Maminka.czJen pro tatínka

Děti nejsou jen maminek. Jaká je role otců ve výchově dětí?

Petr Pospíšil 14.  5.  2017
Z minulosti si tátu pamatujeme jako chlapa, který když něco řekl, tak to platilo. On byl ten živitel rodiny, podle kterého se řídil život rodiny. Jenže v současnosti jsou otcové v médiích často prezentováni jako nesamostatní hlupáci, nespolehliví dárci spermatu, podmnožina lidstva, kterou nikdo kromě jediného úkonu nepotřebuje. Kde je vlastně pravda?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Existuje nespočet studií, které prokazují, jak důležitý vliv mají otcové na své děti během jejich růstu a vývoje. Děti opečovávané svými tatínky, kteří mají zájem jakkoli se špinit jejich vzděláváním a vývojem, lépe prospívají fyzicky, mají lepší výsledky ve škole a pozor – nemívají tak často problémy logopedického charakteru.

Děti s tatínkem za zády si také dokážou lépe poradit se stresem a řešit frustrace, jež je během jejich života stoprocentně potkají. Úspěchy pak pokračují i v období puberty. V tomto věku dokážou lépe navazovat vztahy, jsou schopné připravovat si a přednášet hodnotnější referáty, mají lepší výsledky ve sportu…

Video: Podívejte se na vtipné video, jak vychovávají matky a jak otcové

Nejsou toto argumenty sloužící k tomu, abyste přehodnotila, zda bude muž vedle vás jen dárcem spermatu, nebo plnohodnotným tatínkem? Muži mají tisíc možností, jak být se svými dětmi (já mám také ve svém okolí „muže-rozsévače“, kteří na tuhle stránku otcovství moc nereflektují, ale o těch mluvit nebudu). Jaká tedy může být role otce ve výchově dítěte?

Témata: Děti, Video, Časopis Maminka, Jen pro tatínka, role, Půlmaraton, Zodpovědný přístup, Vůdce, Jak, Tajnost, Vtipné video, Kamarádství, Dobrodružství, Dobrý skutek, Fikce, Svoboda, Samostatný život, Teenager, Fík, Skutek, JEN, Role otce, Nespočet, Sperma, Dárce