Dvojčata: Dvojitá porce radostí i starostí

Během cyklu obvykle dozrává jenom jediné vajíčko, které je pak vypuzeno do vejcovodu a tam může být oplodněno mužskou zárodečnou buňkou. Putuje pak do děložní dutiny, kde se začne vyvíjet jediný lidský zárodek.
Dvojčata: Dvojitá porce radostí i starostí

Výjimečně se však může stát, že v jediném měsíci dozrají dvě nebo více vajíček buď v jednom, nebo v obou vaječnících. Dozrálá vajíčka mohou pak být oplodněna zároveň a žena může dát život dvojčatům, ve velice vzácných případech dokonce i více dětem.

Každý lidský zárodek se v takovém případě vyvíjí úplně odděleně, respektive co mu prostor v děloze dovolí. Dvojčata, která se z tohoto početí narodí, vznikla vlastně ze dvou různých vajíček, oplodněných dvěma různými mužskými zárodečnými buňkami. Tato dvojčata se sobě nepodobají více než jiní sourozenci, dokonce mohou být různého pohlaví. Takovým dvojčatům říkáme dvouvaječná dvojčata.

Na rozdíl od těchto dvouvaječných dvojčat existují také jednovaječná dvojčata. Vznikají z jediného oplozeného vajíčka. Kromě normálních lidských vajíček existují totiž výjimečně i vajíčka s velkým jádrem a s dvojnásobným nebo vícenásobným počtem chromozomů. Vajíčkům s takovou odchylkou se říká „mnohomocná vajíčka”. Jestliže se setká mnohomocné vajíčko s mnohomocnou spermií, může vzniknout útvar, z něhož se pak vyvíjí nikoli jeden lidský zárodek, nýbrž dva zárodky; tedy jednovaječná dvojčata.

Ta se vyskytují mnohem vzácněji než dvouvaječná dvojčata. Jednovaječná dvojčata jsou vždycky stejného pohlaví, tj. buď dva chlapci, nebo dvě děvčata. Vyznačují se nápadnou vzájemnou podobou, takže jedno takřka nelze rozeznat od druhého. Nejen tělesná podoba, ale i duševní vlastnosti jednovaječných dvojčat jeví nápadnou podobnost.

Náročnější těhotenství
Průběh těhotenství s dvojčaty se většinou vyznačuje některými odchylkami. Větší nitroděložní obsah způsobuje, že břicho ženy, která nosí dva plody, bývá nápadně zvětšeno. Čtvrtina všech těhotenství s dvojčaty končí před vypočteným termínem porodu.

Existují také trojčata, čtyřčata, paterčata i porody ještě většího počtu plodů. Jsou to však vzácné případy. Jejich narození se ohlašuje sdělovacími prostředky, někdy se stávají i světovou senzací.

Statisticky je zjištěno, že asi na 80 porodů připadá jeden porod dvojčat a na 7100 porodů jeden porod trojčat. Čtyřčata se objeví dokonce jen jednou mezi půl milionem porodů.
V poslední době se zvyšuje počet vícečetných těhotenství u těch žen, které byly pro neplodnost léčeny hormonálními preparáty.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články