Bude to obřík?

Jak bude vypadat, komu bude podobné, bude to holka nebo kluk … o čem ještě přemýšlíte, když hladíte své rostoucí bříško? Napadlo vás, jak asi bude vaše děťátko velké?
Bude to obřík?
Jste-li basketbalistka nebo dvoumetrové výšky dosahuje váš partner, asi počítáte s tím, že i vaše miminko předčí své vrstevníky. Ale i průměrně velkým rodičům se mohou narodit obříci.

Překvapení
„To bude pěkný kus chlapa,“ sdělil paní Kateřině lékař, který při ultrazvukovém vyšetření ve 30. týdnu těhotenství měřil hlavičku a stehenní kost plodu. Doma se tomu s manželem zasmáli, ale přece jen přehodnotili nákup kočárku a rozhodli se pro typ skýtající miminku více pohodlí. A udělali dobře, protože, když se pak Adámek narodil, bylo jasné, že bude potřebovat pořádný kočár. Se svými 4300 g a 55 cm dokonce vypadal spíš jako šestinedělní kojenec. Zdravý krásný kluk však provokoval rodinné přátele k poťouchlým otázkám: Po kom to dítě je, když mamku i taťku má velké sotva průměrně? „Viník“, alespoň teoretický, se brzy našel. Ukázalo se, že dědeček z otcovy strany byl statný dlouhán a geny přeskočily dvě generace.

Učebnicové mimi
Představa, že tzv. učebnicové miminko narozené v termínu váží něco málo přes 3 kg a měří do 50 cm, je prý dnes už zastaralá. Podle MUDr. Heleny Slavíkové novorozenců s hmotností 4000 až 4500 g stále přibývá, a to i jinde ve vyspělých zemích. Děťátka vážící 5000 g a více, tedy skuteční malí obříci, však bývají spíše raritou. Někdy je velké miminko překvapením pro rodiče i lékaře, ale v řadě případů, lze větší hmotnost plodu předpokládat.

Čím to je
„Velkých, takzvaně hypertrofických, dětí se rodí zhruba 10 % a jejich velikost ovlivňuje řada faktorů,“ vysvětluje doktorka Slavíková. „Značný podíl mají geny, takže je-li alespoň jeden z rodičů vysoké postavy, je možné, že miminko bude podobně stavěné. Dalším důvodem může být obezita matky ještě před otěhotněním, dále nadměrný nárůst hmotnosti ženy během těhotenství (větší než 15 kg), způsob stravování a celkový životní styl. Častěji se také rodí velká děťátka maminkám, které trpí cukrovkou. A to nejen diabetem I. typu, ale i těhotenskou cukrovkou, která se objevuje až v průběhu gravidity. Když se velké mimi narodí zdravé mamince, lékaři ji zkontrolují, zda se u ní přece jen cukrovka opožděně neobjevila, aby mohly v případě pozitivního výsledku včas miminku pomoci. Porodní váhu děťátka značně ovlivní i termín, ve kterém se narodí. S každým dnem přenášení těhotenství se hmotnost plodu zvyšuje.“

Komplikace
Ačkoli velká miminka vypadají hned po narození jako ze žurnálu (na rozdíl od těch menších s červenou a svraštělou pokožkou), nejsou vždy bez problémů. Mnohá jsou zcela zdravá a narodí se hladce bez komplikací. Ale některá to mají s příchodem na svět těžší a cestou mohou utrpět menší či větší poranění (např. zlomeninu klíční kosti) stejně jako maminky (poranění pochvy, dělohy atd.) .I proto se sleduje velikost plodu během těhotenství a tělesné dispozice maminky, aby se včas objevily případné nesrovnalosti a zvážila se nutnost císařského řezu. Miminka žen „cukrovkářek“ kontrolují lékaři ještě častěji, než je obvyklé, a to jak v maminčině bříšku, tak i po porodu. Důvodem jsou právě rizika vyplývající ze změněného metabolizmu cukrů v jejich organizmu.

Výbava do života
Čekáte-li velké miminko, počítejte s tím, že bude vypadat ještě několik měsíců či let větší a starší, než ve skutečnosti je. Možná často zmátne „cizí“ okolí, které od něj bude vyžadovat víc, než bude schopné.

Mít, či nemít obra?
Tuto otázku, žádná budoucí maminka jistě neřeší, protože nejdůležitější je, aby bylo její miminko zdravé. „A právě proto by měla už před otěhotněním upravit svůj jídelníček tak, aby si zajistila všechny potřebné vitaminy a minerály. Zejména kyselinu listovou, působící preventivně proti rozštěpovým vadám, a jod, který se podílí na správném vývoji nervové soustavy. V prvních třech měsících těhotenství, může tyto dávky ještě zvýšit, protože v tomto období se její látková přeměna zrychluje. Pokud z různých důvodů nejí pestrou stravu, pak jí pomohou vitaminové preparáty s minerály v podobě doplňků stravy určené přímo pro budoucí maminky. V současné době existují takové, které pokrývají potřebu vitaminů pro těhotenství i období kojení najednou. U některých přípravků dokonce stačí k pokrytí všech potřebných viaminů a minerálů jen jedna tabletka denně. Není třeba se bát, že právě užívání těchto doplňků způsobí extrémní nárůst plodu. Žádná taková souvislost dosud nebyla stoprocentně prokázána. Ale každopádně platí jak pro vitami ny a minerály, tak pro celkový přísun potravy: všeho s mírou,“ zdůrazňuje MUDr. Slavíkovová.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články