Do dobrého jídla patří bylinky

Ve třetím dílu miniseriálu si představíme další bylinky, které by měly vonět v každé kuchyni.
Do dobrého jídla patří bylinky

Meduňka
Čerstvé listy meduňky s osvěžující citronovou vůní přidáváme do salátů, ze sušených připravíme chutný čaj nebo je přidáme k indickému čaji, kterému dodají citronové aroma. Meduňkou ochucujeme bešamelovou omáčku podávanou k rybám, drobně nasekanými lístky posypeme kuře před pečením nebo jimi dodáváme citronové aroma kyselému zelí, majonéze, omáčkám a náplním, ovocným salátům a vaječným krémům. Meduňku můžeme i zmrazit v kostkách ledu, které potom přidáváme do nápojů.

Pažitka
Čerstvě nakrájená pažitka přímo zázračně vylepšuje chuť mnohých pokrmů. Přidává se do polévek, do salátů, na kuřata, na brambory, do dušené zeleniny a na vaječná jídla. Máslem s jemně nasekanou pažitkou dochucujeme grilované maso a ryby. Pažitkou můžeme v hamburgerech nahradit syrovou cibuli. Pažitkou ochucujeme pomazánkové máslo, smetanové sýry žervé, jogurtové omáčky a sypeme jí pečené brambory. Do vařených pokrmů přidáváme pažitku až nakonec. Pažitku můžeme zmrazit, ale k sušení moc vhodná není.

Petržel
Pro svou chuť, vůni i barvu patří petržel mezi nejoblíbenější naťovou zeleninu. Zvýrazňuje chuť a vůni vařených pokrmů, ale i jiných bylinek. Pro dosažení silnějšího účinku můžeme použít větší množství nasekané natě i stonků, které jsou aromatičtější. Petrželová nať se přidává do dietních pokrmů, ale vždy až nakonec vaření. Je vhodná do salátů, polévek, omáček, majonézy, vaječných pokrmů a na sendviče. K rybám podáváme krátce osmaženou nať v celku.

Rozmarýna
Rozdrcené listy rozmarýny mají příjemnou kafrovou chuť i vůni. Rozmarýna je prospěšná zdraví, ale musí se používat v rozumné míře, jinak působí opojně. Rozmarýnové listy se používají buďto celé nebo nasekané, sušené i čerstvé a hlavně se jimi koření saláty, dávají se do těstíček na smažení ryb, přidávají se k pečeným rybám, jehněti, vepřovému, i do karbanátků, guláše a omáček. Přidáme-li při pečení chleba do trouby snítku rozmarýny, provoní nám příjemně celý chléb. Rozmarýnu nakládáme také do octa a oleje.

Šafrán
Pravý šafrán je nejdražší koření. Má zvláštní vůni a poněkud nahořklou kořenitou chuť. Obsahuje žluté barvivo, které se rozpustí i ve vodě a zabarvuje jí krásně žlutou barvou. Používá se na obarvení a aromatizaci rýže, pilafu, omáček, polévek, sýrů a těsta. Působí rovněž na kyprost těsta. Je lehounký a do pokrmů ho stačí jen malá špetka, na 3 litry polévky je ho potřeba jen 0,01g. Šafrán uklidňuje nervy, působí proti křečím, kašli, astmatu, močopudně i žlučopudně.

Šalvěj
Má velmi silné kořenité aroma a výraznou chuť, podporuje trávení a působí protizánětlivě. Vylepší chuť sýrových a tvarohových pomazánek. Lístky šalvěje se přidávají do cibulové polévky, dušených rajčat, omelet, bylinkových placek a chleba. Jsou vhodné i do šalvějového rosolu, másla nebo octa. Používá se čerstvá nebo sušená.

Tymián
Používá se při uzení masa, do sýrů, do sekaného masa, ke zvěřině, do salátů, do hrachových a fazolových pokrmů, k nakládání okurek, do omáček, k zelenině, k přípravě ryb, také na italskou pizzu a společně s bobkovým listem i do kysaného zelí, působí dezinfekčně, mírní kašel a nadýmání.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články