Chutné zeleninové recepty

Snažte se jídelníček dětem co nejvíce odměňovat. "Pracujte" s různými druhy zeleniny...
Chutné zeleninové recepty
Snídaně
 
Celozrnný chléb (Knäckebrot) se sladkou pomazánkou z pšenice
150 g vařené pšenice
50 g jader vlašských ořechů
50 g Perly
asi 5 lžic mléka
4 lžíce medu
 
Pšenici rozmixujeme s mlékem. Dáme do misky, do směsi vmícháme Perlu, med a vlašské ořechy. Podáváme s mlékem nebo bylinkovým čajem.

Jahody s jogurtem
250 g jahod
1 jablko
30 g cukru
1 lžíce citronové šťávy
1 kelímek bílého jogurtu
 
Omyté jahody a jablko nastrouháme. Jogurt rozšleháme a zlehka vmícháme jahody, jablko a cukr. Ochutíme citronem.

Oběd
 
Špenátová polévka se sýrem
250 g špenátových (mladých lístků z kopřivy) listů
30 g slunečnicového oleje
50 g polohrubé mouky
80 g strouhaného balkánského sýra
 
Omyté a nasekané špenátové listy vaříme 10 až 15 minut v 1,3 l vody. Z oleje a mouky připravíme světlou jíšku, zavaříme do polévky a vaříme asi 8 minut. Před podáváním přidáme strouhaný balkánský sýr a polévku už nevaříme. Sýr je poměrně slaný, takže už není třeba polévku solit.

Večeře

Rychlá jemná kapustová polévka
1/2 mladé kapusty
50 g ovesných vloček
30 g slunečnicového oleje
špetka kmínu
sekaný lístek libečku
1 lžička sekané petrželové nati
trocha soli
 
Na oleji rychle osmahneme na nudličky nakrájenou kapustu. Zalijeme asi 1,5 l vody, přivedeme k varu, nasypeme ovesné vločky a kmín a na mírném ohni vaříme asi 15 minut. Přidáme olej (zastudena lisovaný), ochutíme natěmi a solí a podáváme.

Drůbeží karbanátky s ovesnými vločkami
1/2 kuřete
1 lžíce solčanky
100 g ovesných vloček
3 listy kadeřávku nebo 1/2 kapusty
2 stroužky česneku
1 malá cibule
1 lžička majoránky
sůl
1 vejce
strouhanka
olej na smažení
 
Kuře dáme do vařící vody se solčankou a vaříme doměkka. Ke konci vaření přidáme kadeřávek nebo kapustu. Částí horkého vývaru přelijeme ovesné vločky (nesmí plavat) a necháme bobtnat. Očistíme cibuli a česnek, maso obereme z kostí. Na masovém strojku pomeleme kadeřávek nebo kapustu, maso, cibuli a česnek, nakonec i nabobtnalé ovesné vločky. Přidáme majoránku, vejce, osolíme a dobře promícháme. Je-li těsto příliš řídké, přidáme trošku strouhanky. Tvoříme karbanátky, obalujeme je ve strouhance a smažíme na oleji na pánvi či v troubě na plechu dostatečně potřeném olejem. Během pečení je obrátíme. Podáváme s bramborem nebo s chlebem. Chceme-li výrazně omezit spotřebu tuku, připravíme hmotu poněkud řidší a upečeme ji ve vymazaném a strouhankou vysypaném pekáčku jako haši.

Pórek zapečený s rýží a tvarohem
300 g pórku
400 vařené rýže Natural, jáhel, pohanky nebo jejich směs
30 g oleje
200 g tvrdého tvarohu
1 vejce
sůl
 
Očištěný pórek nakrájíme na kolečka a rozmačkáme se špetkou soli. Pekáček vymažeme olejem, na dno dáme vrstvu vařené rýže (příp. jáhel či pohanky), na to rozložíme pórek, přidáme vrstvu rozdrobeného tvarohu, nakonec vrstvu vařené rýže. Vejce rozšleháme s trochou vody a směs v pekáčku zalijeme. Zakápneme zbylým olejem a dáme zvolna zapéci do trouby či remosky. Podáváme se salátem z mrkve.

Obměny: Tvaroh nahradíme tofu či balkánským sýrem, část pórku spařenými listy špenátu (mangoldu). Rýži nahradíme vařenými, na plátky nakrájenými bramborami nebo uvařenými těstovinami.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články