Co (ne)dělat při nácviku na nočník? Buďte důslední a netrestejte

Malé děti rády opakují činnosti, a když jim pustíte u sezení na nočníku pohádku, budou ji příště chtít zase. Které zlozvyky nepěstovat a jak se jich zbavit?
Co (ne)dělat při nácviku na nočník? Buďte důslední a netrestejte

Nejspíš jste si ani neuvědomili, že děláte chybu. Při nácviku na nočník vaše batole po pár vteřinách pelášilo pryč a vy jste mu ve snaze udržet ho chvíli v klidu nabídli hračku, knížku, dali do ruky křupku nebo zapnuli televizi.

Zafungovalo to, hračkou nebo jídlem zaujaté dítě posedělo tak dlouho, aby odvedlo potřebnou práci, jenže po čase nastala situace, kdy na nočník usedá sice ochotně, ale bez hračky nebo pohádky v televizi se už neobejde. „Vůbec mi nedošlo, jaký zlozvyk z toho bude, když si náš Tomášek jednoho dne přenesl nočník do obýváku, kde má hračky a televizi.

Jak naučit dítě na nočník

Jak naučit dítě na nočník

Tehdy se zrovna nacházel v období, kdy už byl bez plen, ale najednou zase přibývaly nehody. Z nočníku dokonce utíkal, a tak jsem byla ráda, že si sám našel způsob, jak se zabavit na tak dlouho, aby se vyčural.

Vůbec jsem neřešila, že si u toho hraje. Jenže teď vyžaduje, abych mu četla a hrála si s ním, a zdá se mi, že nočník bere jako zábavu. Soustředí se na hračky, chce mít zapnutou televizi a často ani nevykoná potřebu a pak má mokré kalhoty. Dokonce jsme se částečně vrátili k plenkám,“ stěžuje si Alena, matka dvouletého Tomáška.

Vypěstovat u malého dítěte zlozvyk je docela snadné. Batolata ráda opakují činnosti – vyhovuje jim rutina a stejný průběh určitých úkonů, protože se tak lépe učí. A tak jakmile rodič dítěti nabídne na nočníku knížku, bude ji vyžadovat i příště. Je to chyba?

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články