Maminka.czZdraví

Co dělat, když dětem zaskočí nebo se začnou dusit a přestanou dýchat?

Markéta Novák Matějková 19.  2.  2017
Dobře víme, jak jsou děti neposedné. Při jezení pobíhají a poskakují, hračky zaměňují za jídlo… Může se tedy snadno stát, že dítěti zaskočí, začne kašlat a dávit se, nebo v horším případě úplně přestane dýchat. V takové chvíli záleží na každé vteřině. Správně poskytnutá první pomoc může zásadně odvrátit negativní dopady celého neštěstí. Jak tedy co nejrychleji a nejlépe pomoct?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Když zaskočí sousto

Když dítě nepozorovaně něco spolkne a začne se dusit nebo úplně ztratí dech, potřebuje okamžitou pomoc. Co v takové situaci dělat, radí Miroslav Nagy, hlavní trenér první pomoci záchranářů Falck Academy:

„Když dítěti něco zaskočí, přestane dýchat a začne promodrávat, je potřeba mu zprůchodnit dýchací cesty. Malé dítě si zkuste nejdříve položit na stehno hlavou dolů ke kolenu a tváří směrem ke stehnu a podpořit ho v kašlání údery mezi lopatky tak, aby vykašlalo předmět, který mu zaskočil. Pokud ho udržíte, můžete také využít gravitaci. Držte dítě na rukou otočené hlavou dolů a plácnutím nebo údery mezi lopatky ho podpořte v kašlání.

Větší dítě přehněte kolmo přes koleno, nebo ho jen předkloňte a udeřte mezi lopatky. Můžete zkusit i Heimlichův manévr. Postavte se za něj a obejměte ho pod rukama. Zatněte jednu ruku v pěst před břichem dítěte a prudce stlačte horní část břicha směrem na bránici. Pohyb opakujte. Zbytkový vzduch v plících vám pomůže dostat zaskočený předmět z dýchacích cest ven.“

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Většinu neštěstí už zachráníme v této chvíli a skončí to třeba vyplivnutým kolečkem od autíčka. Pokud však dítě stále nedýchá, nebo k němu přijdeme, když už nedýchá, záleží na každé vteřině. Nejcitlivější částí lidského těla na nedostatek kyslíku jsou mozkové buňky, u těch dochází k nenávratnému poškození po čtyřech až pěti minutách.

Jak poznáte, že se jedná o zástavu dýchání?

Dítě nejeví životní funkce, tedy nedýchá a nereaguje ani na bolestivý podnět. Když přiložíte ucho k ústům a nosu dítěte ležícího na zádech, necítíte ani neslyšíte vydechovaný vzduch. Nejsou vidět pohyby hrudníku související s nádechem a výdechem.

Tyto projevy znamenají, že je potřeba začít s resuscitací dítěte a přivolat odbornou pomoc.

Ani jedno neodkládejte, pokud je přítomen ještě někdo další, zaúkolujte ho přivoláním pomoci a vy sami začněte podávat první pomoc. Pokud jste sami, snažte se nejdříve dítěti zprůchodnit dýchací cesty a až následně volejte nouzovou linku 155. Potom, jestliže je to stále potřeba, pokračujte v resuscitaci.

První pomoc a drobné rány: co je pravda a co fáma?

Správně provedená resuscitace může odvrátit nejhorší následky

Resuscitací neboli oživováním se své podstatě snažíme nahradit chybějící životní funkce u dítěte. Je to souhrn úkonů, kdy pomocí stlačování hrudníku a umělého dýchání v určitém poměru nahrazujeme a snažíme se obnovit životní funkce, které by organismus za normálních okolností vykonával sám.

„Při zástavě dechu a podávání první pomoci dítěti je potřeba vyčistit a vyprázdnit jeho dutinu ústní od případných zbytků jídla či zvratků a odstranit viditelné překážky v dýchacích cestách. Dítě položte na záda, ale hlavu mu nepodkládejte. Tak, aby došlo k drobnému záklonu hlavy. Pokud se jedná o novorozeně do čtyř měsíců, záklon hlavy neprovádějte, ale udržujte ji v neutrální vodorovné poloze,“ popisuje postup resuscitace dětí hlavní trenér první pomoci záchranářů Falck Academy a pokračuje:

„Následně zahajte podávání první pomoci 5 vdychy z úst do úst. Navažte 30 stlačeními hrudníku a 2 vdychy z úst do úst a následným opakováním tohoto poměru, vždy 30 ku 2.“

Háčkované chobotnice pomáhají předčasně narozeným dětem

Zásady provádění resuscitace dětí

„Zatímco u dospělého člověka dýcháme z úst do úst celý obsah našich plic, u dětí je to jinak. Menší dětské plíce bychom tak velkým objemem vzduchu mohli poškodit. Proto využíváme pouze objem vzduchu v ústech. To, co se vejde do našich úst, vdechneme dítěti,“ vysvětluje Miroslav Nagy.

Jakmile provedete úvodních pět vdychů z úst do úst, přejděte na masáž srdce. Frekvence stlačení hrudníku je důležitá a musí být mezi 100 až 120 stlačeními za minutu, to platí stejně pro dospělé i děti. Dobrou pomůckou je říkat si „jedna A dva A tři“. Vložením spojky „A“ mezi počítání dosáhneme dostatečného rytmu nad 100.

U stlačování hrudníku je ale potřeba volit odlišnou intenzitu, než jakou byste prováděli u dospělých, a přizpůsobit sílu věku a velikosti dítěte. Intenzitu masáže srdce upřesňuje Miroslav Nagy z Falck Academy: „Při masáži srdce cílíme na střed hrudníku a stlačujeme ho zhruba do hloubky jedné třetiny předozadního průměru hrudníku. U větších dětí používáme dlaň jedné ruku, u těch nejmenších stlačujeme dvěma prsty, nebo hrudník obejmeme rukama a masírujeme dvěma palci. Masáž musí být vždy prováděna oproti tvrdé položce.“

GALERIE: Podívejte se, jak budou vypadat dvojčata Beyoncé nebo George Clooneyho

Jak na resustitaci děti:

  • Projevy: dítě nejeví životní funkce a nereaguje na bolestivý podnět
  • Vyprázdněte dutinu ústní a odstraňte viditelné překážky v dýchacích cestách
  • Přivolejte zdravotnickou pomoc na nouzové lince 155
  • Zahajte resuscitaci 5 úvodními vdychy z úst do úst
  • Provádějte masáž srdce a vdechy v poměru 30 : 2 do příjezdu záchranářů
Při otravě jde často o hodiny. Znáte první pomoc?
Umíte poskytnout první pomoc? Děti jsou v tom lepší

 

Témata: Zdraví, Masáže, Miroslav Nagy, Koleno, Heimlichův, Zac, Opak toho, Chobotnice, Kašlání, Umělé dýchání, Resuscitace, Dýchací cesta, Heimlichův manévr, Falck, Bolestivý podnět, Nejcitlivější část, Životní funkce, Velký objem, Nenávratné poškození, Stehno, Zdraví na Heureka.cz