Dá se porod naplánovat?

Je to jako když jste jako dítě psala Ježíškovi. Také jste nemohla tušit, že některá vaše přání, i kdyby tisíckrát chtěl, splnit nemůže. Teď jste dospělá a zase sedíte nad seznamem svých přání. Chtěla byste totiž na narození svého dítěte vzpomínat jen v dobrém. A ještě po letech se netrápit tím, že s vaším broučkem jako první potěšil někdo jiný – úplně cizí.
Dá se porod naplánovat?

„Hlavně si sepiš porodní plán,“ radila těhotné Janě netěhotná kamarádka Daniela. „Mně se to vyplatilo. Jana to opravdu udělala, ale jak sama říká, nakonec jí nebyl k ničemu. „Nikdo nebral moje přání v potaz. Snad jen klystýr a holení vynechali,“ stěžuje si, když probírá jeden bod za druhým. Jana se do porodnice, kde přivedla miminko na svět, přihlásila těsně před termínem – do té doby jí to přišlo zbytečné. Byla si totiž jista, že malá porodnice mimo Prahu bude mít volno. Volno opravdu měli, ale jinak…

Víte, co vlastně chcete?
Pokud máte o narození svého děťátka konkrétní představy, je fajn myslet na ně dopředu a dát je na papír. Ujasníte si tak, co vás trápí, co vám vadí a co by vám naopak bylo příjemné. Jenže když si to až do porodu necháte pro sebe, nemusí vám to být nic platné. I kdyby porodník či porodní asistentka sebevíc chtěli, vanu vám, pokud žádnou nemají, nenapustí a na porodní stoličce, když není k dispozici, také neporodíte. A tak se raději v okamžiku, kdy si ujasníte, co byste rozhodně chtěla a co byste v žádném případě nechtěla, vydejte na výpravu po porodnicích, dokud nenajdete takovou, která vám může - v pro vás zásadních věcech – vyjít vstříc. Spoléhat na to, že to nějak dopadne, se nevyplácí. A ještě jeden bod si do svého porodního plánu přidejte -  jak se zachováte, když lékař řekne: ze zdravotních důvodů je potřeba… udělat něco, co s vašimi představami nekoresponduje. Dodržení některých bodů ve vašem seznamu by totiž mohlo v některých případech ohrozit vás i miminko. Ani sebepropracovanější plán prostě vyjít nemusí. Vaše děťátko sice možná v bříšku dobře prospívalo, ale cesta na svět  někdy tak hladká není. Miminko může být v takové poloze, která přirozený porod neumožňuje, nebo se prostě může zaseknout v porodních cestách.
Všechno jste si ujasnila? Sepište si to na papír, ale škrabopis budete těžko v tom porodním rozčilení – luštit i vy sama. Raději to napište v počítači a vytiskněte. A ještě jedna důležitá věc: na čtení desetistránkového elaborátu ani při dobré vůli nikdo čas mít nebude – zvlášť když je porod na spadnutí.

Milé čtenářky, měly jste před porodem porodní plán? Napište nám, jestli vám byl k něčemu dobrý a jestli ho v porodnici, kde jste přiváděla dítě na svět, respektovali! 

Co je to porodní plán?
Je to písemný seznam přání, nebo lépe řečeno požadavků, jak byste si představovala narození svého dítěte. I když jich máte spoustu, nemělo by jít o mnohastránkový elaborát, na který nikdo nebude mít čas. Také myslete na to, aby vaše požadavky byly reálné, tedy uskutečnitelné. Po příjezdu do porodnice je proberte s porodní asistentkou (je-li na to čas). Pokud to bude jen trošku možné, určitě vám v porodnici vyjdou vstříc.

Anketa:
Ivana : Já jsem žádný porodní plán neměla a ani jsem o něm dopředu neuvažovala. Navíc porod byl tak rychlý – dítě se narodilo dva hodiny po příjezdu do porodnice – že by na na jeho prodiskutování ani nebyl čas.
Eva: Porodní plán jsem neměla, ale chodili jsme s manželem na předporodní kurzy, kde jsem rodila. Tam jsme si všechno vysvětlili, takže jsem věděla, do čeho jdu.
Šárka: Když jsem přišla s porodním plánem do porodnice, trochu se na mě tvářili, ale když zdravotnický personál pochopil, že se mohou se mnou o případných změnách domlouvat, bylo to v pohodě. Chtěla jsem sice rodit co nejpřirozeněji, ale když mi lékař vysvětlil, že jinak než císařem dítě ven nedostaneme, souhlasila jsem. Teď jsem hlavně ráda, že to dobře dopadlo.
Veronika: Můj porodní plán nikdo nebral moc vážně, měla jsem na začátku pocit, že si stejně skoro všechno udělají v porodnici podle sebe. Ale nakonec jsem byla spokojena. Co šlo, v tom mi vyšli vstříc.
 
V porodním plánu by mělo (mohlo) být…
O koho si vezmete k porodu – jestli s sebou chcete mít jen partnera, nebo třeba i dulu, či někoho z příbuzných. Jen nezapomínejte na to, že většina porodnic není na tlupu příbuzných vybavena. Pravděpodobně vám dovolí maximálně dvě nebo tři osoby.
O jestli zůstanete u slušivé noční košilky z erárních zdrojů, nebo si vezmete svoje noční oblečení , prádlo atd.
O jestli chcete či nechcete klystýr (případně YAl gel), jak se díváte na nástřih hráze
O jestli si přejete či nepřejete oholení hráze. Pokud nestojíte o to, aby vám to dělali v nemocnici, ale zdá se vám, že by to přece jenom bylo hygieničtější, můžete se o to postarat doma ještě před odjezdem do porodnice.
O jak se díváte na císařský řez, případně použití kleští, přejete-li si s sebou vlastní porodní asistentku
O jaké máte představy o tišení porodních bolestí (epidurální analgezie, léky…).
O jak byste chtěla relaxovat v první době porodní (křeslo, balon, ribstol, sprcha, vana
O jak byste chtěla rodit – vleže na zádech na porodním lůžku, na stoličce, vkleče, v dřepu, ve vaně…
O jestli chcete, aby pupeční šňůru přestřihl váš partner, nebo to necháte na porodníkovi
O jestli vám mohou odebrat pupečníkovou krev
O jestli chcete, aby vám čerstvě vytažené a neumyté miminko položili na bříško
O jestli se chcete o děťátko starat úplně sama, nebo chcete pomoc sester (plný nebo částečný rooming in)

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články