Bylinkové čaje

Některé maminky nedají na přírodu dopustit. Než by sáhly po léku, raději hledají pomoc v léčivých rostlinách a plodech.
Bylinkové čaje
S podáváním bylinkových čajů musí být ale maminky opatrné, protože každá rostlinka může být lék, současně však může miminku způsobit problémy. I proto se bylinky v pediatrické praxi používají méně než v dospělé,“ říká dětská lékařka MUDr. Maria Bašeová a dodává: „Navíc velmi dbáme na dávkování. Řadu čajů pro miminka připravujeme v polovičním ředění, než je uvedeno v návodu, a necháme kratší dobu vyluhovat. Děti je možné bylinkami předávkovat. Ideální jsou dětské instantní granulované čaje, jež jsou běžně k dostání v lékárně a které se snadno připraví rozpuštěním ve vodě.“

Od narození do 6 měsíců
Miminku do půl roku plně postačí mateřské mléko, pokud má ale žízeň z důvodu velmi horkých letních dnů, zvýšené teploty nebo ho trápí bolesti bříška, pak mu maminka může podat trochu čaje. Pro nejmenší děti, většinou již od 1. týdne věku, jsou určeny jednodruhové čaje, především fenyklový – dobře známý pomocník při nadýmání. Nejlepší je, když ho pije i maminka. Čaj podáváme miminku minimálně 20 minut po jídle v množství asi 10 až 20 ml v jedné dávce, kojeným dětem lžičkou nebo kapátkem, aby si nezvykaly na lahvičku. Nápoj má být vlažný (asi 30 °C).
Podávání čajů od 1. týdne věku by měla maminka vždy konzultovat s pediatrem nebo dětskou sestrou.

Od půl roku výše
„Dítě už má silnější trávicí systém a může tedy ochutnat i další čaje, například řepíkový (hojí sliznice, někdy je vhodnější než heřmánkový, jenž může vyvolat alergickou reakci), lipový nebo šípkový, který je ideální při zvýšené teplotě – lze ho podávat i chlazený, případně různé ovocné čaje. Vždy je lepší miminku nabídnout jen jeden druh bylinky nebo plodu, abychom zjistili, zda na něj děťátko nemá alergii. U směsových čajů se těžko pozná, která z daných bylinek alergizuje… Čaje nikdy nepodáváme navečer, ale dopoledne nebo před odpoledním spánkem, abychom věděli, že u dítěte neproběhla alergická reakce. Zvláště hlídáme děti, u kterých je prokázána alergie v rodině,“ zdůrazňuje MUDr. Maria Bašeová.

Je možno připravený čaj skladovat?
Hotový nápoj – najednou připravené množství 100 ml – můžeme skladovat v chladničce několik hodin a z něj potřebné množství vždy odlít. Samozřejmě je nezapomeneme před konzumací ohřát na správnou teplotu... Uskladněný čaj je třeba spotřebovat nejpozději do 24 hodin.

Dobrá rada:
Řadu bylinek nelze sbírat individuálně, připravovat si je pro dítě v domácích podmínkách je velké riziko. U bylinek zakoupených v lékárně mají rodiče jistotu, že byly pěstované na půdách, které nejsou chemicky ošetřované.

Víte, že…?
Věk dítěte, pro který jsou čaje určené, je dán především požadavky České pediatrické společnosti, jež zase vychází z mezinárodně uznávaných doporučení. V každém případě tady platí, že přibližně do 6 měsíců věku má být dítě výhradně kojené a že čaje v žádném případě nesmějí být podávány na úkor mateřského mléka.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články