Maminka.czPorod

Děložní hrdlo - Otvíráme na čas, prosím!

Regina Rothová 18.  4.  2012
Říká se mu sice brána života, ale když není v průběhu gravidity pevně zavřená, dokáže potrápit. Řeč je o děložním hrdle.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

No uznejte sama, chtěla byste ležet s nohama nahoru a ani se nehýbat samou hrůzou, že to nepomůže a předčasně porodíte (v horším případě potratíte)? Nebo strávit řadu nekonečných týdnů v nemocnici a zase ležet, ležet a ležet? Mně se to stalo a musím potvrdit, že nic moc. Navíc psychická pohoda také ovlivňuje průběh těhotenství, takže strach by z něj měl být úplně vyzmizíkován. A v neposlední řadě si nemůžete užívat krásné těhotenské módy a obdivných pohledů na pozvolna se rýsující bříško.

Kdo je viník?

Děložní hrdlo je nespodnější část dělohy, jakási bariéra mezi pochvou a dělohou. Její silná stěna je tvořená hladkou svalovinou a kolagenním vazivem. Sliznice na povrchu produkuje hlen. V pochvě se ukazuje hrdlo ve formě děložního čípku, který je bránou (otevřenou i uzavřenou) pro spermie. Vnitřní průřez hrdla má asi 7 až 8 mm, během porodu se roztáhne až na 10 centimetrů.

NENECHTE SI UJÍT: „Open air“ porod aneb Jak sem rodila venku na lavičce

Jak přilákat v pravou chvíli spermie

Chcete otěhotnět? Vaše tělo to má dokonale promyšlené. Hlen, který produkuje sliznice hrdla v průběhu každého cyklu, mění svou konzistenci, jak je potřeba. Od tuhé kašovité hmoty, která dělohu chrání, až po řidší vodovitou v období ovulace. V tu chvíli se pootevře i děložní čípek a pomůže tak zdravé spermii, aby pronikla až do vejcovodu k vajíčku. Pak se čípek zase uzavře a proces může pokračovat.

Naznačí i jiný stav

Když otěhotníte, děložní hrdlo uzavře na devět měsíců hlenová zátka, která je rozeznatelná už v prvních týdnech po početí, takže máte jistotu, že jste v jiném stavu. A tak by to mělo zůstat až do porodu, kdy zátka odejde a děložní hrdlo se začne střídavě smršťovat a roztahovat, čímž začínají kontrakce. Tělo je připravené: husté vazivo děložního hrdla je natolik nasáklé tkáňovým mokem, že se změní ve vazivo řídké, takže se může roztáhnout, aby miminko mohlo projít porodními cestami na svět.

Kontrola musí být aneb Co je to cervixskóre

Při návštěvě těhotenské poradny vás lékař prohlíží vaginálně a posuzuje stav děložního hrdla. Toto vyšetření lze do jisté míry objektivizovat, převést na takzvané cervixskóre (CS), které je číselným vyjádřením zralosti děložního hrdla. Na číselné škále od 1 do 10 se hodnotí celkem pět parametrů: 1. jak naléhá plod na vchod pánevní, 2. prostupnost děložního hrdla (zda se předčasně neotevírá, a pokud ano, jak rychle a jak moc), 3. zkrácení děložního čípku, 4. jeho konzistence (zda je tuhý, nebo měkne) a 5. jeho umístění. Údaje se zapisují do těhotenské průkazky, kde si podle grafu můžete samy určit, jak na tom jste a zda CS odpovídá vašemu týdnu těhotenství.

Bohužel je to jen pomocný parametr a nemusí vždy přesně odpovídat skutečnosti. Objektivnější je tzv. cervikometrie, ultrazvukové měření délky hrdla děložního, která se provádí kolem poloviny těhotenství.

Pozor a klid!

Lékař by vás na rizika upozornil sám, CS se může rychle změnit, takže pokud jste pozadu, neděste se, vypočítaný termín porodu nemusí odpovídat realitě. Děložní hrdlo se v průběhu těhotenství mění, stejně jako človíček rostoucí ve vás. Jste nyní dva živé organismy v jednom balení a to s hormony pěkně zamíchá. Proto dbejte na rady svého lékaře. Vaše tělo se přece připravuje na porod.

ČTĚTE TAKÉ: Soutěž o balíčky opalovací kosmetiky Bioderma v hodnotě 900 Kč

Co způsobí případné ohrožení gravidity?

Nejčastěji infekce, která se dostane do pochvy, a nedostatečnost děložního hrdla. Tedy rychle se zkracující děložní čípek a otevírající se děložní hrdlo. Je-li jeho délka kratší než 25 milimetrů, je vyšší riziko předčasného porodu. Takzvaným „rizikovým“ ženám, které mají tyto obtíže, lékaři doporučují klid na lůžku. Podle současných poznatků lze v těchto situacích do pochvy podávat hormon žlutého tělíska. Když se přidají kontrakce či nález na hrdle postupuje, jsou těhotné hospitalizovány. V nemocnici mají podobný režim jako doma, jen intenzivnější, léky proti předčasné děložní činnosti dostávají nitrožilně a jsou pod 24hodinovým odborným dozorem.

Všechno zlé je pro něco dobré

Odměna je největší – zdravé miminko. Pokud by vás otevírající se hrdlo potrápilo, buďte statečná. Každý den, kdy udržíte děťátko v děloze, je pro jeho zralost důležitý a jeho vstup do života tak bude snazší. Odhoďte všechny starosti, změňte plány. Úklid počká, výbavičku pořídíte i s miminkem. Teď se na něj hlavně těšte!

Témata: Těhotenství, Porod, Časopis Maminka, Hrdlo, Děložní hrdlo, Hlenová zátka, Prostupnost, Vypočítaný termín, Open air, Čas, Odborný dozor