Chcete zdravě mlsat? Zkuste oříšky!

Rádi mlsáte, ale nechcete mít černé svědomí? Nebo toužíte mít alespoň pocit, že i přesto, že něco jen tak uždibujete, pomáháte také svému zdraví? Ideálním řešením, je miska plná oříšků dle vaší chuti. Chutnají báječně a navíc vašemu tělu velmi prospívají.
Chcete zdravě mlsat? Zkuste oříšky!

Oříšky jsou významným zdrojem nenasycených mastných kyselin a bílkovin, které na rozdíl od živočišných bílkovin obsažených v mase neobsahují toxické odpadní látky. Ořechy jsou bohaté na minerální látky a mají opravdu vysoký poměr vápníku. Lískové oříšky obsahují až 280 mg vápníku na 100 g. V ořechách také nalezneme vitamíny rozpustné v tucích, tedy A, D, E, K, vitamín C a vitamíny řady B. Tyto vitamíny jsou prospěšné pro zdravý růst kostí u dětí, prospívají těhotným a kojícím ženám a podporují krvetvorbu v kostní dřeni.

Hrst denně
Všechny ořechy jsou ovšem bohaté na tuky. Tyto tuky jsou sice velmi zdravé a rozkládají zmíněné vitamíny rozpustné v tucích, ale také to znamená, že nejsou zrovna dietní pochoutkou, pokud jich sníte více než jednu hrst denně.

Lískové oříšky mají kladný účinek na naše nervy, psychiku, paměť a pomáhají předcházet anémii. Mandle jsou bohaté na hořčík, takže opět uvolňují tělo při nervovém vypětí a stresu, a navíc velmi prospívají kožní a nehtové regeneraci. Vlašské ořechy obsahují mimo jiné mnoho fosforu a napomáhají tak dobrému fungování centrální mozkové soustavy. Pistácie pro svůj obsah draslíku zase pomáhají snižovat krevní tlak. Ořechy celkově posilují imunitní systém a významně se tak podílí na odbourávání cholesterolu a tím působí preventivně proti srdečnímu infarktu.

Nesolit a nepražit
Tuto pochutinu je nejlepší konzumovat nesolenou a nepraženou. Pražením na oleji se pouze navíc obohatí o karcinogenní látky a nadbytečné tuky, které vůbec nemusejí být kvalitní. Solené oříšky pak dodávají tělu až příliš velké množství soli. Ořechy kupujte neloupané ještě ve skořápce, protože vyloupané na vzduchu rychle žluknou.

Pokud tedy chcete svému tělu dodat potřebné vitamíny, minerály a jiné zdravé látky, zajděte si pro kvalitní oříšky a začněte zdravě mlsat. 

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články