Do skal Českého Švýcarska pěšky, po vodě, ale i tramvají

Turisté, kteří zamíří do Českého Švýcarska, si mohou libovolně vybrat, jakým způsobem se s atraktivním prostředím národního parku blíže seznámí.
Do skal Českého Švýcarska pěšky, po vodě, ale i tramvají

Děčínský Sněžník zve na vyhlídku po okolní krajině, kaňon Labe na toulky tajemnými stezkami i na svezení po řece lodí či na raftu. Odvážnější mohou vyzkoušet lezení po pískovcových skalách, cykloturisté tu najdou rozmanité výletní cyklotrasy. A kdo se bude chtít vydat za hranice do sousedního Saského Švýcarska, sveze se do nitra přírody netradičně tramvají. Výjimečnost této lokality potvrdilo udělení ceny EDEN pro excelentní evropské turistické destinace.

K pěší turistice vybízí labyrint skalních útvarů, průhledy a vyhlídky zde otevírají pohled do téměř pohádkového kraje. Z architektonicky zajímavé rozhledny na Děčínském Sněžníku si můžete užívat krásného výhledu na údolí Labe, Českosaské Švýcarsko, Labské pískovce, Tiské stěny, České středohoří s Milešovkou, spatřit lze také hřebeny Krušných a Lužických hor a za dobré viditelnosti dokonce i Jizerské hory. Cyklisté při cestě na Sněžník rádi využijí služeb cyklobusu, aby ušetřili síly na další toulky na kole, ať už do Tiských stěn nebo k Vlčímu jezírku s možností koupání. Zdatnější ocení napojení na krušnohorskou magistrálu.

Klepněte pro větší obrázek

K okouzlujícím vyhlídkám vás provede i trasa podél kaňonu Labe. Plošina Belvedér je nejstarší upravenou vyhlídkou Českého Švýcarska a nabízí úchvatný pohled na skalní masivy tyčící se nad řekou. Pečlivým pozorovatelům neujdou kamenné „patníky“ lemující cestu, které měly plnit funkci záchytných podstavců pro snadnější sesedání z koně. Labský kaňon lze poznat i z hladiny řeky, plavbou na raftu. Poklidnou trasu zvládnou i vodáčtí začátečníci. V Hřensku – tam, kde Labe opouští naši zemi, se nachází nejníže položené místo v ČR.

Jiný pohled na krajinu Českosaského Švýcarska vám mohou zprostředkovat místní zkušení průvodci. Zavedou vás i do sousedního národního parku na saském území. Cesta na německou stranu bývá obohacená o poutavý výklad a poodkrývá nejedno tajemství. Výlety s průvodci navíc v obou zemích zpestřují netypické dopravní prostředky. Romantickou jízdou tramvají po trati z konce 19. století se z lázeňského městečka Bad Schandau přiblížíte k Lichtenhainskému vodopádu a adrenalinovým stezkám. Parníkem se potom můžete vydat do skalního labyrintu Bastei známého díky atraktivnímu kamennému mostu. Ani do soutěsek řek Kamenice a Křinice se suchou nohou nedostanete. Čeká vás dobrodružná plavba na pramicích se zábavným popisem roztodivných skalních útvarů.

Klepněte pro větší obrázek

Tip na výlet s průvodcem
Na lodi Poseidon, pojmenované po starořeckém bohu moře, začíná výprava Mystérium labského kaňonu. Po úvodní plavbě z Děčína do Dolního Žlebu půjdete už po svých. Hned na začátku túry budete prudce stoupat. Romantické pěšinky vás zavedou k nádherné pískovcové věži Jeptiška a na další skalní vyhlídky. Vrcholem místy náročnějšího turistického výšlapu o celkové délce 20 km je nejvyšší místo saské strany Zschirnstein, kde si vychutnáte výjimečnou scenérii stolových hor.

Podrobnější informace o výletech s průvodci na www.ceskesvycarsko.cz/pruvodcovske-sluzby/.

Kde jinde než právě v Českém Švýcarsku, jehož dominantami jsou pískovcové skály, byste se měli přiblížit pohledu na krajinu z pozice dravce, jenž má své hnízdo ve skalní dutině vysoko nad zemí. Pískovcové lezení s instruktorem určené začátečníkům a mírně pokročilým vás seznámí s horolezeckou výstrojí, bezpečným pohybem ve skalách a zprostředkuje mimořádný zážitek.

Klepněte pro větší obrázek

Nejen při nepříznivém počasí vyhledejte interaktivní expozici umístěnou v Domě Českého Švýcarska v Krásné Lípě. Můžete zde strávit několik hodin a užijete si vy i vaše děti. Výstava zábavnou formou představuje celý národní park a osloví všechny vaše smysly. Můžete tu vystoupat na minirozhlednu či zdolat malou lezeckou stěnu, přiřazovat po hmatu kožešinu ke správnému zvířeti a zrakem pylové zrnko ke stromu nebo třeba střílet z mravkolví díry na mravence. Poznáte, jak lososi migrují proti proudu řek. Můžete také prozkoumat exponáty, které se náhle objevují při panoramatické projekci představující zrození krajiny.

Více informací o regionu na stránkách www.ceskesvycarsko.cz. Přehled dalších oblastí, které uspěly v soutěži EDEN, naleznete na stránkách www.kudyznudy.cz/eden.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články