Maminka.czPorod

Co byste měla vědět, než se rozhodnete pro epidurální anestezii

Iva Endrychová 13.  2.  2017
Epidurální anestezie je oblíbeným způsobem, jak zmírnit porodní bolesti. Než se pro ni rozhodnete, měla byste vědět, do čeho jdete.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Epidurální anestezie je metoda znecitlivění spodní poloviny těla. Účinná látka se vpichem aplikuje do epidurálního prostoru, tedy do místa poblíž páteře, které leží vně míšních obalů.

Tedy místem, kudy procházejí míšní kořeny, nejde tedy o zásah přímo do míchy. V okamžiku, kdy léky začnou účinkovat, dojde k částečnému znecitlivění nervů zásobujících oblast břicha a pánve. Pacient pak tolik nevnímá bolest ve spodní části těla.

V porodnictví má však při použití v porodnictví svoje zvláštnosti. „Neměla by změnit normální průběh porodu, omezit běžný pohyb ženy či bránit v pohybu. To se dosahuje tím, že vedle anestetika, látky tlumící bolest se podává ještě tzv. opioid, který umožnuje snížit dávku místního anestetika,“ vysvětlil gynekolog a porodník profesor Pavel Calda z Gynekologicko-porodnické kliniky U Apolináře v Praze. Ten také zodpověděl všechny otázky.

Je ostuda rodit s epidurálem? Jak funguje a je to vůbec bezpečné?

V současné době se v některých porodnicích užívá epidurální anestezie až u 80 procent všech porodů. Jde o zcela rutinní a bezpečnou metodu.

Témata: Porod, Epidurál, Pavel Calda, Překotný porod, Očekávaný efekt, Lotosový porod, Epidurální prostor, Rychlý nástup, Účinná látka, Porucha srážlivosti, Anesteziolog, Epidurální anestezie, Rajský plyn, Porodní komplikace, Vpich, Apolinář, Anestezie, Srážlivost krve, Pořad dne, Přestřižení, Dávkování, Srážlivost, Vhodnost, Tlumení, Mela