Čerstvé šťávy zaženou chmury i nemoci

Už jste slyšeli o tom, co všechno umí třeba šnekové odšťavňovače?
Čerstvé šťávy zaženou chmury i nemoci

Zima je tu. Dny se zkracují, sluníčko se většinou drží za mraky, často prší, teplota se postupně sune dolů. Brzy přijde i sníh a mrazy. Žádné příjemné vyhlídky. Jak si v téhle situaci udržet energii, dobrou náladu, zdraví, ale také svou váhu?

Ráno začněte pomerančovo-ananasovou lahůdkou, která vám mimo jiné dodá dostatek vitamínu C, v poledne se na chvíli zklidněte a odpočiňte s přispěním mandarikovo-banánového koktejlu a pro příjemné sny si večer dejte třeba salátovo-mrkvovou šťávu.

V zimě je dokonce víc než v létě důležité hýčkat tělo dostatečným přísunem přírodních vitamínů, minerálů a živých enzymů. Ty najdeme v největším množství, jak známo, v ovoci a zelenině. Pokud si chcete být jistí, že se tyto užitečné látky dostanou do vašeho metabolismu co nejrychleji a nejefektivněji, zařaďte do svého jídelníčku dostatek čerstvých ovocných a zeleninových šťáv.

Trávením pevné stravy vynaložíme až 80 % energie na samotný proces trávení. Naproti tomu u šťáv je to pouhých 30 %. Hodnotné látky se tak do organismu dostávají mnohem rychleji a jednodušeji.

Krabicový džus nebo odšťavňovač?    
Jaký je rozdíl mezi 100% džusem z obchodu a čerstvě připravenou šťávou? Dá se to přirovnat k rozdílu mezi procházkou v lese a posezením na lavičce před domem, právě umletou arabicou a kávou z automatu nebo požitkem z mořských vln a několika tempy ve chlorovaném bazénu. Kromě samotné chuti, barvy a vůně vám ale čerstvá šťáva dodá i živiny, které vaše tělo doslova nakopnou a pročistí. Takovou šťávu můžete v ledničce uchovat nejvýš do druhého dne, protože je to živá kultura. Neustále v ní probíhají biologické procesy a brzy zkvasí. Naopak krabicové džusy mají trvanlivost i několik roků, po otevření až pět dní. Prošli totiž pasterizací, ta ale zabíjí všechny živé látky, jež jsou pro tělo na ní tím nejcennějším.

Jaký odšťavňovač zvolit?
Dnes je na trhu široká nabídka odšťavňovačů. „Zákazník by si měl rozmyslet, jaké druhy ovoce, zeleniny by nejraději odštavňoval a jakou konzistenci šťávy upřednostňuje. Také je důležité odhadnout, jaké množství šťávy bude chtít běžně připravovat nebo jak je pro něj důležité snadné a rychlé čištění přístroje,“ říká Stanislav Bobek ze společnosti EUjuicers.com. V nabídce obchodů jsou k dostání odšťavňovače vysokootáčkové neboli odstředivé a nízkootáčkové, kam spadají přístroje šnekové nebo dvouhřídelové. Vysokootáčkové jsou rychlíci a vytvářejí vodovější šťávy. Nízkootáčkové přístroje jsou pomalejší, ale zato mají vyšší výtěžnost. Štávy jsou hustší, mohou obsahovat i drobné kousky ovoce nebo zeleniny a uchovávají si víc živin. 

„Posledním trendem mezi těmito přístroji jsou šnekové odšťavňovače, které umí vytvořit kvalitní šťávu i z listové zeleniny, bobulovin nebo bylinek. To je s klasickými odstředivými technologiemi nemožné nebo spíš zbytečné, výtěžnost je u těchto druhů minimální, z velkého množství na vstupu se získá jen pár kapek šťávy,“ uvádí Stanislav Bobek. A přitom právě listová zelenina a bylinky jsou cennými látkami vysloveně nacpané, bylinky navíc koktejly příjemně dochutí. 

Šnekový odšťavňovač Omega 8006 nabízí tak šetrný způsob zpracování surovin, že téměř nedochází ke ztrátám vitamínů. Je navíc možné využít ho i k přípravě několika druhů těstovin, ořechového másla, dětských přesnídávek nebo zmrzlin.

Pokud tedy začínáte pociťovat nedostatek slunečního záření, známky podzimní únavy nebo jste se už několikrát trápili s nachlazením, vaše tělo vám dává jasný signál. Nejdřív podělte kolegy v práci svými zásobami sladkostí, pak rozdejte sousedům zbylé láhve s vínem. A vrhněte se na odšťavňování!

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články