Maminka.czPorod

Co je Hamiltonův hmat? A je důvod se ho bát?

Barbora Neubergerová 29.  7.  2017
V internetových diskusích se objevuje často dotaz maminek na Hamiltonův hmat. A názory se různí. Některé pomohl a další naopak o něm nechce vůbec slyšet.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Hamiltonův hmat pomohl rozjet porod

„Moje těhotenství probíhalo bez problémů, žádné nevolnosti, žádné otoky a žádné výrazné nabrání na váze. Odpoledne před stanoveným termínem porodu mi začaly kontrakce, manžel mě odvezl do porodnice a tam jsem také už zůstala. Odpoledne se ale pomalu přehouplo ve večer a kontrakce začaly pomalu ale jistě slábnout,“ popisuje Helena z Prahy.

„To se nic neděje, všechno bude v pořádku,“ chlácholila mě sestřička, když jsem se ptala, zda je to normální. A skutečně se nic nedělo, a to doslova. Já si lehla a spala. Místo kontrakcí vedoucích k porodu jsem měla jen bezvýznamné nepravidelné stahy.

Noc přeběhla a bylo ráno a s ním i vizita. „Jsem tady od včerejška a kontrakce nic moc,“ popisovala jsem.

„Tak pokud se do oběda nic nezmění, tak zkusíme Hamiltonův hmat,“ konstatoval s klidným úsměvem pan doktor. A já, ač jsem nevěděla, o co jde, jsem souhlasila. Lékaři odešli s tím, že si pro mne pošlou sestřičku. Přemýšlela jsem, co asi bude, když se za mnou náhle ozvalo:

„Teda já vím, že mi do toho vůbec nic není, ale proboha, co vám to chce ten doktor dělat?“ ptala se soustrastně maminka, která se k porodu očividně blížila o mnoho rychleji a intenzivněji než já. Otočila jsem se k ní a jen jsem pokrčila rameny, sama jsem nevěděla, o co jde.

Jak se později ukázalo, Hamiltonův hmat byl tím, co mě na porodní sál přivedlo dříve, než se na něj vlastními silami dostala ona upřímně starostlivá paní.

Proč někteří gynekologové provádí Hamiltonův hmat a někteří ne?

Co je Hamiltonův hmat?

Hamiltonův hmat je jednou z technik, které se v porodnictví používají k vyvolání porodních kontrakcí v době očekávaného termínu porodu, případně v době po jeho uplynutí. Provádět ho může pouze zkušený lékař a podmínkou k jeho vykonání je i souhlas pacientky.

Výhoda Hamiltonova hmatu je, že při něm nejsou podávány pacientce žádné léky. Nevýhoda je, že u všech žen nepřináší očekávaný efekt, část maminek také popisuje během výkonu pálení, tlak či mírnou bolest. Jako negativum se uvádí i riziko zanesení infekce do porodních cest.

Principem Hamiltonova hmatu je mechanické oddělení vaku blan od děložní stěny. Následkem tohoto oddělení dojde k vyplavení prostaglandinů, které mohou vést k nástupu porodu. K uvolnění blan dochází během gynekologického vyšetření v dolní části plodových obalů.

Oddělení blan lékař provádí krouživým pohybem uvnitř děložního čípku. Metoda má samozřejmě i své kontraindikace. Nesmí se provádět například u žen, u nichž se ví, že mají nízko uloženou placentu.

Video: Jak se proměňuje ženské tělo v těhotenství

Krásné a originální mateřské fotky PŘED a PO. Inspirujete se?
Existují rozdíly mezi porodem chlapce a holčičky?
Vyvolání porodu. Přečtěte si vše o jednotlivých metodách
Témata: Zdraví, Porod, hamiltonův hmat, Internetová diskuse, Otok, Ženské tělo, Vyvolání, Kontrakce, Nevýhoda, Praha, Blána, Dolní část, Obal, Děložní stěna, Porodní kontrakce, Hami, Děložní čípek, Porodní sál, Sestřička, Stanovený termín, Vizita, HAM, Porodní cesta, Maminka, Gynekologické vyšetření, Zdraví na Heureka.cz