Co ještě musíte zařídit před nástupem do porodnice

Už netrpělivě čekáte, až konečně bude miminko na světě, ale zároveň se možná trošku bojíte. Ptáte se, jak všechno zvládnete a co bude dál. Co vše je potřeba připravit a jak nejlépe využít posledních týdnů, kdy máte čas jen sama pro sebe? Nepřehánějte to.
Co ještě musíte zařídit před nástupem do porodnice

Myslím tím nákupy oblečení. Ano, je to krásné, načinčané, voňavé a tááák lákavě maličkaté… Mluví ze mě ale nedávná zkušenost. I já doslova řádila jako černá ruka, žádný e-shop s kojeneckým zbožím přede mnou nezůstal uchráněn. Výsledkem bylo, že jsme se skoro nevešli do bytu a já jsem nakonec v půl roce věku našeho syna zjistila, že dobrou polovinu modýlků neměl ani jednou na sobě.

Nechte se vyfotit

V dnešní době je focení těhulek velkým módním hitem. Tak mu s klidem podlehněte. Originální fotografie určitě budou úžasnou a dojemnou vzpomínkou na období těhotenství, poslouží i jako dárek pro nastávající babičky. Porozhlédněte se ve svém okolí po šikovném fotografovi nebo si nechte poradit od kamarádek či kolegyň, s kým měly ony dobrou zkušenost. Zda se rozhodnete pro venkovní nebo ateliérové snímky, romanticky laděné nebo trošku odvážnější boudoir fotografie, záleží jen na vás, tak odhoďte stud a užijte si to!

Svolejte babinec

Na večírky u sklenky vína a dámské jízdy s kamarádkami nebude v následujících měsících čas. Obvolejte proto své „věrné“, pozvěte je k sobě domů, do restaurace nebo oblíbené kavárny a dělejte společně vše, co se vám bude chtít. Vyrazte do kina, divadla, na výstavu fotografií, zaplavat si nebo na zmrzlinu. Důležité je, že se budete cítit fajn, popovídáte si a odreagujete se.

 

Ještě je čas zařídit vše potřebné, než vaše miminko přijde na svět. Kromě výbavičky a výběru jména si nezapomeňte poslední dny náležitě

 

Hurá na matriku

S výběrem toho nejdokonalejšího jména pro vaše novorozeňátko nečekejte na poslední chvíli. Jméno totiž musíte vyplnit do příslušných dotazníků ještě před nástupem do porodnice (a to vždy variantu pro holku i pro kluka), aby pak nenastávaly zmatky, případně hádky a nedorozumění mezi čerstvými rodiči. A myslete na to, že pokud nejste s nastávajícím otcem dítěte manželé, je potřeba zajít předem na matriku (podle místa vašeho bydliště) a vyplnit souhlasné prohlášení rodičů o určení otcovství. To pak předložíte v porodnici, aby mohl být otec zapsán do rodného listu dítěte.

Hýčkejte si tělo

Několik následujících měsíců po porodu si nejspíš ani nevzpomenete na to, že byste si měla nechat nabarvit vlasy nebo zajít na manikúru. Téměř životní nutností pro mě na konci těhotenství byla pedikúra. Přibrala jsem skoro třicet kilo, takže ostříhat nehty na nohou (nedej bože ještě nalakovat, abych rodila jako krásná mamina) byl pro mě nadpřirozený úkol.

Udělejte si plán

Jestli máte o svém porodu velmi konkrétní představy, přesně víte, co chcete a nechcete, vytvořte si dopředu tzv. porodní plán, který předejte porodní asistentce při příjmu do porodnice. S jeho sestavením vám pomůže dula nebo návod najdete na internetové stránce

Googlujte

Jste zvyklá být v práci celý den mezi lidmi, komunikovat a přemýšlíte, jestli vám nebude vadit sociální izolace, která maminky na mateřské někdy hodně trápí? Žádný strach, ani s malým dítětem se nudit nebudete. Najděte si na internetu, kde máte v okolí bydliště kurzy plavání pro kojence, mateřské centrum nebo kurzy cvičení rodičů s dětmi.

Naplňte mrazák

Dříve než vám začnou kontrakce, navařte do zásoby. Až se vrátíte z porodnice s křičícím uzlíkem v náručí a prvních pár nocí se pořádně nevyspíte, budete z toho nápadu přímo nadšená, to vám slibuji. Nemusíte vyvářet hned svíčkovou s domácím knedlíkem, stačí připravit dvě polévky, rychlé karbanátky, rizoto „co dům dal“ nebo zapečené těstoviny se zeleninou a schovat do mrazáku.

Připravte se na kojení

Pořiďte si v předstihu kvalitní kojicí podprsenku. Nejlépe hned dvě, světlou a tmavou, protože několik dalších měsíců nebudete nosit nic jiného.
Další nezbytnou částí vaší výbavy by měly být chladicí gelové polštářky, případně silikonové kloboučky na bradavky (pro případ, že se narodí nenasytný žroutík, jako se to stalo mně). Řada mých kamarádek měla v zásobě také několik druhů bylinných čajů pro podporu laktace a homeopatické léky na totéž.

Poučte tátu

Období před porodem představuje pro mnoho párů naprosto jedinečný čas, který oba intenzivně prožívají, každý ale trochu jinak. Oba si musejí uvědomit, že už to nikdy nebude jen „ty a já“, ale bude z nich máma a táta, rodiče, zodpovědní za malého tvorečka. Podle psychologů toto období spousta párů prožívá téměř jako druhé líbánky. Často se ale také objeví krize a obavy, které mohou snadno vést k možným konfliktům a nedorozuměním.

Okopírujte si těhotenskou průkazku

Takzvaný řidičák na miminko je součást zdravotnické dokumentace a po porodu si ji nechají v porodnici. Proto ještě dříve, než vás ošetřující gynekolog odešle do předporodní péče do příslušné porodnice, uhánějte do nejbližšího copy centra. Ultrazvukové fotografie z knížky vyndejte a schovejte do fotoalba.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články