Chodítko? Rozhodně ne!

Pohybový vývoj každého dítěte je opravdu velice individuální, některé dítě chodí už v devití měsících, jiné až po roce nebo i déle.
Chodítko? Rozhodně ne!

Používání takzvaného chodítka rozvoj chůze rozhodně neuspíší – spíše naopak. Chodítka brání přirozenému pohybovému vývoji, protože fungují jako berlička. Navíc mohou být i velice nebezpečná, chodítko se může s dítětem převrátit a skutálet se například ze schodů.

Častým argumentem maminek, které používají chodítko, je, že mají dítě zabezpečené. To je hrubý omyl. K zabezpečení dítěte během nějaké činnosti (vaření, úklid, žehlení, studium) ideálně poslouží ohrádka, kterou lze umístit tak, aby dítě na vás vidělo a necítilo se opuštěné.

Pokud chcete, aby vaše dítě co nejdříve běhalo po svých a nepotřebovalo už žádnou oporu, pak mu rozhodně nekupujte dětské chodítko! Vědcům se totiž podařilo zjistit, že tak svému potomkovi spíše ublížíte a jeho schopnost pohybovat se po dvou bez cizí pomoci spíše oddálíte, než přiblížíte.

Irští odborníci, kteří podrobili výzkumu několik set dětí, přišli s opravdu zajímavým zjištěním. Průzkumu se zúčastnilo na sto devadesát zdravých dětí, které se narodily přesně v termínu, přičemž více než polovina z nich používala dětské chodítko. Vědci se pak zaměřili především na věk dítěte, ve kterém se začalo snažit samostatně stát a také na to, jak často potřebovalo oporu od rodičů. Jasně pak prokázali, že chodítka vedou k oddálení schopnosti dítěte samostatně sedět, stát či chodit. Jejich používání tak dětem rozhodně neprospívá a je potřeba, aby tento fakt přijali i rodiče, varují vědci.

Čísla z výzkumu, který prováděli odborníci z katedry fyzioterapie Dublinské univerzity, mluví sama za sebe. Každých čtyřiadvacet hodin, které dítě stráví v chodítku, má za následek oddálení schopnosti samostatného stání a chůze o tři celé a jednu třetinu dne.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články