Co si dáme dobrého aneb jídelníček na devět měsíců

Nastávající maminka ovlivňuje svým přístupem vývoj miminka ještě dlouho před narozením. Jedním z důležitých aspektů těhotenství je i správná výživa. Jak tedy jíst, abyste vy i miminko děťátko byli zdraví, silní a hlavně v pohodě?
Co si dáme dobrého aneb jídelníček na devět měsíců
Přiměřeně, přiměřeně…
Je jasné, že během těhotenství nabere každá maminka. Ideální váhový přírůstek během celého těhotenství je dvanáct kilo. Není ale třeba se stresovat, pokud máte trochu více či méně, každá žena je jiná a navíc jste pod dohledem lékaře, který by jistě jakýkoli problémy řešil. K zachování optimální váhy je ovšem nutné dodržovat režim příjmu zhruba 2400 kalorií denně. Jezte, jak máte chuť, raději ale v malých dávkách zato častěji. Sem tam nějaká dobrota vás určitě neohrozí, ovšem nepřejídejte se!
 
Hlavně pestrost a vyváženost!
Jednoduchá rada, kterou asi každá maminka zná, ale o to hůř se dodržuje. Jenže v těhotenství více než kdy jindy záleží na vyváženém poměru bílkovin, minerálních látek, stopových prvků a vitamínů.
 
Bílkoviny
Najdete je v mase, mléčných výrobcích, luštěninách a cereálních výrobcích. Snažte se tedy jíst kvalitní netučné maso (drůbež, ryby, libové hovězí či telecí). Nevhodné jsou uzeniny, protože obsahují velké množství tzv. skrytého tuku a příliš mnoho soli. Ani paštiky a různé masné polotovary by se neměly v těhotenství objevit na vašem talíři. Mléko a mléčné výrobky jsou pro vás i miminko kromě živočišné bílkoviny nezbytným zdrojem vápníku. Pokud vám vypít sklenici mléka dělá problémy, nevadí, stejně výživné jsou i jogurty, tvaroh a sýry. Vápník lze získat i z luštěnin, sardinek, ořechů, máku a řady zelenin, jeho využitelnost je však nižší než u mléka.
 
Vitamíny a zase vitamíny
Pro obranyschopnost je důležité céčko. Najdete ho hlavně v ovoci (černém rybízu, kiwi, citrusových plodech) a zelenině (rajčata, zelí, kapusta, papriky, nebo brambory).
 
Vitamíny skupiny B jsou v těhotenství zcela nezbytné. Jezte dostatek celozrnného pečiva, kvasnice, kvalitní masa a vejce.
 
Nejdůležitější je ale kyselina listová. Ovlivňuje krvetvorbu a napomáhá prevenci vrozených vývojových vad nervové soustavy miminka. Je obsažena v brokolici, zeleném salátu, chřestu, špenátu, droždí, sóji, fazolích a kapustě. Tělo ji lépe přijme, pokud ji konzumujete čerstvou, tepelným zpracování ztrácí na kvalitě. Lze ji doplňovat i ve formě preparátu, nejvhodnější kyselinu listovou v „bobuli“ vám předepíše váš gynekolog.
 
Stopové prvky
Celkové pohodě těhulky i děťátka prospěje hořčík obsažený v zelených částech rostlin, obilninách a luštěninách.

Železo pro dobrou krvetvorbu pak najdete v mase, vnitřnostech, ve vejcích (žloutku) a listové zelenině.
 
Jód je nezbytnou součástí výživy každé budoucí maminy. Dostane se do těla i s výrobky obohacenými jódem - např. kuchyňskou solí.
 
Dodržujte pitný režim
Během dne byste jako těhulka měla vypít alespoň 2 litry tekutin. Je vhodné naučit se „popíjet“ během celého dne, než do sebe obrátit litr vody najednou. Prostě každou hodinky si dejte dvě deci…
 
Pijte vody, neslazené ovocné či bylinné čaje, ovocné a zeleninové šťávy
 
Vyhýbejte se nápojům s vysokým obsahem cukrů a nápojům obsahujícím chinin (např. tonic).
 
