Na naše zahrádky se cibule dostala ze střední Asie. Má desítky odrůd od štiplavé po sladkou chuť, s bělavou, žlutou, hnědou nebo červenou barvou. V Orientu patřila odedávna k jednomu z nejstarších přírodních léků. Má podobné léčivé vlastnosti jako česnek a stejně všestranné použití v kuchyni.
Cibule obsahuje sirnaté sloučeniny, které mají silný antibakteriální účinek. Chrání proti infekcím a při krájení se inhalací dezinfikují sliznice v nose, ústech a hltanu. Má protizánětlivé účinky, pomáhá při obtížích ledvin a močového měchýře. Snižuje krevní tlak a hladiny tuků a cukrů v krvi.
Vliv na organismus:
- zbavuje střeva jedovatých látek
- předchází infekcím
- dezinfikuje ústa a nosní dutinu
- posiluje srdce a krevní oběh
- snižuje cukr v krvi
- posiluje sliznice žaludku a střev
- je prevencí arteriosklerózy
- zlepšuje prokrvování
- posiluje imunitu
- snižuje krevní tlak
Tato zelenina je bohatá na kyselinu listovou, která má omlazující účinky na růst buněk, vitamin C, který přináší mentální svěžest a posiluje imunitu, dále na železo, což pomáhá při krvetvorbě a nakonec i zinek, který je důležitý pro cévy, mozek a vazivové tkáně. Pokud vás bodne včela nebo vosa do ústní sliznice, hned rozkousejte čerstvou cibuli, čímž zabráníte vzniku velkého otoku.