Brusinky: Poradí si se stárnutím, záněty nebo s rakovinou

Brusinky jsou známé už po staletí jako suroviny v kuchyni, ale také jako prostředek lidového léčitelství.
Brusinky: Poradí si se stárnutím, záněty nebo s rakovinou

Brusinka je celoročně zelený keříček vysoký 10 až 30 centimetrů s červenými jedlými plody, které obsahují flavonoidy, třísloviny, kyselinu gallovou, benzoovou a šťavelovou, hydrocholin, cholesterin, tanin, vitamin C a hořčík. Je to plodina amerických Indiánů, kteří obklady z brusinek léčili zranění od jedovatých šípů, barvili jimi látky, nebo je ochucovali javorovým sirupem a sušili na slunci. Osadníci je pak používali při žaludečních a jaterních problémech a nemocech krevního oběhu.

Kromě velkého množství vitaminu C obsahují brusinky kyselinu elegikovou, která ničí bakterie způsobující urologická onemocnění. Mají preventivní účinek při zánětech ledvin a prostaty a menstruačních potížích. Jsou vynikajícím přírodním antioxidantem, takže zpomalují stárnutí. Pomáhají při zánětech močového měchýře a močových cest, kdy zmírňují bolest, pálení, svědění a výrazně snižují opakování infekce.

Konzumovat by je měli lidé trpící nedobrovolným únikem moči, protože mají schopnost zmírňovat zápach moči. Působí také mírně protiprůjmově. Dříve se rozdrcené plody používaly k ošetření ran a díky vysokému obsahu vitaminu C také při léčbě kurdějí. Mají preventivní účinek proti rakovině a kardiovaskulárním onemocněním.

Například se zjistilo, že ženy, které pily pravidelně brusinkový džus po šest měsíců, měly o 20% nižší riziko zánětu močových cest. A z jiné studie zase vyplývá, že dvě sklenice brusinkového džusu denně snižují četnost  infekcí močových cest u těhotných žen o 41%.
Brusinky mají pozitivní vliv i na děti - studie z  roku 2008 ukázala, že denní pití brusinkového džusu eliminovalo infekci Helicobacter pylori u dětí o 16%!

Sušené brusinky jsou vzhledem k množství minerálních látek a vitaminů skvělým zdrojem rychlé energie. Jsou známé tím, že se používají při přípravě divočiny nebo svíčkové, ale lze je přidávat také do kaší, müsli, jogurtů nebo třeba do čajů. Největší účinky mají brusinky čerstvé nebo sušené.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články