Dvojčata: Na kolena!

V osmi měsících se některá miminka mění z plazivců na lezce. Ale ani u dvojčat to nemusí být stejné.
Dvojčata: Na kolena!

Vývoj kojenců má své zákonitosti a odborníci tvrdí, že kvůli zdravému utváření pohybového aparátu i dobrému psychickému rozvoji je třeba, aby mimčo prošlo všemi etapami vývoje. Tedy i plazením, lezením, samostatným posazováním, vstáváním atd. Méně však už záleží na tom, jak rychle  tyto dovednosti zvládne. Tolerance je poměrně velká, zhruba pět až sedm týdnů, což je v životě miminka hodně dlouhá doba. Proto se neplašte, je-li kamarádky čipera o něco dál než váš pohodář. Podobně je tomu totiž i u Betynkou sledovaných dvojčat.

„Beátka si už kleká a v kleku se začne houpat dopředu i dozadu. Tím vždycky rozesměje Agátku, protože se jí moc líbí, co ségra provádí,“ komentuje počínání svých holčiček Veronika. „Agátka si zatím nekleká, ale má tendence, když si jí vezmu na klín, se na mně stavět, jako by chtěla etapu lezení po kolínkách vynechat.“ Je pravděpodobné, že když bude mít Agátka hodně příležitostí lézt, i ona své bříško od země „odlepí“, protože lezením se dál dostane rychleji než plazením.

Bráškovy hračky
Dětská ohrádka je zvědavým holkám už malá, a tak se vydávají do bráškova území. Nejvíc je samozřejmě lákají jeho hračky, na což je prý Šimon pochlapsku háklivý a začíná bojovat.

Že by předzoubky?
Přestože se slečny už naučily po večerní kaši spát celou noc a probouzejí se až na ranní jogurt, jsou často nevrlé. Nejspíš za to mohou další klubající se zoubky. Zatímco Agátka už „cení“ i dva spodní, Beátce se k tomu prvnímu ze čtvrtého měsíce přidal vzápětí druhý, který ale roste jinak, než by měl. „Paní zubařka nás uklidnila, že pravděpodobně jde o tzv. předzoubky a vše by se mělo srovnat. Před Vánocemi obě holky i Šimona čeká preventivní stomatologická kontrola,“ plánuje Veronika.

Převzato z časopisu Betynka.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články