Dudlík, ano či ne?

Otázka, zda je používání dudlíku zdravé či ne, zaměstnává hlavy spousty maminek a odborníků z celého světa.
Dudlík, ano či ne?

Dumlání dudlíků ve velké míře podporuje tvorbu slin. Větší množství slin pomáhá neutralizovat pH v dutině ústní a tím se snižuje riziko vzniku zubního kazu. V neposlední řadě se zvyšuje tvorba protilátek, které mohou snížit riziko vzniku syndromu náhlého úmrtí kojence.

Ačkoli zvýšená tvorby slin může snížit riziko vzniku zubního kazu, tak si ale musíme uvědomit, že dudlíky jako takové bývají často nehygienické. Dětem padají na zem, neustále se někde povalují a maminky je před vložením miminku do úst v rychlosti jen olíznou. Tím vším se může naopak riziko vzniku zubního kazu zvýšit!

Používání dudlíku před čtvrtým rokem (někdy je uváděno před druhým rokem) chrupu neubližuje. Záleží ovšem na intenzitě a délce dumlání. Mějte na paměti, že dlouhodobé používání dudlíku může vést ke vzniku špatného skusu a později se může objevit i vada výslovnosti.

Dumlání uklidňuje
O tom, zda má dudlík pozitivní či negativní účinky na psychiku dítěte, se rozchází názory mnoha odborníků. Dudlík však dokáže dítě uklidnit, pokud je neklidné a nemůže spát. Po dudlíku můžete s klidným svědomím sáhnout, když dítě pláče i poté, co je dostatečně nakrmené, vyprázdněné, přebalené a v pokojíku není ani horko ani zima a dokonce nezabere ani pohlazení či kolébání.

Silikon a latex
Na trhu je velké množství výrobců dudlíků. Najít tak můžeme dudlíky různých tvarů a barev. Vybírat lze ze silikonových dudlíků – jsou tvrdší, tudíž vhodné do doby než začnou miminku růst zoubky nebo latexové – ty jsou zase měkčí, ale pozor mohou vyvolat alergickou reakci. Mějte však na paměti, že dudlík musí být anatomicky tvarovaný, po vyvaření nesmí měnit tvar  a hlavně s ním musí být vaše dítě spokojené!

Nikdy nezapomínejte:
Vždy před prvním použitím dudlík důkladně omyjte a vydesinfikujte.
Je na místě pořídit dudlíků více – nikdy nevíte, kam se „zakutálí“.
Dudlíky mějte uschované v zakryté nádobě.
Není vhodné namáčet dudlík do medu či cukru – hrozí tak vznik zubního kazu nebo alergie na med.
Dudlík nikdy miminku nevnucujte, používejte jen v případě, když bude potřeba dítě uklidnit.
Dudlíky pravidelně vyvyřujte.

 

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články