Děti si kvalitní potravu zaslouží

Některé potraviny, které jsou určeny převážně dětem, mají podle posledních zpráv médií s dětmi společné jen označení a ke konzumaci jsou pro ně údajně dokonce nevhodné.
Děti si kvalitní potravu zaslouží

Aktuální test “dětských potravin“ provedl i renomovaný celostátní deník. Testování potravin je prospěšnou činností, která pomáhá odhalit nepoctivé obchodníky a výrobce. Není ale třeba házet všechny do jednoho pytle a ve vleku mediálního zájmu tak zapovědět všechny potraviny pro děti. Právě takové testy jsou totiž i dobrým vodítkem, jak si z bohaté nabídky v obchodech vybrat a zvolit opravdu to nejlepší. Třeba v segmentu šunky pro děti. 

Nejen při snídani si děti běžně chtějí vylepšit krajíc chleba s máslem lahodným tenkým plátkem masa. S klidným svědomím jim šunku nabídněte. Vybrat dnes lze nejen z různých druhů, chutí a značek, ale také z kategorie „zdravé potraviny“, mezi něž šunka pro děti bez pochyby patří. I tady je ale důležitá správná volba a alespoň běžná znalost produktu.

Šunka je vhodná nejen pro děti, ale rovněž může tvořit součást dietního či zdravého jídelníčku pro každý den. Šunky obecně obsahují vysoký obsah bílkovin a některých vitaminů a minerálních látek důležitých pro lidský organizmus. Jsou také zdrojem například železa, fosforu, zinku či hořčíku a obsahují vitaminy skupiny B, vitamin A a D a látky, které tělo potřebuje pro svou správnou funkci, obnovu tkání a dětský organizmus také pro růst. Tyto tzv. esenciální aminokyseliny si tělo neumí samo vytvořit, a tudíž je musí přijímat ze stravy.

Pro nízký obsah tuků, cholesterolu a sacharidů jsou ceněné dušené šunky. Podstatně nižší podíl tuku oproti vepřovému masu, které přirozeně obsahuje 2-3% tuku, naleznete u drůbeží šunky. Ke snížení hodnot došlo ve srovnání s minulostí i u obsahu soli, která se dnes vyskytuje průměrně ve 2% a méně. Dušené šunky mají velmi dobré nutriční složení, a proto jsou při zachování pestrosti stravy vhodné i pro zdravý styl výživy.

Strašákem pro zákazníky a zvlášť pro rodiče, jsou tzv. “éčka“, zejména dusitan sodný (E 250), jež se u masných výrobků používá a je důležitý pro jejich vybarvení. Množství dusitanu používaného u masných výrobků je přitom hluboko pod legislativně daným limitem. Při současných nárocích na tyto produkty jako jsou vzhled či trvanlivost, je navíc pro výrobu šunky nepostradatelný. „Obavy jsou neopodstatněné. Je prokázáno, že dusitany se v masných výrobcích téměř úplně rozloží a přemění na jiné neškodné produkty, i přesto všechno používáme speciální směs z mořské soli, díky které je obsah dusitanu  ještě o polovinu nižší. Jeho hladina ve výrobku je tedy daleko menší, než přijmeme při konzumaci běžného množství ovoce a zeleniny,“ vysvětluje Petr Korejs, manažer divize kvality a kvalifikace společnosti LE & CO – Ing. Jiří Lenc, která v roce 2005 uvedla na český trh jako první výrobek tohoto druhu - šunku pro děti určenou dětem od tří let.

Právě Krůtí šunka výběrová pro děti, kterou výrobce nabízí, byla v aktuálním testu hodnocena nejlépe, a to díky nejnižšímu podílu tuku a nejvyššímu podílu čisté svalové bílkoviny (83%). Je navíc bez obsahu dusitanů a s minimálním počtem přídatných látek. Šunka neobsahuje žádný z potravinových alergenů, tudíž je vyloučena i jakákoliv křížová kontaminace. Jako antioxidant je použita využitelná forma kyseliny askorbové, známá jako vitamín C, která výrobku dodává nezaměnitelnou chuť.

Z běžně dostupných masných výrobků, které lze na našem trhu najít, je šunka pro děti zdravější variantou nejen pro děti, ale také pro dospělé či pro nemocí oslabené osoby.
www.zdravasunka.cz

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře