Dýchám, tedy jsem

I když jste nikdy necvičili jógu, už od narození jste praktikovali jeden z jejích hlavních prvků – dýchání. Jógová praxe fyzického těla je založena na předpokladu, že můžeme ovládat svůj dech tak, aby byl stejný v jakékoli pozici, a stejně tak skrze dech ovládat svou mysl a tělo, tedy i své zdraví.
Dýchám, tedy jsem

Většina z nás zná pravidla správné výživy a nejrůznější diety, ale málokdo se zajímá o to, jak dýchá. Bohužel v dnešní době plné stresu většina lidí dýchá jen povrchně, víceméně jen tolik, aby se neudusili. Přitom plný dech, který se dnes učí na lekcích jógy, je návrat k přirozenému dechu, který nám přináší dostatek kyslíku, ale i potřebné životní energie, tzv. prány. Pokud s nemocným člověkem budete každý den dvacet minut dýchat hlubokým dlouhým dechem, rapidně se jeho stav zlepší. Protože jsme neustále ve stresu, dokonce i naše děti, dýcháme velmi rychle a mělce. Jestliže je dýchání nedostačující, pak dýchací systém (hrdlo, průdušky, svaly hrudi a břicha a především bránice) ztrácí svoji pohyblivost. Následkem toho se hromadí zbytky plynů v plicích a dochází k jejich nedostatečnému provětrání. Místo aby byly vypuzovány z plic ven, zůstávají v našem organismu a působí chronickou intoxikaci těla. Zároveň dochází k nedostatečnému okysličování krve, což znamená stálé částečné zadušení. Jak potom chtít od našeho organismu, aby byl zdravý?

Prodlužte si život
Umění ovládání životní energie a dechu je všeobecně uznáváno jako prostředek k omlazení těla, prodloužení života a zároveň velmi ceněno pro svou ohromnou léčivou sílu. Díky správnému dýchání všechny vnitřní orgány získají takové množství výživy, jaké potřebují. Rovněž umožňuje systémům těla, například zažívání, aby pracovaly s větší efektivitou. Zvýšený příjem kyslíku je obzvláště prospěšný pro činnost ledvin, jater a sleziny, ale i mozku. Dokážeme se lépe soustředit, věci vidíme jasněji a snadněji zvládáme vypjaté situace. Jógové texty doporučují dýchací techniky jako účinnou léčbu na širokou škálu zdravotních potíží, bolesti hlavy či ucha, ale i na vážnější nemoci, například astma. Významné je také duševní uvolnění, a tedy zbavení se stresu, který bývá příčinou řady dalších onemocnění.

Úplný hluboký aktivní dech až do břicha ovlivňuje cirkulaci krve v hrudníku, ale i v křížové a pánevní oblasti a v nohách. Je-li tento způsob dýchání špatný nebo nedostatečný, objevuje se mnoho negativních důsledků, jako jsou: bolestivá menstruace, hemoroidy, křečové žíly na nohou, chladné nohy v důsledku špatné krevní cirkulace apod. Dech můžeme využít i ke zmírnění napětí v ostatních částech těla. Nejjednodušší způsob, jak toho dosáhnout, je směrovat nádech do určité partie těla, například do bederní části zad.

Jak na aktivní dýchání?
Nejde o to, jen prodloužit dech až do břišní oblasti, ale také aktivně pracovat s břišní stěnou. Lehněte si na záda nebo si sedněte na židli, narovnejte páteř, položte si dlaň na horní část břicha (oblast pod hrudním košem, ale nad pupíkem) a s nádechem, jak bránice postupuje dolů, pozorujte, jak se břicho aktivně pohybuje směrem ven, přičemž spodní část břicha pod pupíkem je zpevněná a hrudník zůstává téměř nehybný. Poté se nadechujte do hrudníku a horní části plic. Při výdechu začněte vydechovat z horní části, pak z hrudníku a nakonec z břišní části, přičemž bránice stoupá nahoru a břišní svaly jemně vtahujete dovnitř. Tato část vtažení bránice a břišní stěny je důležitá, břicho nezůstává zcela povolené, ale lehce aktivní. Umístění dlaně nám pomáhá směrovat dech, lokalizovat správné svaly a soustředit se na pohyby v břišní oblasti. Pozorujte, jak se s prodloužením dechu pohyby zpomalují a zvláště výdech se prodlužuje. Zpočátku je třeba se plně soustředit a postupně se tento druh dechu zautomatizuje.

Běžné dýchání by mělo probíhat tímto způsobem s kontrolovanou břišní stěnou, i když v mírnější podobě. Pokud máte příliš uvolněné břišní svaly, je třeba trénovat. Bude vám chvíli trvat, než je rozpohybujete a vytvoříte potřebný svalový tonus. Ale stojí to za to. Kromě výše zmíněných účinků předejdete naplňování uvolněného břicha tukovými polštářky. Pokud máte naopak svaly příliš stažené (v důsledku stresu nebo nadměrného cvičení), nejdříve se při dechu soustřeďte na jejich uvolnění a břicho začněte aktivně vtahovat až poté, co se vám podařilo svaly uvolnit.

Pocit jisté euforie
Kdykoli během dne si vzpomenete, kdykoli se přistihnete při mělkém dýchání nebo zadržování dechu, dýchejte tímto způsobem. Po jedné až dvou minutách budete na začátku pociťovat určitou únavu břišních a mezižeberních svalů. Přesto budete mít pocit jisté euforie. Příjemné teplo, které zaplaví celé tělo, je známkou toho, že jste povzbudili buněčné dýchání. Po krátké adaptaci a měnící se kvalitě dechového svalstva už nebudete uvažovat o jiném způsobu dýchání.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články