Maminka.czTěhotenství

Dáte si kávu?

Klára Kotábová 27.  1.  2010
Pokud své těhotenství poznáte podle toho, že vám přestane chutnat káva, máte vyhráno. Jestliže však na šálek lahodného nápoje chuť máte, ale bojíte se toho, že se v těhotenství objevuje na seznamu látek, které mohou miminku ublížit, čtěte dál... A nebojte se :-)

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Pití kávy bylo vždy jednou z věcí, která se těhotným matkám striktně zakazovala. Stejně jako kouření bylo považováno za nevhodné. Objevovala se spousta článků o tom, jaká rizika pro plod přináší konzumace nápojů obsahujících kofein. Britští vědci se na kávu zaměřili a mají pro vás překvapivě příjemné zjištění. Pití kávy s mírou vaše těhotenství rozhodně ohrozit nemůže. Naopak kofein, kvůli kterému lékaři před pitím kávy důrazně varují, může vašemu těhotenství i prospět. Obzvlášť v prvním trimestru může ledová káva nebo chlazená kokakola zmírnit vaše denní nevolnosti, v průběhu těhotenství celého si pak můžete kofeinem mírně zvyšovat tlak, a vyhnout se tak nepříjemným mdlobám. Jenže jak poznáte tu správnou dávku, která ještě pomáhá, od té, která škodí?

MAMINKY TAKÉ ZAJÍMÁ: Éčka v graviditě - před kterými se mít na pozoru i ta neškodná

Co je malé množství?

Jestliže jste zvyklá na několik šálků ristretta denně, měla byste samozřejmě přibrzdit. Ovšem dvě tři kávy s mlékem si klidně dopřát můžete, tedy máte-li na ně chuť. Poslední studie ukazují, že ženy, které denně vypijí nápoje s celkovým množstvím 300 mg kofeinu, se o své těhotenství obávat nemusejí. Toto množství kofeinu obsahují asi tři šálky kávy s mlékem. Problém je, že každá káva - myšleno namíchaná směs, ze které se káva připravuje - obsahuje různé množství kofeinu, takže jiné ho bude v doma připraveném šálku rozpustné kávy, jiné ve směsi, kterou vám servírují ve vaší oblíbené kavárně. Nižší, možná vyšší dávku kofeinu do sebe dostanete, když například vypijete turka od tchyně. Proto je těžké odhadnout tu správnou míru kávy, která je ještě bezpečná, a která už nikoli. Pamatujte si také, že káva je poměrně lahodný nápoj, který vám může v případě těhotenské cukrovky poněkud snížit chuť na sladké a dodat vám pocit, že jste si svou siestu užila. Navíc káva bez cukru snižuje hladinu cukru v krvi a mléko lidé s diabetem taktéž mohou konzumovat.

Opravdu riskantní závislost?

Výzkum, který provedli před několika lety v Dánsku prokázal, že ženy, které vypily osm a více šálků kávy denně, byly až o šedesát procent náchylnější k riziku potratu. Odborníci jsou přesvědčeni, že důvodem by mohlo být to, že kofein stahuje cévy, a do placenty se tak dostává mnohem méně látek potřebných pro vývoj dítěte. Také předložili tvrzení, že kofein může právě přes placentu působit přímo i na vašeho nenarozeného potomka. Jeho vyvíjející se organismus je mnohem náchylnější na účinky kofeinu než organismus matky. Oproti tomu jiné průzkumy dospěly k závěru, že plod začíná negativně reagovat až na množství kofeinu obsažené v pěti a více šálcích. Závěry většiny expertů se ale shodují na dvou, maximálně třech šálcích kávy denně. Nezapomínejte, že podobné látky jako kofein obsahuje také zelený čaj, či hořká a mléčná čokoláda... A nezapomeňte, že se vše sčítá. Takže dáte-li si čokoládu, zelený čaj nebo sklenku koly, zvažte, jestli další šálek rozpustné kávy opravdu nutně potřebujete, nebo zda se už jedná o zažitý (zlo)zvyk, kterého se najednou neumíte zbavit. Uvidíte, že náhradu snadno najdete.

Šalamounské řešení - káva bez kofeinu

Donedávna platilo, že káva bez kofeinu rovná se bezpečná káva. Ovšem vědci v San Francisku se zaměřili i na její účinky a zjistili, že také v ní je obsažený takzvaný zbytkový kofein, který může ve výjimečných případech váš plod ohrozit. Především v prvním trimestru by ani dávka bezkofeinové kávy neměla přesáhnout maximálně dva šálky denně. Těhotné ženy, které v prvním trimestru nadměrně konzumují kávu bez kofeinu, zvyšují riziko potratu 2,4x ve srovnání s ženami, které kávu bez kofeinu nepijí vůbec.

Pozor na třetí trimestr?

Průzkum, který se zaměřoval na těhulky v posledním trimestru, se shoduje v tom, že ženy, které pily kávu v doporučeném množství tří šálků denně, své potomky donosily a jejich porodní váha se nijak radikálně nelišila. Takže obávat se toho, že by se vám narodilo malé nedonošeňátko kvůli pár šálkům kávy, opravdu nemusíte.

Buďte zodpovědná

A závěr? Klidně si svůj oblíbený šálek kávy dopřejte a užijte si jeho lahodnou chuť i vůni. Ovšem, jak se říká, nic se nemá přehánět, takže i v tomto případě si voňavý nápoj dejte opravdu jen tehdy, když vás bude honit mlsná a budete mít pocit, že bez své oblíbené tekutiny už nevydržíte ani minutu. Nastávající maminky nejsou těhotné za trest, a proto by si něměly odpírat vše, na co mají chuť. Vždyť právě ony musí být spokojené. Měly by jen ke svému tělu přistupovat zodpovědně - tak, aby podpořily zdravý vývoj nenarozeného miminka. Dejte na instinkt i momentální pocit. V těhotenství byste totiž neměla zanedbávat ani svou psychickou pohodu.


Pokud se přes všechna ujištění bojíte na kávu byť jen podívat, vyzkoušejte obilné kávy. V biokoutcích v drogeriích nebo v obchodech se zdravou výživou jich najdete nepřeberné množství a chuťově jsou vynikající. Navíc je většina z nich vyrobena principem Fair Trade, takže jejich zakoupením ještě pomůžete rolníkům třetího světa.
Ochutnejte.

Témata: Těhotenství, Časopis Maminka, Spousta článků, Mléčná čokoláda, Momentální pocit, Poslední studie

Video