Do sukně je lepší být zdravá než hubená

Je jich všude plno. Rad, jak zaručeně zhubnout během několika (tý)dnů do jarního oblečení. Pozor na ně. Za prvé, existuje zákon zachování hmoty. A za druhé, když ho nebudete respektovat, tělo vám to oplatí.
Do sukně je lepší být zdravá než hubená

Zázračné diety, které slibují, že zhubnete stejně lehce a rychle, jako když lusknete prsty, jsou většinou založené na úbytku vody, případně svalové vody. Tuk, ta potvora, které se potřebujete zbavit, drží jako přišitý. Jestli totiž jásáte nad váhou, protože během pár dnů máte dole tři kila, nejspíš se radujete zbytečně. Spíš než čísla na váze sledujte svoje kalhoty. Ty jsou na rozdíl od váhy ukazatelem spolehlivým. Shodila jste pár kil, ale kalhoty pořád nemůžete dopnout? Znamená to jediné. Zbavila jste se jen vody a tu zase naberete jedna dvě. Naopak, jestli se ručička váhy moc nehýbe, ale kalhoty potřebujete o číslo menší, je důvod k radosti, setřásla jste tuk.

Jak hubnout:
Ideální je hubnout 700 gramů až kilogram za týden – nenásilnou změnou jídelníčku (jíte menší porce, ale nic důležitého nevynecháte) a pohybem. Ale pro začátek, než se nastartuje metabolismus, klidně stačí i tři sta gramů týdně (něco přes kilo za měsíc). Jestli skutečně shazujete tuk, si nechte změřit u lékaře. Drastické diety totiž hrozí takzvaným jojo efektem. To, co jste rychle shodila, zase stejně rychle naberete. Horší je, že se můžou podepsat i na zdraví. Fyzickém i duševním.

Jak mohou diety škodit:

Psychické obtíže včetně deprese
Mohou přijít, když budou v jídelníčku chybět přílohy obsahující takzvané polysacharidy. Právě drastické diety jsou velcí nepřátelé brambor, rýže a spol. Nenechte si je vzít. Jen jich z talíře uberte. V prvních dvou týdnech by polovina talíře měla patřit teplé zelenině, čtvrtina libovému masu a čtvrtina příloze. V dalších měsících můžete přidat trochu masa na úkor zeleniny. Psychické potíže se nejdříve připlíží, nenápadně, například poruchami spánku nebo mírnou podrážděností, konfl ikty v partnerském životě nebo v práci. Za čas můžou spustit i poměrně vážná psychiatrická onemocnění, která ve vás díky genům dřímají.

Nemoci srdce a cév
Hrozí například při Atkinsonově dietě. Při ní se jí neomezeně tučné. Tělu ale chybí vláknina a vitaminy. Při jejich nedostatku vás ohrožuje i dna.

Nadýmání a vyčerpání zásob minerálů a vitaminů
To je důsledek diety postavené na tukožroutské polévce. Navíc po ní můžete mít ukrutný hlad. Když nebudete mít vitaminy, chytnete taky každou chřipku.

Chudokrevnost, špatná funkce štítné žlázy a křehké kosti
Na tyto problémy si zaděláváte dělenou stravou, kdy jídelníčku kraluje hlavně zelenina, ovoce, celozrnné potraviny, ale masa je pomálu. Tělo totiž postrádá jód, železo a vápník.

Nekvalitní kůže, nehty a vlasy
Pokud ze stravy vynecháte tuky (nenasycené, obsažené například v olivovém oleji), podepíše se to na vaší pokožce i vlasech. A nejen to, při jejich nedostatku hrozí i cukrovka.

Ztráta menstruace
Postihne vás při drastických hladovějících dietách. Tělo má co dělat samo se sebou a snaží se energii získat, kde se dá, na menstruaci už mu nezbývají síly.

A co je ještě horší, podle onkologa prof. Josefa Kouteckého mohou drastické diety nastartovat i vznik nádorů. Tělo je totiž vyčerpané a může selhat jeho přirozená obrana.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články