Dýně trochu jinak

Oranžové halloweenské dýně jsou specialitou především za oceánem, ale pomalu se zabydlují i u nás. Vypadají krásně, a navíc je to dobrý důvod pro tvoření s dětmi. Máme pro vás tipy jak na tradiční zdobení, tak i na netradiční postupy pro toho z vás, kdo rád experimentuje.
Dýně trochu jinak

Pavoučí síť

Dýně natřená nabílo a do tvaru sítě polepená třpytivými kamínky, které prodávají buď ve výtvarných potřebách, nebo i v některých hračkářstvích, vypadá báječně. Pavouka můžete na dýni jednoduše nakreslit nebo ho koupíte v prodejně hraček. Zrovna tak můžete síť utvořit omotáním dýně provázkem nebo vlnou. Výsledek je stejně efektní a navíc to zvládnou i děti. Síť můžete udělat i z různých barev a hned bude vypadat veseleji. Zatímco provázkovou dýni můžete nechat venku pod střechou (vlnu nebo provázky však raději přilepte), třpytivou dýní ozdobte jen interiér, aby se kamínky neodlepily.    


Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Fantazii se meze nekladou

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Není třeba držet se tradice, dejte dětem štětec, barvy a nechte je, aby si vytvořily dýni podle chuti. Zatímco při vyřezávání dýně děti odháníme, aby se nezranily, s barvami a štětcem mohou tvořit úplně samy. Zrovna tak mohou vystřihnout nějaký obrázek, třeba netopýry, a na dýni je nalepit. I tohle zvládnou úplně samy.

Hello Kitty

Klepněte pro větší obrázek

Holčičky určitě uvítají dýni ve stylu oblíbené kočičky Hello Kitty. Je to jednoduché, vousky nalepíte z kartonu, nos můžete také nalepit nebo namalovat. Klobouk není nutný, kočičce zrovna tak sluší červená mašle, která k ní obvykle patří. Tu můžete buď namalovat, nebo hřebíčkem připevnit skutečnou mašličku.

Ubrousková a mašličková krása

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Pokud jste propadli kouzlu ubrouskové techniky, proč vynechat takovou krásnou plochu, jakou dýně je. Vyberte ubrousek se správným dekorem a pusťte se do lepení. Kdo by snad neznal metodu tzv. decoupage, pak je třeba oddělit vrstvy ubrousku tak, aby vám zbyla jen ta vrchní s obrázkem. Je potřeba dát pozor, aby to byla opravdu jen jedna vrstva. Tu pak lepidlem na decoupage (k dostání ve výtvarných potřebách, ale i ve velkých hobby supermarketech) postupně svrchu lepíte na podklad pomocí štětce. Postupujte opatrně, protože ubrousek se snadno roztrhne. Pokud se vám nechce do složitých ubrousků, pak si vezměte barevné lepenky nebo mašličky a dýni tím jednoduše polepte. I to zvládnou děti a bude je to bavit. Kupte jim různé druhy mašlí a nechte je tvořit.

Šablonkové hrátky

Klepněte pro větší obrázek

Použijte starou háčkovanou dečku či krajku anebo v obchodě prodávané šablonky. Pak už stačí jen štětec s barvou nebo rozprašovač, a je to. Některé tvořilky používají na rozprašování barvy lahvičky od dětských sladkých sprejů, které prodávají v každé cukrárně.

Tradice je tradice

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Kdo nemá rád experimenty, ten ať si připraví vykrajovátka, dlátko a kladívko a dá se do toho. Pro menší dýně, které nemají tak tvrdou slupku, můžete použít modelářský nůž. 

Přejeme hezké zdobení.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články