Mléko a mléčné výrobky
Proč? Zaběhaná větička říká, že jsou „stavebním kamenem zubů a kostí. A je to tak!
Máslo
Proč? Patří do rodiny mléčných výrobků a obsahuje celou řadu cenných látek. Mělo by být co nejkvalitnější a používáno spíš zasyrova. Lehce stravitelné je máslo kozí. Na jeho chuť je ale děti potřeba zvykat odmala.
Banány
Proč? Obsahují spousty vitaminu C (33%), draslík, mangan i vápník a děti je milují.
Tip? Chcete-li se inspirovat krásnými a snadno proveditelnými recepty, nahlédněte na www.chiquita. cz.
Bylinky
Proč? V čerstvém stavu je v nich hodně vitaminů a minerálních látek a jídlům dodávají krásnou barvu a lákavou vůni. Z bylin jsou to především majoránka (uklidňuje nadýmání), tymián (příznivě působí na dýchací cesty) či pažitka a petrželka (hodně minerálních látek).
Rostlinné, za studena lisované oleje olivový
Proč? Pro vysoký obsah (až 80%) nenasycených mastných kyselin, které jsou pro dětský organizmus nesmírně cenné.
Brambory
Proč? Brambory nikdy nepodceňujte! Jsou bez tuku a cholesterolu, zato už ve 100 gramech pokryjí 45 procent denní potřeby vitaminu C. Skvěle jsou na tom i s draslíkem a důležitým vitaminem B6.
Saláty
Proč? Děti milují křupavé a pestré věci a je to nejjednodušší způsob, jak se hned zkraje naučí milovat i zeleninu, ovoce a kvalitní panenské oleje. Mohou vám pomoci i s jejich přípravou a zapojit při ní fantazii. Nebojte se i neobvyklejších kombinací.
Maso
Proč? Obsahuje hodně bílkovin, hovězí i značné množství železa, které je pro vyvíjející se organizmus zcela nezbytné. Pro mrňouse je výtečné lehké maso drůbeží a také králík.
Med
Proč? Cennými látkami je doslova nabitý a navíc dětem jako vše sladké převelice chutná. Med ale nakupujte jen u ověřených prodejců vždy s uvedeným výrobcem; jinak často jde o cukernatý roztok neznámého původu. Do teplých nápojů jej přidávejte až když zchladnou na zhruba 40 stupňů, vroucí tekutina cenné látky ničí.
Tip? Připravte si do zásoby máslo rozetřené s medem, je to skvělá pomazánka na ranní pečivo a navíc z něj nestéká.