrážedlo) a u Veselých se jali vesele třídit.
 
Jak nakládat s odpadem pro vás určitě není novinka, zkusme se ale zamyslet, zda by se dal jeho objem zredukovat. Můžete začít postupně nahrazovat jednorázové spotřební zboží opakovaně použitelným. V domácnosti se toho najde spousta: rozmazlujte svůj nosík a papírové kapesníčky nahraďte kvalitními látkovými s přitažlivým designem. Investujte do nabíjecích baterií a úsporných žárovek, jsou přátelštější k životnímu prostředí a nakonec s nimi ještě ušetříte. Nákup si z obchodu nemusíte odnášet v igelitce, pořiďte si krásnou trendy síťovku z biobavlny, nějaký ten pátek vám vydrží. A proč si ji barevně nesladit třeba s kočárkem? Co s igelitovými sáčky na zeleninu a ovoce, bez těch to přece v hypermarketech nejde? Kované ekoložky si pořizují průhledné pytlíčky z tenké pevné látky – nálepku s cenou doma sundají a používají znovu a znovu až do roztrhání. V síti drogerií DM seženete spoustu ekopomocníků do domácnosti: od prostředku na skvrny po rozložitelné houbičky na nádobí, chce to jen zapátrat. Budete překvapené, nakolik se výskyt „nesmrtelných“ plastů dá omezit díky používání výrobků ze snadno rozložitelných materiálů.
 
Změna životního stylu
Z řidiče pěšákem – to je jedna ze změn k lepšímu, která se nezavádí právě snadno. Přitom objem výfukových plynů, které nás pomalu a nenápadně dusí, je každý rok více alarmující. Těžko však budete nutit maminku s dvěma dětmi, aby na velký nákup vyrazila bez auta. Nákupní centra nebývají právě při ruce a manipulovat hemživým dorostem v prostředcích hromadné dopravy je záběr i bez pěti kilo v každé ruce. Určitě se ale takové výjezdy dají omezit – pomůže třeba nákupní seznam, nestane se vám, že následující den pojedete stejným směrem třeba pro tvaroh...
 
Děti jistě ocení, když na víkend k babičce vyrazíte pro změnu vlakem – sice pojedete dvakrát tak dlouho, ale i cesta může být cíl a zážitkům z větru ve vlasech u staženého okénka nebo z pohledu na ubíhající koleje nemůže konkurovat ani ta nejlepší autosedačka.
 
Pokud chcete být nejen důsledná, ale i stylová, vrhněte se na šatník a interiér domova. Přírodní materiály jsou v módě, šetrné k prostředí a budete z nich mít lepší pocit. Zkuste si představit své robátko třeba v biobavlněném tričku, manžela ve lněné košili s konopnou kabelou ležérně hozenou přes rameno a vás – jak jinak – v šatech z pravého hedvábí.
 
Ekologie může mít zkrátka mnoho tváří – a ať už s pokorou k matičce Zemi zvolíte skromnější variantu nebo proměnu vašeho okolí rozjedete ve velkém stylu, držíme vám palce!
 

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články