Císařský řez na přání: Měly, nebo neměly bychom se rozhodovat samy?

V mnoha zemích je běžné, že se žena po zvážení všech rizik sama rozhodne, jakým způsobem bude rodit. Může se rozhodnout i pro císařský řez. Proč to nejde u nás?
Císařský řez na přání: Měly, nebo neměly bychom se rozhodovat samy?

Máme právo na ukončení těhotenství bez udání důvodu, můžeme se nechat uměle oplodnit, ale nemůžeme si zvolit císařský řez na základě našeho přání. V tomto případě za nás rozhoduje lékař. Je správné, že tato volba u nás není povolena?

Zařídit jde všechno

Císařský řez by si podle odhadů přála každá desátá rodička, ale zařídit si jej nelze. Tedy oficiální cestou.

Neoficiální zdroje říkají, že se někteří lékaři k tomuto zákroku přece jen přemluvit nechají. „Je to velmi kontroverzní téma a mnoho kolegů se k tomu staví kriticky.“ O císařském řezu na přání se vedou v odborných kruzích diskuse, ale zatím je situace taková, že se legálně neprovádí. „Vím ale, že někteří kolegové jej pacientkám ‚ordinují‘,“ prozrazuje pražský porodník, který si nepřeje být jmenován.

„Lékař mi řekl, že budu rodit císařským řezem, protože miminko je špatně otočené. Při příjmu v porodnici mě ale přítomný porodník podrobil téměř výslechu, co a jak a proč. Asi mě chtěl nachytat a vymámit přiznání, že jsem si operaci u svého porodníka vyprosila. Nejspíš s tím měl své zkušenosti,“ říká maminka, jejíž císařský řez byl opodstatněný.

Příznivci a odpůrci

Právo ženy na rozhodnutí o způsobu porodu je diskutovaným tématem. „Je s podivem, že rozhodování ženy o způsobu vedení porodu jejího dítěte není přípustné a že optimální porodní cestu volí a ženě předkládá ke schválení porodník,“ komentoval situaci u nás primář Gynekologicko-porodnického oddělení Nemocnice Jihlava Aleš Roztočil na serveru Medical Tribune.

Častým protiargumentem odpůrců je, že porod není společenskozábavní akt a že porod by měl probíhat především přirozeně. Na dva tábory jsou v tomto směru rozděleny i světově uznávané lékařské organizace: Mezinárodní federace gynekologů a porodníků (FIGO) je proti volitelnému císařskému řezu. Na druhou stranu Organizace amerických porodníků (ACOG) se přiklání k názoru, že to jsou rovnocenné možnosti a žena si může vybrat.

Bolí, nebo nebolí?

Mnoho maminek touží po císařském řezu především proto, že se bojí bolesti při přirozeném porodu. Císařský řez ale bezbolestný není. Jde o velkou a náročnou břišní operaci, při níž sice nic necítíte, ale chvíle po probuzení z narkózy a následné dny, kdy se jizvy hojí, bezbolestné nejsou.

V zahraničí, a někde i v Česku, se bolestivost řeší tím, že má žena celý druhý a někdy i třetí den po porodu zavedenu epidurální analgezii, a je tedy v nejkritičtějším období pod vlivem tlumicích látek. Mnoho maminek si stěžuje, že nejen dny, ale i měsíce a roky jizvu cítí.

Více či méně komplikací

Lékaři se shodují, že v současné medicíně je počet komplikací po císařském řezu srovnatelný s těmi po normálním nekomplikovaném porodu. Císařským řezem se naopak dají vyloučit nejrůznější závažné komplikace, kterým se často nedá u normálního porodu nijak předejít a ani zabránit.

Rizika pro rodičku stoupají s počtem císařských řezů. Kvůli možnosti natržení dělohy se proto nedoporučuje další těhotenství dříve než za dva roky a ženy rodící císařským řezem by neměly mít kvůli rizikům víc než tři děti, které přišly na svět tímto způsobem.

Císařský řez má tedy svá pro a proti a otázka zůstává. Pokud je zvážíme, měly, nebo neměly bychom se rozhodovat samy?

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články