Dvě miminka = Dvakrát tolik lékařských vyšetření?

Takto početní příklad nezní. Spíš se připravte na vyšší rizikovost.
Dvě miminka = Dvakrát tolik lékařských vyšetření?

I když těhotenství není nemoc, čeká právě v těchto několika měsících na nastávající maminky řada vyšetření a pravidelné návštěvy u lékaře. Na co se mají připravit těhulky, které čekají miminka rovnou dvě? Je vícečetné těhotenství automaticky těhotenstvím rizikovým?

Strach není určitě na místě. I vícečetné těhotenství může probíhat normálně a bez komplikací, zvláště v prvních dvou trimestrech. Je jen třeba se připravit, že lékaři jsou starostlivější a návštěvy u nich budou častější.

Čekám dvojčata, ale nechci zůstat devět měsíců doma
Mnoho maminek zůstává ve vícečetném těhotenství automaticky doma od prvních týdnů. Přístup lékařů, ale i maminek, může být různý. „Můj gynekolog mi řekl, že není nutné, abych strávila celé těhotenství na neschopence, pokud k tomu nebudou opravdu objektivní důvody. Všichni se tomu divili, ale já jsem za to byla spíš vděčná. Neumím si představit, co bych dělala tolik měsíců zavřená sama doma. Měla jsem zajímavou práci v bance, která nebyla fyzicky náročná, měla jsem ráda kontakt s lidmi a ani dobrý finanční příjem nebyl pár měsíců před odchodem na mateřskou k zahození,“ říká Marta, dnes maminka tříletých dvojčátek, která mimochodem donosila svá dvojčátka bez jediného zdravotního problému do 38. týdne těhotenství a porodila v plánovaném termínu.

Vícečetné těhotenství není přirozené, rizika jsou vyšší
 Je ale pravda, že příběh Marty patří spíše k výjimkám, které potvrzují pravidlo. Většina maminek má strach z toho, aby miminka neohrozila, a to se promítá do jejich psychiky – dávají přednost tomu, zůstat doma už v první fázi těhotenství. A k tomuto postupu se kloní i většina lékařů. Důvod je jednoduchý: vícečetné těhotenství u člověka přece jen není úplně přirozené, a proto i komplikací hrozí více. Ať už jsou to potraty nebo vrozené vývojové vady – obojí se u vícečetných těhotenství vyskytuje častěji. Největším rizikem je pak předčasný porod – toto riziko se pohybuje až okolo 50 %.

Obecně platí, že rizikovější jsou těhotenství s jednovaječnými dvojčaty, která mohou být monochoriální a monoamniální, což znamená, že mají jednu placentu a jeden společný amniální vak. Dvojvaječná dvojčata mají vždy každé vlastní placentu, což je méně rizikové.

Častější ultrazvuky porovnávají vývoj obou plodů
Kromě všech standardních vyšetření absolvují maminky dvojčat a vícerčat častěji ultrazvuková vyšetření a většinou dříve přecházejí z ambulance svého lékaře do péče vybrané nemocnice.

Oproti klasickému těhotenství se u dvojčátek porovnává vývoj obou plodů – polohy dvojčátek i to, zda se jedno nevyvíjí rychleji než druhé, zda jedno nemá více nebo méně plodové vody. A samozřejmě důležitý je i celkový zdravotní stav maminky, jejíž tělo zažívá dvoj- nebo ještě více- násobnou zátěž. Častější tedy mohou být komplikace jako vysoký krevní tlak, těhotenská cukrovka a další.

Stres do výbavy budoucích maminek dvojčat nepatří
Dobrou zprávou je, že díky ultrazvuku a dalším technologickým vymoženostem lze dnes většinu komplikací včas odhalit.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články