Chřipka v těhotenství

Teploty skáčou z mínusu do plusu a to je přímo živné prostředí pro chřipkové epidemie. A protože si nemoci nevybírají, může se stát, že bacily zaútočí i nenastávající maminku. Což je docela problém, protože v těhotenství se některé léky a léčebné postupy nesmí používat. Není ale důvod k panice, těhulky můžou porazit i chřipku.
Chřipka v těhotenství
„Počasí se mění pomalu ze dne na den, jeden den je hluboko pod nulou a druhý zase v plusu. Kolem mě všichni kýchají, kašlou a mají teploty. Moc se bojím, abych také chřipku nedostala, protože jsem ve čtvrtém měsíci těhotenství a to se nesmí brát žádné léky,“ obává na na webu Betynky i čtenářka pod nickem Kopretinka77. Je opravdu chřipka či nastydnutí pro těhulky tak nebezpečné?

Nebojte se dopředu
Řada nastávajících maminek, které chřipku chytí se, obává zejména, aby užíváním volně dostupných léků na chřipku tzv. antivirotik nepoškodila miminko. Obavy ale nejsou na místě. „V první řadě je potřeba se maminky uklidnit. Příznaky chřipky sice mají u těhotných delší průběh, nicméně u nejúčinnější protichřipkové léčby antivirotiky nebylo podle soudobých odborných poznatků prokázáno žádné nebezpečí pro plod či těhotnou matku,“ říká gynekolog Zdeněk Císař. Podle něj je antivirotika ale lépe užívat vždy až po konzultaci s gynekologem a až teprve při silnějším stupni závažnosti onemocnění. Naštěstí ale dostupná terapie je tedy použitelná i pro těhotné a není třeba obávat se o zdraví vašeho dítěte.

Co tedy dělat, když rozbolí tělo a kape z nosu?

Zvyšte svůj příjem tekutin.
Voda, čaj či minerálka jsou výborné, nicméně vyplatí se popíjet i džusy pro jejich obsah vitaminů a živin.

Nemůžete jíst?
Zkuste jíst raději šest menších jídel denně místo tří obvyklých porcí za den.

Odpočinek léčí.
Pro váš organismus je boj s chorobou stejnou zátěží jako intenzivní sport. Nemá cenu své tělo přepínat ještě další námahou. Takže odpočívejte, jak je to jde, žádné přepínání.

Více pod hlavu.
Při ležení si podložte krk a hlavu polštáři. Bude se vám lépe dýchat a zabráníte stékání infekčních hlenů do krku.
 
Klepněte pro větší obrázek

Inhalujte a dopřejte si obklad
Nemáte-li inhalátor, stačí udělat si čaj z bylin, nalít jej do mělkého hrnce, posadit se nad něj s ručníkem přes hlavu a vdechovat páru. Je lépe nechat čaj trochu vychladnout, aby nebyl příliš horký - mohla by se vám točit hlava. Přikládejte si teplé obklady na lícní kosti, na čelo a pod oči, pokud cítíte tlak v oblasti dutin.

Pravidelně se měřte
Měřte si teplotu alespoň jednou denně. Pokud stoupne nad 38 °C, kontaktujte svého lékaře.

Lékaře informujte v každém případě
Jakmile začnete mít problémy s dechem, s neustupující bolestí hrudníku či s velkou bolestí v krku, ihned navštivte lékaře. Pokud začnete vykašlávat zelené či žluté hleny, je to známka přechodu onemocnění v bakteriální infekci a to znamená, že byste opět měla zamířit do ordinace praktického lékaře. V každém případě ale o svém nachlazení a začínající chřipce informujte i svého gynekologa. Ten vám poradí, co případně užívat za léky, abyste byl brzy fit a vaše bříško zůstalo v klidu.

Text: Eliška Zikmundová

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články