Tato lahůdková zelenina pochází z Orientu, v Čechách se rozšířila v l7. století v Polabí, na Moravě v okolí Ivančic. Chřest se pěstuje v několika odrůdách, z nichž nejznámější je zelená a bílá. Zelený chřest má vyšší biologickou hodnotu, nemusí se loupat a má více vitaminu C než bílý.
Chřest má malou kalorickou hodnotu, je tedy vhodný při dietách. Kromě vitaminu C obsahuje provitamin A, vitaminy skupiny B, vitamin E, draslík, fosfor, vápník a hořčík, železo, jód, zinek, sodík. Jeden gram chřest obsahuje 1 mikrogram kyseliny listové, která působí na omlazování buněk, pomáhá při únavě, stresu, nízké schopnosti soustředit se a proti předčasnému šedivění vlasů. Má mnoho vlákniny, která pomáhá při ochablosti střev, zácpě a také pro zdravé sliznice. Množství zinku aktivuje mozek, posiluje vaziva a cévy.
Účinky na organismus:
- pomáhá při slabozrakosti
- posiluje nervy
- podporuje krvetvorbu
- odstraňuje zácpu
- podporuje vylučování vody z těla
- omlazuje buňky
- posiluje sliznice v těle
- aktivuje metabolismus sacharidů, bílkovin a tuků
- přináší vitalitu
Z chřestu se připravují polévky, saláty, nejčastěji se podává vařený, politý máslem a posypaný strouhaným sýrem. Chřest kupujeme s pevně zavřenými hlavičkami, pokud se pootevírají, byl sklizen pozdě. Předvařený chřest můžeme zmrazit. Vzhledem k tomu, že obsahuje značné množství purinu, může zvyšovat u lidí trpících dnou hladinu kyseliny močové v kloubech.