Celulitida: Má ji téměř každá a snad žádná ji nechce!

Hlavním viníkem vzniku pomerančové kůže je nemocná tuková buňka, ta dokáže zvětšit svůj objem a narušit tak místní průtok krve a lymfy.
Celulitida: Má ji téměř každá a snad žádná ji nechce!

V takovém místě pak dochází k nerovnováze a zadržování tekutiny a dolíček je na světě. Svůj podíl má i nevhodná životospráva, např. sedavé zaměstnání, nedostatek pohybu, kouření, hormony, dědičnost…

Nejlehčí z forem celulitidy pozná každá žena tak, že si na stehnech nebo hýždích vytvoří stiskem mezi dvěma prsty kožní řasu. Pokud se v ní objeví hrbolky — je diagnóza potvrzena. S takovou formou celulitidy se dá ještě nejlépe bojovat. K lepšímu průtoku lymfy postačí zvýšení příjmu tekutin (voda bez bublinek, bylinné čaje) a pravidelná masáž rukavicí z lufy nebo kartáčem.

Běh na dlouhou trať
Druhým stupněm celulitidy je pouhým okem viditelná pomerančová kůže. Třetí stupeň již vytváří výraznější nerovnosti a čtvrtý je velmi bolestivým otokem. V těchto případech je již boj s pomerančovou kůží skutečně během na dlouhou trať. Zřejmě nejdrastičtějším způsobem je operativní odstranění tukového polštáře, tzv. liposukce. Méně bolestivou a zřejmě také nejúčinnější možností, jak se zbavit celulitidy, je tzv. lymfatická drenáž. Pokud se navíc doplní pravidelným používáním stahovacího prádla, nebo punčoch, bývá účinek lymfodrenáže ještě prodloužen. Dalším a pravděpodobně nejrozšířenějším způsobem, jak se zbavit celulitidy, je používání speciálních kosmetických přípravků, balzámů a krémů.

První dva stupně jsou pouze kosmetickou vadou, když se ale do podkoží, které je svým způsobem degenerováno, dostane zánět, jedná se o zdravotní problém, se kterým může postižená skončit až v nemocnici. Dlužno také dodat, že většina žen však netrpí celulitidou – zánět podkožního vaziva, ale dermopanikulitidou, tj. degenerativní změnou podkožního tuku.

Které nápoje negativně ovlivňuje naší pokožku?
V první řadě stojí za vznikem celulitidy sůl, která zadržuje vodu v tkáních. Je tedy nutné se vyvarovat nápojů, které jsou sycené oxidem uhličitým.

Které nápoje naopak prospívají naší pokožce?
Mimo jiné mírně močopudné nápoje. Základem je dodržování pitného režimu, s důrazem na kvalitu nápojů. Vhodné jsou i některé bylinkové čaje, např. přeslička, která má zpevňující  účinky, podílí se na tvorbě vláken v podkoží. Dalším pomocníkem je vitamin C, který má antioxidační účinky a který je obsažen v ovoci a zelenině.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články