Čtete dětem pohádky? Začněte už v batolecím věku

Čtete dětem před spaním? Když vaši drobečci škemrají o pohádku na dobrou noc, není to rozhodně proto, aby oddálili usínání. Tyhle společné chvíle s vámi a kouzelným příběhem jsou pro ně mnohem důležitější.
Čtete dětem pohádky? Začněte už v batolecím věku

Se čtením můžete začít už v batolecím věku. Prcek nebude doslova chápat význam vět a smysl příběhu, bude ale poslouchat a vnímat maminčinu (nebo tatínkovu) blízkost a bude se na tyto společné chvíle těšit. Také jeho představivost „pojede“ naplno. ​Knihy by měly být přirozenou součástí života dítěte od narození. Zpočátku dostává do ruček dětské knížečky, kde nejde ani tak o čtení, ale o prohlížení a žmoulání. 

 
 

„Tyto knížečky jsou přizpůsobené vývojovému období a stimulují dětské smysly. Postupně začne knížka nabývat opravdové podoby, obsahuje obrázky i krátké texty. Tyto knihy si děti rády prohlížejí společně s blízkou osobou. Jsou to důležité chvilky, kdy si děťátko posadí rodič na klín a srozumitelně mu ukazuje a popisuje, co na jednotlivých stránkách je,“ říká dětská psycholožka Mgr. Irena Beranová.

Vytvořte si společný rituál

Nejmenší děti milují rituály, pravidelná společná chvilka nad pohádkou je potěší a pocit vzájemné blízkosti a vlídný hlas rodiče je krásně zklidní.

 

Čtení je skvělou možností, jak posilovat vzájemné pouto, zvyšuje pocit důvěry, dítě si užívá, že má vaši pozornost jen pro sebe, a to je pro něj nejdůležitější. 

 

Zkuste si najít každý den alespoň půlhodinku, která bude patřit jen vám dvěma a hezké knížce.
Kromě zábavy a dobrodružství přináší čtení společné zážitky a posiluje vztahy v rodině. Rozvíjí pozornost, paměť, empatii, tvořivost i jazykový cit. Malý človíček se učí porozumět souvislostem a vztahům, dívat se na věci z různých úhlů pohledu a soustředit se na své pocity a prožitky. Pohádky dokážou odpovědět na všetečné otázky dítěte, které prodělává socializační proces, učí se navazovat vztahy s vrstevníky a začleňuje se do společnosti - odvážný hrdina bývá odměněn, pýcha je ošklivá vlastnost, lež je pokaždé potrestána a tak dále.

Máma za vodou: V učení na nočník nám pomohly pohádky, teď toho litujeme

Máma za vodou: V učení na nočník nám pomohly pohádky, teď toho litujeme

Děti, kterým rodiče předčítali, dříve mluví

Podle odborníků děti, kterým rodiče pravidelně předčítali, začnou dříve mluvit a vývoj řeči i artikulace je u nich lepší než u jejich vrstevníků, kterým rodiče nečetli. Knížky navíc rozšiřují slovní zásobu a zlepšují způsob vyjadřování. „Pro posluchače,začátečníky‘ je typické, že trvá delší dobu, než si zvyknou na knížku, a potom mají většinou svou oblíbenou, kterou chtějí stále. A nenechte se zaskočit, že dítě vydrží u knížky nejdříve jen chvilinku. Není to důsledek toho, že by jej nezajímala, nemusíte tedy hledat jinou. Spíš zkuste druhý den zase tu stejnou. Dítě si na ni zvykne a bude ho bavit čím dál víc,“ říká dětská psycholožka Mgr. Dana Tvrďochová.

