Děloha: Hnízdečko pro budoucí miminko

Máte se rádi. Rozhodli jste se mít miminko. Rodiči se ale můžete stát až tehdy, když žena bude mít k dispozici zralé vajíčko a partner je oplodní. To ale není všechno. Aby mohlo miminko existovat, růst a vyvíjet se, musí se oplodněné vajíčko někde usadit. Potřebuje hnízdečko. A tím je děloha v ženském těle.
Děloha: Hnízdečko pro budoucí miminko

Vypadá jako hruška otočená stopkou dolů. Podle mnoha teorií je nejdůležitějším orgánem ženského těla – život totiž dává i bere. Miminku, které se tu usadilo, poskytuje výživu a energii, na druhou stranu s každou menstruací potenciální život mizí. O tom, že děloha v ženském těle existuje, se ví hodně dlouho. První pojednání o ní se našlo už na čtyři tisíce let starém egyptském papyru. Její schopnost nosit devět měsíců dítě a pak je porodit fascinuje odpradávna lékaře i básníky. V děloze je podle nich soustředěna ženská síla a energie. I s psychikou má mnoho společného. Není-li žena schopna donosit dítě, děloha nezůstane na svém místě. A žena ztratí svůj duševní klid.

Miminko jako v pokojíčku
Je považována za základ života. Říká se jí matrix (matka), řecky hystera či métra, latinsky ucerus… Pro některá učení je něco jako bytost v ženském těle, pro jiná centrem soustřeďujícím naše prožitky – vztahové, mateřské, ale třeba i sexuální. Pokud o ni nepečujeme, může „onemocnět“. Problémy pak přijdou ve formě zánětů či nejrůznějších dalších zdravotních nebo psychických potíží, ze kterých se jen těžko dostáváme.

Děloha je uložena v malé pánvi – mezi konečníkem a močovým měchýřem. Drží ji tam několik vazů a svalů. Tvoří ji děložní dno, tělo a děložní krček. U žen, jež nerodily, je dlouhá 7 až 8 centimetrů, ženám, které mají porod za sebou, se zvětší na 8 až 10 centimetrů. Váží od 30 do 100 gramů. Děloha slouží k uložení a dalšímu vývoji lidského zárodku. Devět měsíců chrání vyvíjející se miminko před vnějšími vlivy i nejrůznějšími škodlivinami. Činnost děložní sliznice mají na povel hormony. Díky jejich působení se připravuje na uhnízdění oplodněného vajíčka. Když je nemáte – a těhotná tedy nejste –, přichází na řadu menstruační krvácení. S krví, které naštěstí většinou není moc, se jednou za měsíc odlučuje i děložní sliznice. Pokud je cyklus pravidelný, trvá 28 až 32 dní.

Ach, ty záněty!
Když děloha dobře funguje, tak o ní nevíte. Ale pokud vás začne pobolívat bříško nebo v podbřišku, může s ní být něco v nepořádku. Podle gynekologa Romana Chmela záněty dělohy (gynekologické „pánevní“ záněty) vznikají nejčastěji přestupem infekce z pochvy do dělohy a na vejcovody a jejich původci jsou nezřídka sexuálně přenosní (chlamydie, gonokoky…).

„Prodělaný zánět může být příčinou neplodnosti, kromě změn uvnitř dělohy může způsobit i pozánětlivé srůsty orgánů v břišní dutině a zejména na vejcovodech, což může znamenat jejich neprůchodnost.“

Jak si myomy v děloze představit? Jsou to vlastně uzlíky či uzly v děložní svalovině. V průměru mohou mít od pár milimetrů až po deset i více centimetrů. „Ty větší často mohou (díky svému uložení ve svalovině) za nepravidelný tvar dělohy a děložní dutiny. Mohou ovlivnit možnost otěhotnění a průběh těhotenství. Někdy se ovšem stává, že žena s velkým myomem bez problémů otěhotní, dítě donosí a porodí, ale ženě s drobnými myomy pod děložní sliznicí se ani nedaří přijít do jiného stavu.“ A co předčasný porod? Častý je u vícečetných těhotenství. Velké rozpětí a velký tlak na dolní část dělohy způsobí, že se kontrakce rozběhnou dříve, než je vypočítaný termín porodu.

Převzato z časopisu Betynka.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články