Dostaveníčko s polévkou

Na zimu nejlépe vyzrajete s miskou teplé polévky. Posílí, pohladí a hlavně zahřeje!
Dostaveníčko s polévkou
Alpská
 
Suroviny:
2 lžíce másla
1 lžíce hladké mouky
1, 2 l vychladlého drůbežího vývaru
1 velká brambora nakrájená na kostičky
3 hlavičky pečeného česneku
sůl a bílý pepř na dochucení
4 plátky toastového chleba
50 g nastrouhaného, nejlépe bílého sýra (mozzarella, jadel, Vezír, akawi)
tymián, nejlépe čerstvý, na dochucení a ozdobení
 
Klepněte pro větší obrázek
 
Postup:
Máslo rozpusťte v hrnci, a když začne pěnit, zaprašte moukou. Tu nechte krátce osmahnout a zalijte hrnkem prochladlého vývaru. Promíchejte, aby se vytvořila hladká jíška, a dolijte zbývající vývar. Uveďte do varu, stáhněte plamen a do polévky vymáčkněte většinu stroužků pečeného česneku (trochu si nechte na ozdobu, vypadá moc zajímavě), přisypte kostičky brambor, osolte raději jen mírně (vývar může být dost slaný) a polévku patnáct až dvacet minut povařte. Propasírujte ji nebo rozmixujte, abyste získali hladký krém. Ochutnejte, zda nepotřebuje dosolit, opepřete. Předehřejte troubu na cca 180 stupňů. Rozdělte polévku do ohnivzdorných misek, na povrch každé položte dva až tři plátky pečiva a ty posypte sýrem. Vložte do trouby a nechte krátce zapéci, aby se sýr trochu natavil. Před podáváním posypte tymiánem a případný zbylý sýr podávejte zvlášť. V horké polévce se rozpustí a ještě ji dochutí.
 
Zvláštní znamení: pečený česnek
 
Žižkovská
 
Suroviny:
lžíce másla
1 mrkev, nahrubo nastrouhaná (můžete i vynechat)
2 až 3 lžíce hladké mouky (výraznější je celozrnná nebo špaldová)
1, 2 l vývaru nebo vody
2 až 3 hrstky polévkových těstovin, třeba nudličky
hrstka sušené majoránky
sůl
pepř na dochucení
 
Postup:
Na másle osmahněte mrkev, zaprašte moukou, zasmahněte, zalijte studenou vodou nebo vývarem, je-li třeba osolte a asi dvacet minut povařte na hustou, hladkou polévku. Nepoužijete-li mrkev, povařte jenom jíšku. Během varu přidejte část rozemnuté majoránky. Přibližně pět minut před koncem varu vsypte polévkové těstoviny, promíchejte, aby se nepřichytily ke dnu, a během dováření znovu párkrát promíchejte. Nakonec případně dosolte, opepřete a hojně dokořeňte majoránkou. Stáním polévka ještě zhoustne, takže vydá za slušné (studentské) jídlo.
 
Zvláštní znamení: majoránka
 
Bramboračka se slaninou
 
Suroviny:
1, 2 l vody nebo vývaru
5 až 6 větších brambor, oloupaných a nakrájených na plátky nebo kostičky
sůl a pepř
1 lžíce panenského olivového oleje (nemusí být, ale je to lepší)
200 g jemně krájené anglické slaniny
několik snítek majoránky čerstvé nebo ½ lžičky sušené
 
 
Postup:
Vodu nebo vývar uveďte do varu, vsypte brambory, osolte, opepřete, přidejte trochu tymiánu a patnáct minut mírnějším varem povařte. Část brambor vyjměte, zbylou polévku rozmixujte nebo propasírujte, vraťte do ní brambory. Každou porci polévky posypte kousíčky slaniny vyškvařené na oleji nebo nasucho, zakápněte trochou aromatického oleje a posypte troškou tymiánu.
 