Klepněte pro větší obrázek 
 
Zapomeňte na…
Tavené sýry – nemusíte se jich zříkat sice úplně, ale kvůli nadměrnému množství tavicích solí je lépe je nahradit sýry čerstvými
 
Plísňové sýry – zejména pokud rodíte v letních měsících, hrozí z plísňových sýrů listerióza. Takže ty jen opatrně a případě, že jste si stoprocentně jistá, jak jsou staré resp. Že jsou čerstvé.
 
Paštiky – dost možná, že propadnete právě chuti paštik, jak se to mnoha těhulkám stává, ale opravdu si je dávejte jen s mírou. Je to bohužel tak, že do paštik se prostě „semele“ co se dá. Představa, že játrovka s mandlemi je skutečně jen z jater a mandlí, je bohužel mylná. Obojí tam sice bude, ale zbytek pak bude defacto potravinářský odpad, spousta zbytečného tuku a éček jako jsou stabilizátory či zahušťovadla, prostě chemie. A té je v těhotenství opravdu dobré se vyhnout úplně.
 
Kávu a kofeinové nápoje. Během těhotenství způsobují problémy s krevním tlakem, v horším případě vedou i k předčasnému porodu. Pokud si nemůžete kafíčko odepřít, pijte jen slabé a raději s mlékem, maximálně však šálek denně.
 
Umělá sladidla – pokud to vydržíte, tak raději neslaďte než abyste z obavy ze zbytečného přibírání brala sacharin. Ten může miminku opravdu uškodit, zpomaluje vývin mozku…
 
Alkohol! Je pro miminko nebezpečný už při jedné skleničce.
 
Kouření! Pokud jste maminka kuřačka,určitě odložte cigaretu hned v první den těhotenství. Když už nechcete přestat kvůli sobě, kvůli miminku musíte! Při plánovaném těhotenství přestaňte kouřit už několik měsíců před početím! Nikotin totiž způsobuje poškození plodu již v prvních dnech a má negativní dopad na duševní vývoj miminka.

Opatrně s mořskými rybami
Konzumace mořských ryb v těhotenství patří k jednomu z nejžhavějších témat současnosti. Ryby obsahují omega-3 mastné kyseliny, které jsou velmi významné pro rozvoj mozku a zraku dítěte. Děti, jejichž matky měly po dobu těhotenství dostatečný přísun omega-3 mastných kyselin, dosahují v pozdějším věku vyššího skóre v IQ testech. Omega-3 mastné kyseliny slouží navíc jako prevence předčasného porodu, také předcházejí alergiím a astmatu v pozdějším věku.
 
Nicméně zároveň jsou tu i negativa. Mořské ryby obsahují rtuť, toxicky kov, který může způsobit vážné poškození nervového systému. Stovky studií navíc potvrdily, že velká konzumace ryb skutečně vede k vyšší hladině rtuti v těle.
 
Těhotné ženy by proto měly omezit konzumaci mořských ryb na méně než 0,3 kg za týden a vyhýbat se speciálně žralokovi, mečounovi a makrele, v jejichž těle je koncentrace rtuti vyšší. To však rozhodně neznamená, že by měly konzumaci mořských ryb úplně vynechat.

Na závěr... Pozor na kvalitu
V těhotenství je důležité více než kdy jindy konzumovat opravdu kvalitní jídlo. Nekupujte tedy nic, kde není jistý původ. Pečlivě studujte etikety na výrobcích, abyste se vyhnuly nebezpečným přísadám (barviva, zahuš´tovadla) i prošlé záruční době. Ovoce a zeleninu kupujte čerstvou a pokud možno tu BIO, neobsahuje žádné pesticidy. V běžné síti jsou s označením BIO k dostání i maso či mléčné výrobky. Je to trochu dražší, ale do zdraví vás i děťátka se rozhodně vyplatí investovat.
 
Text: Anna Berková
 

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře