Chronický zánět může být příčinou vážných onemocnění

Zánět je přirozenou obranou lidského těla proti infekci. Pokud se však neléčí a přetrvává delší dobu, může se stát jednou z příčin tak vážných onemocnění, jako je rakovina, Alzheimerova choroba či srdeční infarkt.
Chronický zánět může být příčinou vážných onemocnění

Při hledání základních příčin nemocí, které v současné době ohrožují lidstvo, objevují lékaři čím dál častěji souvislost s běžným obranným mechanismem lidského těla - zánětem. Ve většině případů je to blahodárný proces, který pomáhá organismu bojovat proti nebezpečným bakteriím, virům a parazitům. Když se tyto mikroorganismy dostanou do těla, například při poranění nebo úrazu, speciální buňky, jejichž úkolem je být neustále na pozoru, okamžitě vyhlásí poplach a upozorní imunitní systém na přítomnost cizorodých látek.

Některé z těchto buněk zvané mastocyty začnou produkovat histamin a ten umožní propustnost drobných krevních kapilár. Jimi se dostává ven malé množství plazmy, které zpomalí postup mikrobů a připraví cestu pro vzdálenější buňky imunitního systému. Mezitím nastupují na scénu makrofágy, buňky, které jsou schopny pohlcovat cizorodé látky a také vylučují tzv. cytokiny určené k přenosu informací dále do těla. Poraněné místo postupně zaplavují různé druhy imunitních buněk a ničí jak mikroby, tak poraněnou tkáň. Pokud vše probíhá normálně, postižené místo se brzy zahojí.

Problém nastává v okamžiku, kdy zánětlivý proces z nějakého důvodu není ukončen a stává se chronickým. Důsledky mohou být velmi rozmanité podle toho, v jaké části těla chronický zánět vznikl. Lékaři jsou přesvědčeni, že to může vést k ucpávání tepen uvolněnými shluky cholesterolu a následně k infarktu, k poškození nervových buněk a k Alzheimerově chorobě, k rakovinnému bujení i k řadě dalších závažných onemocnění.

„Effectivně“ na zánět, bolest, otok i modřiny
Velkým pomocníkem v boji nejen proti zánětu je Ibalgin® DUO EFFECT, který obsahuje dvě účinné látky pro širší spektrum účinků. Ibuprofen společně s heparinoidem potlačují bolest, zmírňují zánět a otok. Heparinoid navíc snižuje srážlivost krve v místě zánětu nebo pohmoždění při úrazu, zabraňuje tvorbě krevních sraženin a zrychluje vstřebávání hematomů a krevních výronů.

Kromě toho vám jej lékař může doporučit i při revmatických onemocněních zánětlivého původu, jako je postižení šlach a svalových úponů (například u tenisového lokte), k místní léčbě bolestivých stavů při osteoartróze. Vždy pečlivě čtěte příbalovou informaci. Více informací na www.ibalgin.cz.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články