Maminka.czPeníze a kariéra

Dětský pas nebo stačí občanka? S jakými doklady je cestování výhodnější?

Michaela Karavarakis 15.  1.  2019
Možná si ještě pamatujete časy, kdy pro cestu s dítětem do zahraničí stačilo nechat si ho zapsat do vlastního cestovního dokladu a bylo to. Jenže ty časy jsou ty tam. Teď musí mít i čerstvě narozená miminka vlastní pasy nebo občanky.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Pokud se chystáte autem jen po státech západní a jižní Evropy, do Chorvatska, ostatních států bývalé Jugoslávie či do Norska, stačí vám i dítěti pouze občanské průkazy (i když na pasy můžete přirozeně cestovat taky). Pořídit dítěti k cestě do těchto zemí občanku a ne cestovní pas se vám vyplatí finančně. Za občanský průkaz zaplatíte padesát korun, za pas rovnou stovku.

Oba doklady sice máte na pět let, ovšem za předpokladu, že dítě radikálně nezmění vzhled. A než se při další cestě za půl roku či za rok nervovat, zda úředník shledá vizáž vašeho dítěte odpovídající fotografii na průkazu, pořizují rodiče dětem většinou každý rok doklady nové.

Cestujete s dětmi do zahraničí? Poradíme vám, jaké cestovní doklady potřebujete

Občanka: kam, za kolik, na jak dlouho, kde

Od 1. ledna 2012 mohou občanský průkaz vlastnit i děti mladší 15 let. Pravidla pro jejich použití jako cestovních dokladů jsou při tom stejná jako u dospělých. Tedy: dítě na ně může vycestovat autem, autobusem, ale i letecky do zemí Evropské unie a několika dalších, které sice členy Unie nejsou, ale vztahuje se na ně výjimka. Těmito zeměmi jsou: Norsko, Srbsko, Albánie, Bosna a Hercegovina, Černá Hora a Makedonie.

Pořízení občanského průkazu pro dítě mladší 15 let vás vyjde na 50 korun, zákonná lhůta pro jeho vydání je 30 dnů. Platí 5 let, ale pouze pod podmínkou, že dítě výrazně nezmění vzhled.

K jeho pořízení se musíte i s dítětem dostavit na kterýkoli obecní úřad obce s rozšířenou působností či v hlavním městě na úřad jakékoli městské části Prahy 1 až 22. To znamená, nemusíte na úřad v místě trvalého bydliště. S sebou potřebujete rodný list dítěte a vlastní občanský průkaz.

Co sbalit na dovolenou s dětmi? Nepodceňte přípravu a nezapomeňte doklady

Cestovní pas: Kam, za kolik, na jak dlouho, za jak dlouho, kde

Pas pro své dítě určitě potřebujete při cestách mimo schengenský prostor. Tedy kamkoliv po Světě mimo Evropskou unii a státy, které povolují výjimku.

Pořízení cestovního pasu se strojově čitelnými údaji a s nosičem dat s biometrickými údaji pro dítě mladší 15 let vás vyjde na 100 korun, zákonná lhůta pro jeho vydání je 30 dnů a jeho platnost 5 let (pokud dítě výrazně nezmění vzhled). Pokud potřebujete vycestovat rychleji, můžete si zažádat o pas bez strojově čitelných údajů a bez nosiče dat s biometrickými údaji. Ten vám vydají do šesti dnů, platnost má 5 let a zaplatíte za něj desetinásobek – 2000 korun.

K pořízení dokladu se musíte dostavit s dítětem na obecní úřad obce s rozšířenou působností či v hlavním městě na úřad městské části Prahy 1 až 22. Jejich vydání není vázáno na trvalý pobyt dítěte. S sebou potřebujete rodný list dítěte a svůj občanský průkaz.

ČTĚTE TAKÉ: Kdy dovolit teenagerům, aby začali sami cestovat bez vás?

Bez dokladů?

Můžete to risknout. Pokud cestujete autem do zemí, které uznávají volnost pohybu osob (země EU), na hranicích vás nikdo kontrolovat nebude. Pokud se ale v zahraničí dopustíte nějakého přestupku, ať už na silnici či jinde, policisté po vás doklady vašich dětí mohou požadovat.

Co když je nebudete mít? „Pak se může docela dobře stát, že strávíte den na policejní služebně prokazováním, že jsou děti skutečně vaše," varuje mluvčí cizinecké policie Kateřina Rendlová.

Občanský průkaz stačí dospělým i dětem pro jakékoliv cestování nejen v rámci celého schengenského prostoru, ale i při cestách do Británie, která je sice členem EU, ale už není členem celní unie.

VIDEO: Jak bezpečně cestovat s dětmi v autě.

První doklady: Rodný list a průkaz pojištěnce. Máte je v pořádku?
Myslete na bezpečnost dětí při cestování autem a vyvarujte se těmto chybám
Dlouhá cesta před vámi? 15 tipů, jak zabavit děti v autě a nepřijít o nervy
Témata: Dovolená s dětmi, Praktické rady, Maminka cestuje, Peníze a kariéra, Trvalé bydliště, Doklad, Jak, Chorvatsko, Srbsko, Evropská unie, Cestovní doklad, Občanka, Cestovní pas, Norsko, Svět, Cestování, Obecní úřad, Jugoslávie, Rodný list, Jaký, Evropa, Čest, Unie, Praha, Policie