Dvojnásobný porod: V čem je jiný?

Je podruhé či potřetí jiný stav ještě jiný? Určitě je, ale s batoletem v náruči či puberťákem za školou si to málokterá těhulka stačí uvědomit. Ačkoli… 
Dvojnásobný porod: V čem je jiný?

Když mi poprvé napsali do těhotenské knížky „plod A“ a „plod B“, později už jen „áčko“ a „béčko“, přišlo mi to zčásti vtipné, zčásti obludné. Později jsem si na toto věcné označení svých nenarozených dětí zvykla. Sledování a porovnávání obou plodů je dnes nedílnou součástí vícečetného těhotenství. A polohy obou plodů v závěru těhotenství také významně ovlivňují rozhodnutí, jakým způsobem bude porod veden…

Riziko předčasného porodu je u dvojčat vyšší
Maminky budoucích dvojčátek často zůstávají doma na rizikovém těhotenství. Řada měsíců v domácí izolaci stáčí myšlenky stále stejnými směry. Porod je jedním z nich. „Pořád jsem se trápila myšlenkami na to, jak bude probíhat porod. Jestli bude přirozený nebo císařem… Kdy se to dozvím…

Nakonec nebyl čas přemýšlet o ničem. Na konci 32. týdne jsem začala krvácet, a když se stav po týdnu stabilizoval a zdálo se, že mě dokonce ještě pustí domů, praskla mi najednou plodová voda. Patnáct minut nato jsem už byla na sále a za chvíli byly holky na světě – císařským řezem. Naštěstí dopadlo všechno dobře, děti byly a jsou zdravé, i když samozřejmě po narození strávily několik týdnů na novorozenecké jednotce intenzivní péče,“ popisuje Lenka, a naráží tak na první fakt, který musí maminky dvojčátek vzít na vědomí: vícečetná těhotenství jsou zkrátka rizikovější a možnost předčasného porodu je vyšší než v případě běžného těhotenství. Neznamená to ovšem, že by se nastávající maminky měly trápit strachy – je hodně dvojčat, která se narodí normálně v termínu. Jde spíš o to, znát možná rizika, zbytečně se citově nefixovat na nějaké plány. Všechno může být nakonec jinak, to u dvojčat platí dvojnásobně. Naštěstí moderní přístroje a současná medicína svedou opravdu hodně.

Způsob vedení porodu dvojčat určuje poloha plodů
O vhodném způsobu porodu rozhoduje poloha obou plodů v děloze matky. Porod „per vias naturales“ doporučuje Česká gynekologicko-porodnická společnost jednoznačně pouze v případě, že oba plody jsou v podélné poloze hlavou dolů a jejich hmotnost je vyšší než 1 500 gramů. Podle tohoto doporučení je přirozený porod možný také při podélné poloze obou plodů v případě, že první z dvojčat (áčko) je dolů hlavičkou a druhé (béčko) koncem pánevním. Zde se však už lékař může rozhodnout na základě anamnézy, průběhu těhotenství nebo porodnické indikace také pro vedení porodu císařským řezem. Jakékoliv jiné, tzv. kolizní polohy plodů či příčná poloha některého z plodů, jsou už jasnou indikací k císařskému řezu. Tou může být ale i výrazný rozdíl ve váze obou plodů, zdravotní komplikace matky a mnohé další.

U přirozeného porodu dvojčat neplatí , že bolesti je dvakrát více
„Rodila jsem počátkem 38. týdne – přirozeně. A – Anička byla hlavičkou dolů, B – Baruška byla hlavou labilní (pořád se stáčela trochu napříč), ale nikdo mi ani nenabízel jinou alternativu, prostě rovnou přirozený porod,“ říká Kateřina, a vyvrací tak mýty o tom, že by lékaři maminky dvojčátek přesvědčovali raději k císařskému řezu. Také hysterické zvolání, že „rodit dvě děti najednou, to musí být hrozné“, patří jen k obvyklým mýtům, které se okolo dvojčat rojí.

Ve skutečnosti to není tak strašidelné, jak by se mohlo zdát: rodička dvojčat totiž absolvuje obtížnou první část porodu, kdy se otvírají porodní cesty, pouze jednou. Při porodu druhého miminka jsou už porodní cesty otevřené a druhé děťátko se většinou narodí relativně rychle po starším sourozenci. Ale stejně jako každý porod i porod dvojčat je u každého jiný a nelze vyloučit komplikace.

Buďme rády, že máme alternativy
Stejně tak jako se maminky otázkou porodu zabývají během těhotenství, tak se vzpomínky na porod po narození miminek většinou rychle vypaří. A to platí o to víc, když se pokřik z dětských postýlek line stereo. My maminky dvojčat můžeme být vlastně rády, kolik možností nám ohledně porodu moderní medicína dává. Ještě před pár desítkami let některé rodičky ani netušily, že se v jejich břiše kromě „áčka“ ukrývá i „béčko“. To teprve muselo být překvapení.

Převzato z časopisu Betynka.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články