Bylinky by neměly chybět v žádné kuchyni

Základem kuchyně jsou bylinky a koření, pokud chcete své kuchařské dovednosti dotáhnout k dokonalosti, měli byste se v nich vyznat.
Bylinky by neměly chybět v žádné kuchyni

Bazalka
Čerstvé lístky bazalky mají sladce kořenitou příchuť a vůni připomínající hřebíček. Jsou nepostradatelné při přípravě pokrmů z oblasti Středozemního moře. Bazalka je výborná na čerstvých rajčatech pokapaných salátovým olejem a je vhodná do každého vařeného pokrmu, ve kterém jsou rajčata. Dává zvláštní chuť salátům z rýže a je skvělým doplňkem pokrmů z tykve, fazolí a hub. Její výraznou chuť nepřehluší ani česnek a dohromady s ním je součástí klasické omáčky pesto. Ostrá chuť této byliny se ještě stupňuje vařením. Čerstvé lístky si uchovají aroma, naložíme-li je do octa nebo do oleje.

Bobkový list
Bobkový list patří k bylinkám, které jsou lepší sušené než čerstvé. Jeden nebo dva lístky přidáme do marinád, vývarů, paštik, náplní a pokrmů připravovaných s karí. Vaříme-li rybu, nesmíme zapomenout přidat do vody i jeden bobkový list. Přidáme-li do nádoby, ve které skladujeme rýži, jeden list, rýže získá jeho vůni. Bobkový list přidáváme do pokrmů na začátku vaření a ke konci ho vyjmeme.

Česnek
Celá rostlina je prosycena pronikavou česnekovou vůní. Česnek je koření vhodné takřka do všech slaných pokrmů, teplých i studených. K jemnému ochucení salátů postačí stroužkem česneku vytřít salátovou mísu, jeden nebo dva stroužky přidáváme do zálivek a marinád, případně si můžeme připravit česnekový ocet a olej. Prolisovaný česnek přidáváme do másla, kterým potom potíráme bagetu před zapečením, nebo maso či ryby před grilováním. Česnekovými stroužky, pokrájenými na menší kousky, špikujeme maso před pečením. Česnek se dá dokonce zapékat jako ostatní druhy zeleniny.

Estragon
Celá rostlina příjemně voní, chuť listů je kořenitě natrpklá. Bez estragonu si jen těžko představíme holandskou omáčku, přidáváme ho do polévek, rybích pokrmů a ke každé lahůdkové zelenině. Pro své výborné chuťové vlastnosti se přidává i do nádivky pečeného kuřete a do různých vaječných jídel.

Fenykl
Kromě výrazné chuti a vůně je fenykl oblíben také pro svoje léčivé účinky. Usnadňuje odkašlávání a podporuje zažívání, zabraňuje nadýmání. Nadrobno posekané mladé stonky přidáváme do salátů. Lístky fenyklu plníme mastné druhy ryb např. makrelu. Nadrobno nakrájenými sypeme saláty a dušenou zeleninu. Semínka přidáváme do omáček, chleba a moučníků.

V příštím článku si představíme některé další bylinky a koření.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články