Čtenářka Marie radí, jak balit do látkovek

Milá redakce časopisu Betynka, dobrý pozdní večer (je 1:30 h a já se konečně dostávám k PC), již mnohokrát jsem Vám chtěla napsat a poděkovat za práci všech členů redakce, ale čas je mým největším nepřítelem a dny i noci jsou krátké.
Čtenářka Marie radí, jak balit do látkovek
Jsem maminkou tří kloučků: Václava, Vojtěcha a Víta (2004, 2005, 2007). Váš časopis čtu již určitě deset let – nejprve u mé starší sestry, kdy jsem prožívala spolu s ní mateřství jejích dvou holčiček, a pak i svých chlapců. Bylo by toho strašně moc, co bych Vám chtěla říct...
 
Nyní chci hlavně pochválit, že se konečně po odmlce zase dostáváte k tématu látkových plen. Látkovala jsem zcela klasicky již u prvního syna – důvod byl hlavně finanční a odvykací od plen, kdy jsem měla za zlé papírovým plenám dlouho přetrvávající plenkové období u mých neteří. Dnes vím, že jde i o psychologickou hranici vývoje atd. Po roce prvního syna jsem byla vytouženě opět těhotná a také velmi unavená, kojila jsem i v noci, nejstarší syn byl velice aktivní dítě, mně bylo špatně atd. a já i přes den začala používat papírovky. Po narození druhého syna a počátečním látkování jsme přešli zcela na papírové pleny, syn v nich byl spokojenější a já klidnější, že je „v suchu“. Třetí syn již látkovky ani nedostal, ale oba mladší hoši prodělali zánět močových cest, nejmladší dokonce urosepci s hospitalizací v nemocnici, kapačkami, dlouho trvajícími čtyřicetistupňovými horečkami. Nakonec jsme naštěstí vše zvládli a na Vánoce 2007 jsme již byli doma.
 
V lednovém čísle Betynky jsem si přečetla alarmující článek o možné škodlivosti papírových plen, okamžitě jsem začala používat látkové pleny a pátrat v odborných časopisech – obdobné články postupně vycházely ve všech časopisech pro maminky a ve Vox pediatrii 6/07 byl článek ještě s horším vyzněním pro případný dopad na zdraví našich nejmenších. Když jsem se ptala i paní doktorky neonatoložky na možnou souvislost papírových plen s infekcí močových cest, tak mi mé obavy potvrdila – prý jsou infekce tedy častější u holčiček, ale souvislost nevyvrátila. Varovala hlavně před tzv. „balíky“ – kdy maminky nechávají papírovky tak dlouho, dokud jsou „jen počurané“ a téměř neprasknou, sama paní doktorka se věnuje propagaci i moderních látkových plen, které usnadňují manipulaci, praní, většinou odpadá žehlení a také zaručují zadeček „v suchu“.
 
Klepněte pro větší obrázek 
 
Nejprve pro mne bylo velice složité se zorientovat v oblasti moderních látkových plen, ale díky internetu jsem to zvládla i v podmínkách venkovské samoty. V širokém okolí svého bydliště jsem však jediná a všichni, i když dojedu někam do města, tak na nás tak nějak divně koukají, a proto jsem ráda, že opět ve Vašem časopisu maminky vidí, že se dá látkovat nejen u jedináčka. Já jeden čas látkovala u všech třech. Bylo a je to celkově hodně náročné s tak malým věkovým odstupem, ale když jsou hoši zdraví, tak je to nesmírná radost.
 
Jen mne trochu mrzí, že maminka z Olomouce předvádí asi jednu z nejsložitějších cest látkování a u ročního kloučka bych už očekávala jiné řešení. Zavazovací plínky s kombinací klasických čtvercových plínek s vyšší gramáží byly naše oblíbené – na léto bez svrchních kalhotek, a tedy i jiný typ, který má i manžetky mezi nožkama, a navíc jen minimálně dochází k nehodám protečení (já dávala zadní okraj ven a nepřiklápěla s ním klasickou čtvercovou plínku – drží pak úvazem šňůrky a zbytečně se může znečistit).
 
Dokonce i dnes užívané materiály jako bambus či konopí jsou zcela přirozené, přírodní a jsou savostí mnohdy dokonalejší než papírové pleny, obzvlášť využije-li člověk umělé separační vkládací plínky z fleecu (tenké jako list papíru) – maminka má jistotu, že dítě bude „v suchu“. Proto bych byla moc ráda za kompletnější článek o všech možnostech moderních látkových plínek, které jsou i krásným kusem oblečení – obzvlášť u holčiček, kdy můžou barevně i vzorově ladit se šatičkami atd.
 
Přeji hodně spokojených čtenářek a hlavně hodně zdraví všem členům redakce, čtenářkám i jejich dětem a rodinám.
 
S pozdravem Marie Sobotková, čtenářka z Moravy
 

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články