Zvláštní znamení: slanina
 
Fenyklová
 
Suroviny:
1 lžíce panenského olivového oleje na dochucení
2 stroužky česneku nakrájeného na plátky
1 bulva zeleninového fenyklu
1,2 l vývaru, zeleninového nebo drůbežího
špetka fenyklových a anýzových podrcených semínek
malá sklenka anýzovky (ouzo, kontušovka, pastis)

Postup:
Na pánvi se silným dnem rozehřejte olej a vsypte do něj plátky česneku. Smažte, až česnek začne chytat barvu a vydávat vůni. Pak jej vylovte děrovanou naběračkou (dál už by se jen pálil a olej by hořkl). V oleji teď z obou stran a poměrně zprudka osmahněte plátky fenyklu. V polévkovém hrnci uveďte do varu vývar s několika aromatickými semínky a vhazujte do něj opečený fenykl. Povařte krátce, stačí tak dvanáct až patnáct minut. Plamen vypněte, polévku dochuťte solí, případně pepřem a trochou anýzovky. Ihned podávejte.
 
Zvláštní znamení: anýzovka
 
Zimní kapustová
 
Suroviny:
300 g jemně nakrájené kapusty
1, 2 l zeleninového vývaru, případně vody
200 g paprikové klobásy, čabajky apod.
2 jemně nastrouhané velké brambory
sůl a pepř na dochucení
 
Postup:
Kapustu dejte do cedníku a prolijte vroucí vodou z konvice, hned propláchněte studenou. Zvláční, zůstane jí přímo jadeitová barva a zbaví se části aromatu, který z ní nečiní tu zmíněnou orchidej. Vývar v hrnci uveďte do varu, případně osolte, vsypte nastrouhané brambory a povařte patnáct až dvacet minut. Na posledních deset minut varu přidejte plátky oloupané uzeniny a na posledních pět minut varu vsypte spařenou kapustu. Před podáváním okořeňte čerstvě mletým pepřem.
 
Zvláštní znamení: brambory
 
Květáková s mandlemi
 
Suroviny:
1, 2 l nejlépe drůbežího vývaru
1 malý rozebraný květák
100 g drcených loupaných mandlí
200 ml kávové (12%) smetany
sůl a bílý pepř na dochucení
100 g rozdrobeného sýra s modrou plísní (ideálně rokfór nebo gorgonzola)

Postup:
Růžice květáku dejte vařit do osoleného vývaru asi na dvacet minut, aby květák změkl, ale nebyl rozvařený. Část růžic v polévce rozmělněte. Přidejte mandle a smetanu a jen velmi krátce povařte, aby se vše prohřálo a spojilo. Chuť dotáhněte solí a peřem a na každou porci horké polévky dejte na talíř několik kousků sýra, aby se natavil a spojil s chutí polévky.
 
Zvláštní znamení: sýr s modrou plísní
 
Špaldová
 
Suroviny:
200 g špaldy (najdete ji v prodejnách zdravé výživy, ale už i v širší prodejní síti), namočené na 2 hodiny ve slané vodě
100 g suchých bílých uvařených fazolek
100 g červených (strakatých) vařených fazolek
3 lžíce olivového oleje
3 stroužky česneku nakrájené na plátky
plechovku loupaných rajčat
sůl
pepř 
snítky čerstvého rozmarýnu na dochucení

Postup:
Špaldu sceďte, zalijte studenou vodou, uveďte do varu, mírně povařte asi 3/4 hodiny nebo dokud nebude měkká, ale ještě pevná na skus. (Zrnka špaldy mají výraznou chuť, popsatelnou snad jako „zemitá“ nebo „přírodní“; rozhodně jí přijdete na chuť.) Jeden stroužek česneku osmahněte na části oleje v hrnci, čímž se nádherně rozvoní. Vlijte rajčata se šťávou, půl hodinky povařte. Na zbylém oleji osmahněte zbylý česnek a sekaný rozmarýn, přilijte povařená rajčata, promíchejte. Přidejte fazole, případně i s vodou z vaření, uveďte do varu a vsypte špaldu, povařte ještě čtvrt hodinky. Ozdobte snítkami rozmarýnu. Můžete na talíři přelít i přes plátek opečené bagety nebo chleba, což se s italskými polévkami dělá hodně často – možná tento zvyk trochu „zelegantněl“ do podoby chlebových krutonků (osmažených kostiček pečiva), kterými se polévky posypávají. Ostatně se špaldovou to můžete zkusit také.
 
Zvláštní znamení: rozmarýn
 
Text: Jitka Rákosníková
 

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články