Maminka.czBatole

Dětské potničky: Co je způsobuje a jak jim předejít?

Martina Machová 5.  6.  2017
Víte, že až do období puberty postrádá pot svůj charakteristický pach? Tušíte, na jakém místě na těle se nikdy nezapotíte? A co když na dětičky přijdou potničky?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Denně ztratí dospělý člověk v průměru až 0,5 l tekutin v nenápadném procesu zvaném perspirace – dýchání kůží. Když se k těmto ztrátám připočítají úbytky tekutin vzniklé skutečným pocením, dojdeme k úctyhodným číslům. Zvláště v teplých obdobích roku.

Zamysleli jste se někdy nad tím, proč se vlastně potíme, co vše spolu s potem ztrácíme? A co když se se zvýšeným pocením objeví i typicky dětské problémy – potničky? Jak jim nejlépe předejít?

Potničková sezóna je tady: Jak s nimi zatočit?

Proč se potíme?

Ať se nám to líbí nebo ne, je pro nás proces pocení životně důležitý. Lidské tělo pocením reguluje tělesnou teplotu a chrání organismus před přehřátím, které by mohlo fatálně ohrozit všechny tělesné funkce. Pocení je tedy prospěšné, fyziologické a „zdravé“. V horkém letním počasí, při sportu, ale třeba i během horečky, kdy se děti i dospělí potí více, je nutné myslet na to, že velké ztráty tekutin a některých minerálních látek je vhodné adekvátně kompenzovat.

 Vše o potu: Aneb pot není jen „slaná voda“!

  • Pot je z 98–99 % tvořen vodou.
  • V 1 litru lidského potu najdeme zhruba: 1,5–3,5 g chloridu sodného; 0,5–2,5 g hořčíku; 0,1–0,3 g draslíku a zanedbatelné množství vápníku i dalších prvků.
  • Pot dále obsahuje aminokyseliny, hormony, mastné kyseliny, kyselinu mléčnou, močovinu a stopy cukrů.
  • Potní žlázy v podpaží překvapivě produkují pouhé 1 % celkového objemu potu!
  • Až do puberty nemá pot charakteristický pach, za který mohou potní žlázy umístěné v podpaží, tříslech a na prsních dvorcích. Tyto žlázy vylučují „hutnější pot“, důsledkem jeho rozkladu je typický odér.
  • Ženy mají méně potních žláz než muži. Ani ženy, ani muži nemají potní žlázy na rtech.
  • Ochranný film na pokožce, který je přirozenou ochranou proti přemnožení některých patogenních mikroorganismů, je tvořen potními a mazovými žlázami!
  • POZOR, nezvykle zvýšená potivost provází i některá vážná onemocnění (diabetes, nemoci štítné žlázy, nádorová onemocnění atd.). Ale může být též příznakem nedostatku vitamínu D.

Potničky: Aneb když se vše vymkne kontrole

Potničky jsou dobře známé drobné červené pupínky, které trápí zejména malé děti, u nichž je termoregulace a funkce potních žláz ještě nedokonalá. Potničky vznikají jako důsledek retence vývodu potních žláz. Svědivé potničky jsou obvykle navíc naplněné čirou tekutinou a rády se slévají do velkých ploch. Vyrážka má tendence k praskání a následnému přesušování.

"Potničky na rodiče nejčastěji vykouknou z nevětraných kožních záhybů v zátylku, tříslech, na zadečku a někdy i z drobného obličejíčku a vlasaté části hlavy,“ popisuje problematiku dětská sestra Věra Větrovská. „Nekomplikovaný výsev vyrážky nevyžaduje žádnou zvláštní medikaci, postačí opláchnutí čistou vodou, popřípadě nálevem z řepíku lékařského či dubové kůry, zdravá pokožka se velmi brzy zregeneruje sama. Pokud se kůže samovolně nehojí a vyrážka se rozšiřuje a hnisá, pravděpodobně došlo k zavlečení infekce. V takovém případě nedoporučuji příliš experimentovat a raději zajít s děťátkem k pediatrovi,“ upozorňuje zdravotnice.

Nosíte miminko v šátku? Podívejte se, jak ho správně uvázat:

Videonávod: Jak správně uvázat miminko do šátku a jaký šátek je vhodný

Prevence nadevše

  • Dbejte na vhodné oblečení z přírodních prodyšných materiálů, děti zbytečně nenabalujte!
  • Ujistěte se, zda jsou jednorázové pleny, které vaše miminko používá, skutečně prodyšné a neobsahují igelitovou neprodyšnou vrstvu.
  • V létě, a zvláště během horkých letních nocích, nedávejte do dětské postýlky igelitové podložky pod prostěradlo.
  • Po každém koupání je nutné pečlivě vysušit všechny záhyby a „faldíčky“! Nikdy neoblékejte děťátku plenu a oblečení na vlhkou pokožku!
  • Zvláště v teplých měsících se velmi vyplatí nezanedbávat hygienu a pečlivě mýt všechna zapařená místa (postačí voda).
  • Pokud děťátko v létě častěji koupete, redukujte mycí prostředky na minimum. I ty nejjemnější narušují přirozený ochranný film a vysušují pokožku.
  • Myslete na to, že v horkých letních dnech se potničky velmi často objevují po delší jízdě v rozpáleném autě.
Jak obléknout miminko v létě do nosítka? Klidně stačí jedna vrstva
Velký lexikon dětských pupínků 3: Pátá nemoc, potníčky, spála, spalničky, šestá nemoc, zarděnky
Zdravé opálení? Jen s krémy a klobouky nevystačíte!
Témata: Zdraví, Děti, Novorozenec, Batole, Kojenec, Přemnožení, Diabetes, Draslík, Letní počasí, Odér, Dětská sestra, Pocení, Dospělý člověk, Lidské tělo, Zdravá pokožka, Retence, Ochranný film, Opálení, Vitamín d, Sleva, Klobouk, Číro, Pokožka, NEZANEDBÁVAT, Způsob, Zdraví na Heureka.cz