Čisté nádobí bez námahy

Dříve vzbuzovala vášnivé diskuze, dnes je v mnoha domácnostech nepostradatelná… Myčka nádobí musela mnohým dlouho a složitě dokazovat, že přispívá k úspoře vody a že je rozhodně užitečným pomocníkem.
Čisté nádobí bez námahy

Doba výrazně pokročila a výrobci přišli s řadou nových funkcí a vylepšení. Jak se v nich orientovat, jak co nejlépe využít kapacitu myčky a zajistit čisté nádobí s co nejmenší spotřebou? Praktické tipy a rady shrnuje Ján Živný ze společnosti Whirlpool, která se vývojem a výrobou moderních myček dlouhodobě zabývá.

Kapacita a prostorová náročnost myčky
K nejdůležitějším faktorům při rozhodování patří kapacita a prostorová náročnost myčky. Sledujte proto, jak dlouho vám vydrží zásoby nádobí, než potřebujete čisté, a pořiďte si takovou myčku, která bude vašemu režimu nejlépe vyhovovat. Běžné čtyřčlenné domácnosti obvykle postačí kapacita 12 sad. Důležitým aspektem při výběru myčky je i její rozměr a volný prostor v kuchyni. Nejoblíbenější jsou myčky široké 60 cm, alternativou pro malé kuchyně je šířka 45 cm.

Uspořádání vnitřního prostoru myčky
Myčka musí být dále dobře členěna a nabízet dostatek prostoru pro různé typy nádobí od příborů, přes křehké sklenice až po velké hrnce. Možná se to na první pohled nezdá, ale uspořádání vnitřního prostoru myčky je velmi důležité. Jen tak maximálně využijete její potenciál a proud vody se dostane všude.

K trendům patří například třetí příborová zásuvka v horní části myčky. Není již proto potřeba používat standardní košík na příbory ve spodním koši a toto místo je možné využít pro jiné nádobí. Dalším příkladem maximálního využití vnitřního prostoru jsou další odkládací plochy na drobné nádobí jako hrnečky a malé skleničky v horním, ale i dolním koši.

Design
Myčka by se měla stát přirozenou součástí vaší kuchyně, proto je důležitý i její design. Nabídka myček je velmi pestrá, a to jak do tvarů, tak barevného provedení. Mimořádné oblibě se těší atraktivní nerezové povrchy.

Vestavné versus volně stojící myčky
Volba mezi vestavnou a volně stojící myčkou je dána především konceptem vaší kuchyně. Vestavná myčka perfektně splyne s okolím a navíc vám ušetří práci při úklidu, protože zde není prostor pro prach a drobné nečistoty.

Spotřeba energie, vody a hlučnost
Nepodceňujte energetickou náročnost myčky. Samozřejmostí je nejefektivnější energetická třída A, na trhu již naleznete například i myčky zařazené do A++.

Při provozu je důležitá také spotřeba vody. Nejnižší spotřebu na trhu aktuálně nabízí myčka, která potřebuje pouhých 6 l.

Dalším sledovaným údajem by měla být hlučnost myčky. Moderní spotřebiče jsou poměrně tiché. Pro mytí v noci lze vybrat i myčku se speciálním programem, kdy hluk nepřekročí 39 dB, což odpovídá tichému šepotu jako například v knihovně.

TIP: Nádobí můžete dobře umýt již při 6 litrech vody na cyklus, a to díky programu Eco u myček Whirlpool Green Generation, které využívají systém recyklace vody. Voda z posledního oplachu je přefiltrována a uložena ve speciálním zásobníku pro následné použití při předmytí dalšího cyklu. Pokud se voda nespotřebuje do tří dnů, automaticky se vypustí.

Optimální provoz a efektivní mytí
1. Skládejte stejný typ nádobí k sobě, aby si při mytí nepřekáželo. Do horního, zpravidla polohovatelného koše, dávejte především sklo a křehké kusy nádobí, budou zde v naprostém bezpečí. Naopak silně zašpiněné hrnce je lepší umístit do spodního koše co nejblíže k tryskám, docílíte tím perfektního umytí.

2. Právě trysky jsou pro výsledek mytí zásadní a moderní myčky již dokážou odstranit i tu nejhorší špínu z hrnců, pánví a plechů, aniž byste museli nádobí předmývat, namáčet nebo drhnout. Například nová řada myček Whirlpool přináší již třetí generaci technologie PowerCleanTM propojenou s funkcí 6. smysl, která automaticky přizpůsobí tlak vody stupni jejího znečištění. Pomocí zkoseného úhlu vodních trysek umístěných v zadní části spodního koše a až dvakrát vyššímu tlaku navíc zajišťuje ještě lepší výsledky mytí a zároveň obsáhne větší plochu nádobí. Tím, že velké kusy umístíte do myčky vertikálně, znečištěnou stranou směrem k tryskám, vznikne až o 80 % více místa pro každodenní mytí.

3. Výborným pomocníkem je pára. V myčce je neuvěřitelně účinná při uvolňování zaschlých zbytků jídla, a pomáhá dokonce odstraňovat bakterie. Účinek páry zkracuje mycí cyklus a oceníte ji také při mytí křehkého nádobí, které umyje bez sebemenšího tlaku.

4. Chytrá technologie vám nejenom usnadní práci, ale také ušetří energii. Myčky nádobí Whirlpool se 6. smyslem automaticky měří stupeň znečištění vody a tomu přizpůsobují parametry celého mycího cyklu tak, aby byla spotřeba vody i energie co nejnižší. Mycí cyklus se automaticky zastaví ve chvíli, kdy je nádobí perfektně čisté.

5. Moderní myčky nabízejí řadu užitečných funkcí a vylepšení. Mezi ty nejpraktičtější patří: odložené mytí, samočistící filtr nebo funkce Anti-bacteria, která garantuje odstranění až 99,9 % bakterií. U kvalitních myček můžete také výběrem programu regulovat intenzitu umývání
(od zašpiněných pánví, přes zesílené mytí nádobí se zaschlými zbytky jídel až po program určený pro mytí křehkého, jen minimálně zašpiněného skla). Užitečné je, když myčka umožňuje vícezónové mytí, tedy možnost mýt pouze v horním nebo dolním koši.

Péče o myčku
Myčka nádobí nevyžaduje velkou péči, přesto ale existuje několik jednoduchých tipů, jejichž dodržováním přispějete k lepšímu výsledku mytí nádobí i delší životnosti spotřebiče:

Snažte se, aby na nádobí při vložení do myčky nezůstávaly větší kusy jídla.

Pravidelně čistěte propláchnutím filtr, v němž zůstávají například zrníčka z citrónů, kosti z ryb či další menší nečistoty z nádobí.

TIP: Nové myčky Whirlpool jsou vybaveny speciálním filtrem, který stačí ručně čistit jen dvakrát do roka. Samočistící filtr vyčistí automaticky každých 10 sekund vodu a odstraní zbytky jídla. V každém mycím cyklu je voda filtrována až 500x.

Jednou či dvakrát ročně je také vhodné pustit myčku naprázdno s tzv. čističem myčky. Myčce můžete také dopřát deodorant, i když ten už je spíše pro efekt, k jejímu správnému fungování nijak nepřispěje. Do myčky je kvůli regulaci tvrdosti vody zapotřebí přidávat také speciální sůl. Většina myček vás na nedostatek soli sama upozorní signálem na displeji. 

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články