Nemáte čas číst svým dětem? Povolejte domů Čtecí tetu

Nemáte čas číst svým dětem? Povolejte domů Čtecí tetu

Mrňatům vybírejte knížky podle obrázků 

Dvouletým mrňatům je dobré vybírat knížky především podle estetické hodnoty obrázků. Můžete před dítě položit třeba tři knížky a počkat, po které samo sáhne. To často bývá nejlepší volba. Počítejte s tím, že pro takhle malé děti je třeba ještě text upravovat, aby byl pro ně srozumitelnější, spíš jim povídat než číst, vracet se k obrázkům. Čtení klidně doplňujte pohybem, hraním divadélka, zapojením reálných předmětů, které v příběhu vystupují.
Když se blíží třetí narozeniny (u někoho to může být dříve, u někoho později), děti už většinou vydrží poslouchat souvislý text. Sáhněte po pohádkových knížkách, které znáte nebo si je pamatujete ze svého dětství, je to pak i pro vás intenzivnější zážitek. Knížky a slova mají samy o sobě velkou moc, je však potřeba trochu trpělivosti a úsilí, abyste pomohli dětem najít si k nim cestu.

„Čtyřleté děti už mohou být velmi vyzrálí posluchači. Můžete tedy sáhnout po složitějších příbězích. U klasických pohádek se snažte předem odhadnout, jak váš malý posluchač příběh přijme, zda se nebude příliš bát. Děti jsou v tomto věku velice citlivé, jejich fantazie se často mísí s realitou a čarodějnice a čerti na ně doslova vyskakují ze stránek do pokojíčků. Proto je dobré znát, co čtete, při čtení zastavovat, povídat si s dítětem, mluvit o tom, jak to asi bude dál,“ upozorňuje Mgr. Dana Tvrďochová.

Pohádky na dobrou noc: Čtete je dětem? Tady jsou důvody, proč byste to měli dělat

Pohádky na dobrou noc: Čtete je dětem? Tady jsou důvody, proč byste to měli dělat

Dobro a zlo, svět má svůj řád - dobrý konec musí v pohádce být 

Za skutečný „věk pohádek“ lze považovat považo období předškolního věku dítěte. V tomto vývojovém stadiu pohádky odpovídají typickému způsobu uvažování a prožívání dětí. Dobro je jasně odděleno od zla, postavy jsou přímočaře vykresleny, svět má daný řád, mít pro strach uděláno se vyplácí… Pohádka dokáže s čistou dětskou duší zázraky, proto je tolik důležitý šťastný konec dodávající pocit jistoty a bezpečí.

ČÍST, NEBO PUSTIT V TELEVIZI?

Obě varianty nejsou v zásadě špatné. Samozřejmě ovšem za předpokladu, že se prolínají a rodiče hlídají míru. Čtení pohádek a sledování pohádek a příběhů jsou dvě odlišné aktivity, které se ale mohou doplňovat. Při čtení se podporují mnohé oblasti vývoje dítěte a jejich vzájemná spolupráce - představivost, fantazie, obrazotvornost, logické myšlení i myšlení celkově, zvídavost a prožívání. Dítě si při čtení propojuje čtený text s obsahem i významem, vytváří si obrazy postav, prostředí, průběh dějů, vnímá způsob vyjadřování i volbu slov. Při sledování pohádky jsou již obrazy postav i prostředí dány, na dítě působí komplex zrakových a sluchových vjemů, které vzbuzují různé emoce a pohnutky. Stává se tak, že některé příběhy či scény v dětech vyvolávají obavy, jiné je fascinují. Samotné sledování určitě není tak obohacující pro dítě, jeho smysly a vývoj jako kombinace se čtením a čteným textem.



V mediálním pokojíčku nechybí televize nebo herní konzole. Jak se vám líbí tento trend?

V mediálním pokojíčku nechybí televize nebo herní konzole. Jak se vám líbí tento trend?

Pohádky pro děti: Proč byste je měli číst? Tady jsou ty nejkrásnější!

Pohádky pro děti: Proč byste je měli číst? Tady jsou ty nejkrásnější!

Jak zařídit dětský pokojíček? 40 originálních nápadů. Inspirujete se?

Jak zařídit dětský pokojíček? 40 originálních nápadů. Inspirujete se?

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články