Copak se to klube

Mezi jeden z nejobávanějších a zároveň nejočekávanějších momentů v v prvních měsících života miminka je první zoubek. Ten na sebe nechá většinou čekat půl roku a jeho prořezání je velkou událostí s trochou nervů…
Copak se to klube
Asi každá maminka, která má doma malé dítě ví, kolik starostí i radosti první zoubky na dělají. První zub je pýcha, ale občas i pěkných pár probdělých nocí. „U nás to byl očistec. Malý Jonáš nespal snad dva týdny, přidaly se teploty, průjem, skoro nejedl. Oddychli jsme si a poprvé vyspali až v momentě, kdy se konečně kousek zoubku prořízl dásničkou. Tedy až do chvíle, než se o slovo hlásily další,“ směje se při vzpomínce na první zub osmadvacetiletý Kristýna Vlčková z Prahy.
 
„S Davídkem jsme o zoubkách skoro nevěděli. Byl trochu mrzutý, moc nechtěl jíst a odmítal i své milované kojení, ale v podstatě jsme se zoubků dočkali bez stresů i nějakého „léčení“. Zato Stellina nám dala vědět, že se jí to klube až moc. Probrečela snad týden, nejedla, nespala a byla hrozně protivná snad při každém zoubku. Ulevilo se mi, když už měla těch „perliček“ plnou pusinku,“ svěřuje se naše další čtenářka Adéla Kreuzová z Krnova. Obě tak bohužel potvrzují, že když se začnou dětem prořezávat první zoubky, tak se to jen málokdy obejde bez naříkání.
 
Kdy pak to bude?
Prořezávání prvních zoubků je individuální, ale většinou začíná kolem šestého měsíce dítěte. Zoubky se objevují nejčastěji na místech středních řezáků, kdy mají podobu tvrdých bílých bouliček. Proříznuté špičky zubů bývají hodně ostré. Jako první se prořezává dolní řezák kolem šestého měsíce věku. Zoubek svým tvarem připomíná „rýč“ a díky tomuto tvaru nemívají děti velké problémy s prořezáváním. Může se ale stát, že při rychlejším průběhu se na dásni objeví modřinka nebo podlitina, která je bolestivá. Je způsobena nahromaděním malého množství krve, kterou rychle rostoucí zoubek tlačí před sebou. Tuto podlitinku nikdy nepopropichujte, ale hurá za zubním lékařem, který miminku pomůže. Další zoubek, který vyroste, je druhý dolní řezák, pak následují horní řezáky a v osmém měsíci mívají děti zoubky čtyři - dva horní a dva dolní řezáky. Zbývající dva řezáky se obvykle prořežou do konce desátého měsíce. Jestliže se u vašeho dítěte zoubky prořezaly v jiném pořadí, nebojte, nic to neznamená. Každé miminko je jiné a tak i růst zoubků je individuální. Pokud se však zoubky neobjeví do jednoho roku, raději se zajděte poradit se stomatologem.
 
Klepněte pro větší obrázek 
 
Au, to bolí
Jak už se svěřily naše čtenářky, růst zoubků provází menší nebo větší problémy. Z pohodového miminka se na pár dní stane mrzout, který nebude chtít spinkat, bude vyžadovat chovat každou minutu, může odmítat papat a v horším případě se přidá i teplota průjem. Pokud se potvrdí, že jde o zoubky, bohužel žádný zázračný lék neexistuje. Je ale pár rad, které trochu zmírní miminku bolesti. Pokud bude mít miminko tendenci svým zoubků pomáhat se vyklubat, určitě bude chtít něco kousat. Je dobré mu pořídit vhodné, speciální kousátko. Ty se prodávají v každém obchodě s dětskými potřebami a existuje jich mnoho typů. Mezi nejosvědčenějí patří ty, které i chladí. Jsou to kousátka naplněná tekutinou, která se dávají na pár minut do mrazáku. Miminko tak kouše a chladí si tak i rozbolavělé dásně. Další pomocnou technikou, která uleví od bolesti, je jemná masáž dásniček. Pořádně si tedy umyjte ruce a prstem opatrně miminku mněte dásničky (pokud si to nechá líbit ☺).
 
A do třetice existuje i malý lék. Jde o roztok Babydent s místním znecitlivujícím účinkem, kterým lze potírat dásně, aby znecitlivěly a nebolely. Babydent je sice volně prodejný, přesto byste měli jeho používání nejprve konzultovat se svým pediatrem.

Dřív než mléčné
Pokud se již v prvních třech měsících objeví na místě dolních řezáků útvary podobné zoubkům, je třeba zajít k dětskému zubaři. Většinou totiž nejde o skutečné zuby, ale o jakési „předchůdce“ mléčných zoubků. Ty je nejlepší odstranit, aby nebránily růstu správných zubů. Ale nemusíte se bát, vaše zlato trpět nebude. Tyto „zuby“ nemají kořeny, a proto se jejich odstraňování obejde bez větších problémů.

Text: Eliška Zikmundová
 

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články