Císař, nebo kleště?

Některé věci zkrátka naplánovat ani předvídat nelze. Je ale dobré o nich vědět co nejvíc. Obzvlášť čekáte-li miminko...
Císař, nebo kleště?
Císař, nebo kleště?
Patnáct hodin na sále – to asi není pro nastávající maminku žádná dobrá zpráva. Když miminko „nesestupuje“ dolů, lékaři se rozhodnou pro jinou alternativu. Tou může být buď císařský řez, nebo klešťový porod. Pokud má těhotná za sebou jednu takovou zkušenost, přichází v úvahu i při druhé graviditě? Když se bojí, že by porod mohl ohrozit ji nebo dítě, může požádat o plánovaný císařský řez?
Petra T., Plzeň
 
Antonín Kaprál: Porod, přesněji I. doba porodní, začíná nikoli odtokem plodové vody, ale pravidelnými vydatnými porodními stahy zhruba v intervalu 5 minut. Délka I. doby porodní (otevírací doby) trvá u prvorodiček obvykle 10–12 hodin, u vícerodiček 6–8 hodin. Císařský řez pouze na přání rodičky zatím u nás uzákoněn není. Dalo by se o něm uvažovat například v případě předchozího císařského řezu a současně očekávání porodu velkého plodu, nelze rozhodnout takto na dálku.

Odběr plodové vody
S návrhem udělat amniocentézu přicházejí lékaři tehdy, když se domnívají, že by dítě nemuselo být v pořádku. Platí to i v případě, když má miminko mnohočetné cysty choroidálních plexů (5–7 mm)? O co vlastně jde? Je možné, že dají těhotné ve 20. týdnu jen pár minut na to, aby se rozhodla, zda s odběrem plodové vody souhlasí či nikoli? Co když odmítne? Kdy je vlastně poslední možnost pro amniocentézu? Jak je to s cystami: existuje naděje, že zmizí samy už v průběhu těhotenství nebo po porodu?
Karla B.
 
Amniocentéza neboli odběr plodové vody se obvykle provádí po 16. týdnu těhotenství. Z plodové vody se získávají buňky plodu, které se podrobují genetickému vyšetření. Dají se z nich zjistit možné genetické vady způsobené odchylkami chromozomů. Podrobné vyšetření plodové trvá asi 2 týdny, pokud se závažná vada prokáže, je možné těhotenství do 24. týdne uměle ukončit. Popsané cysty mohou, ale nemusí být v souvislosti s nějakou závažnou vývojovou poruchou. S odběrem plodové vody musí žena souhlasit, může od něj odstoupit, pokud se v průběhu objednací doby rozhodne jinak, je to jen její svobodná vůle, nemusí jít ani na přerušení těhotenství, pokud bude závažná vada plodu zjištěna, záleží jen na ní, zda je případně ochotná celý život pečovat o postižené dítě.
 
Sportovkyně a porod
Ženy, které prý hodně sportují, mívají těžší porod. Prý se tak dobře neotevírají, protože mají příliš pevné svaly pánevního dna. Je možné je nějakým způsobem cvičit, aby se aspoň trochu uvolnily?
Žaneta Nováková, Praha
 
Faktorů ovlivňujících průběh porodu je mnoho, neviděl bych to se sportovkyněmi tak černě. Jsou různá těhotenská cvičení, často zaměřená na relaxaci pánevního dna, také lze pomoci medikamentózně nebo epidurální analgezií, která má v tomto ohledu velmi příznivý účinek.

Škodí kouření?
Mluví se o škodlivinách kolem nás. Co je proti tomu pět cigaret, které těhotná vykouří? Vadí opravdu cigarety tolik, jak se říká?
Ivona Králová, Ústí nad Labem
 
Kouření v těhotenství bych nezlehčoval, jeho vliv na plod, placentu i souvislost s náhlým úmrtím dítěte v 1. roce života jsou nezpochybnitelné. Pět cigaret je sice lepší než čtyřicet, ale rozhodně nejsou nezanedbatelné.
 
Rizikové těhotenství
Budoucí maminky na rizikovém těhotenství považují za výhru, když nemusí zůstat v nemocnici. Jak by měl vypadat jejich domácí režim?
Vendula Kolihová, Brno
 
Rizikové těhotenství má více příčin, tedy i různé domácí režimy. Většinou se doporučuje nezvedat těžká břemena (pozor na zvedání malých dětí), neběhat, neskákat... Poněkud omezit sexuální aktivitu, nekoupat se v horké vodě, nesaunovat, upravit stravu tak, aby se předcházelo zácpě. Nedoporučuje se cestování na velké dálky, procházky bývají naopak vhodné.
 
Klepněte pro větší obrázekMUDr. Antonín Kaprál - primář Gynekologicko-porodnického oddělení, nemocnice Kolín

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články