Chodíme, chodíme aneb turistika s nejmenšími

Turistiku je možné provozovat téměř v každém věku i v každé roční době. A to, že s narozením dalšího člena rodiny byste na výlety do přírody měli zapomenout, rozhodně není pravda. Ale pozor, zejména na prvních zážitcích a přístupu rodičů záleží, zda se z turistiky pro potomka stane záliba nebo noční můra.
Chodíme, chodíme aneb turistika s nejmenšími

Do věku zhruba jednoho roku se turistika s dětmi příliš nedoporučuje, obecně však věk dítěte není až tolik rozhodující. Důležité je zejména individuálně zvážit možnosti a zájem každého dítěte. Předejdete tak tomu, že vaše dítě získá k turistice odpor pro zbytek svého života.

My kvůli dětem, ne děti kvůli nám

Výstup na vrchol a výhled do krajiny není pro děti zdaleka takovým lákadlem jako pro nás dospělé. Zajímá je především okolí, hra a objevování dříve nepoznaného. Únava a vyčerpání však může přijít kdykoliv. Pokud není možné trasu zkrátit, je určitě ideálním řešením zvolnit tempo, nechat dítě odpočinout a při přestávce dítě zabavit hrou, která odvede pozornost od únavy. Je vhodné pravidelně, tedy poměrně hodně často, doplňovat tekutiny a mít po ruce další vrstvu oblečení jako ochranu před případným prochladnutím.

Jak poznat příznaky vyčerpání?

  • stěžování si na bolest nohou
  • pokles nálady
  • zpomalení tempa
  • nezájem o okolí

Správné boty a oblečení jsou základ

Stejně jako je k dostání spousta funkčního vybavení pro dospělé turisty, ani ti malí nepřijdou zkrátka. Spousta vybavení a pomůcek (speciální typy krosen, funkční obuv i oblečení v malých velikostech) dokáže zpříjemnit rodinný výlet. Na spolehlivé oblečení je třeba klást důraz obzvláště u malých děti, které tráví výlet v turistickém nosiči, kde se nepohybují, a snadno tak může dojít k podchlazení.

Z dříve pasivního pozorovatele v krosně se s přibývajícím věkem dítě proměňuje ve stále aktivnějšího turistu. Do věku čtyř nebo pěti let by však trasy neměly být delší než půl dne a měli byste zařazovat pravidelně přestávky a odpočinek. V tomto věku dítě ještě dostatečně není schopno rozeznat nebezpečí, je proto třeba dbát na jeho bezpečnost a mít ho neustále na očích.

Na co ještě nezapomenout

Rozhodně také nezapomeňte do turistického batůžku přibalit sadu náplastí - nikdy nevíte, kdy i zcela osvědčené boty "vyrobí" na noze nepříjemný otlak. Mezi další nepostradatelné pomocníky turistů patří Francovka ALPA. Za sto let své existence ulevuje nejen horalům od celkové únavy, ale může sloužit také například jako dezinfekce drobných oděrek. Ve vaší výbavě by rozhodně neměl chybět také opalovací krém - na horách "připaluje" sluníčko vždycky více a sluneční paprsky jsou ještě zrádnější než u vody. Proto vyberte raději krém s vyšších ochranným faktorem.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články