Česnekem proti chřipce! Ale nezapomeňte na žvýkačku…

Česnek je jednou z nejcennějších potravin na Zemi. Ovšem jeho charakteristický zápach nás jistým způsobem omezuje - nemůžeme si pak dovolit pojídat jej příliš často a ve větší míře, jak bychom si možná přáli.
Česnekem proti chřipce! Ale nezapomeňte na žvýkačku…

Česnek obsahuje velké množství pro lidský organismus významných látek. Ať jsou to minerály (vápník, železo, hořčík, sodík, draslík, fosfor, zinek, jod, selen, mangan, měď), vitaminy (B1, B2, B6, C, A, niacin, kyselina listová) či enzymy.

Jednou z jeho nejvýznamnějších složek je alliin, přeměňující se na allicin, což je silné přírodní antibiotikum. Allicin má velmi široké spektrum působení na mikroorganismy, ničí jak viry, tak bakterie, díky tomu tedy česnek nazýváme jedním z nejúčinnějších přírodních antibiotik.
Trápí vás chřipka? Chroupejte česnek!

Pokud bojujeme s nachlazením či chřipkou, často není nad to, pořádně se vypotit. Ale i tady je česnek tím pravým pomocníkem, protože účinně stimuluje pocení. Látky obsažené v česneku podporují čištění dýchacích cest a zlepšují odkašlávání, nahradí nám tedy syntetické kapky na kašel. Často je účinný i při chronických onemocněních dýchacích cest a dutin. Při zánětu mandlí pomáhá žvýkání stroužku česneku v ústech po co nejdelší dobu, je ale pravda, že to je recept jen pro silnější nátury. Zanedbatelný není ani vysoký obsah vitaminů a minerálů, látek, které tělo v době oslabení nemocí jen ocení.

Při nemocech dýchacích cest má česnek hned několik léčivých účinků. Hlavní je právě onen antibiotický, kdy dochází k ničení původců nemoci v těle. Místo synteticky vyrobených antibiotik můžeme tedy užívat česnek v pravidelných dávkách, 1-2 stroužky česneku alespoň 3x denně. Naše okolí sice nejspíš zaznamená, čím že se to léčíme, ale výsledek za to jistě stojí.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články