Maminka.czKoronavirus

Britská mutace viru se mezi dětmi zřejmě šíří více, častěji také onemocní

Radka Wallerová 28.  1.  2021
I v Česku už se šíří britská mutace koronaviru, která je ve srovnání s tou původní o dost nakažlivější. Zkušenosti ze zemí, kde už je delší dobu, navíc ukazují, že mnohem častěji postihuje i děti. To může být jedním z důvodů, proč vláda ustupuje od ještě nedávno zmiňovaného rozvolňování.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Zatímco původní typ viru, který způsobuje nemoc Covid-19, se u dětí šířil především bezpříznakově, o britské mutaci to platit nemusí. Upozorňují na to například izraelští lékaři. 

Počet nemocných dětí, u kterých se tam koronavirus potvrdil, od začátku roku přesáhl padesát tisíc, což je mnohem více, než to bývalo během loňských měsíců. Vysvětlením je zřejmě právě šíření nové mutace viru, která mezi lidmi včetně dětí přeskakuje mnohem snáze.

Zároveň děti zmutovaný virus jen nepředávají, ale také mnohem častěji samy onemocní. V Izraeli jich i proto končí více v nemocnicích, či dokonce na jednotkách intenzivní péče. Koronavirus zatím má u dětí většinou lehký průběh, ale i v Česku už se objevily desítky případů, kdy se u dětí rozvinul multiorgánový zánětlivý syndrom, který postihuje například srdce. Hrozí, že po rozšíření nové varianty viru bude případů ještě více. 

Koronavirus u dětí? Nikoliv jen kašel, ale i průjem či zvracení, mají jasno vědci

Ukazuje se také, že se mírně liší projevy nemoci podle toho, kterou variantou se člověk nakazil. Pro klasickou variantu je typická ztráta čichu a chuti, nová se ve srovnání s ní daleko častěji projevuje kašlem, bolestí hlavy a svalů. Dušnost a zažívací potíže se nicméně mohou objevit u obou variant. 

Podle Národní referenční laboratoře pro chřipku na SZÚ se v Česku zatím potvrdilo něco přes dvě stě případů nového typu viru. To je sice poměrně nízké číslo, ale je pravděpodobné, že skutečný počet nakažených je vyšší. Navíc se virus snáze přenáší, a tak ho mezi lidmi pravděpodobně bude přibývat. Odhaduje se, že během dvou měsíců může úplně převládnout. 

Roušky nestačí. Mnohem víc vytírejte, přezouvejte se a perte!

Zatím se o něm ví v Praze a v Brně, ve Středočeském kraji, na Vysočině, dalších případy jsou z Pardubic, Královéhradeckého kraje a Ostravska. Šéf Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek vysvětluje, že s čísly může více zamávat, když touto mutací onemocní 30 až 40 procentech testovaných lidí. Dá se tedy čekat, že během několika týdnů by přibylo i případů mezi dětmi, zvláště pokud by se výrazně rozvolnila omezující opatření. 

To zatím nevypadá – ministr školství Robert Plaga už například ustupuje od nápadu otevřít od února školy pro více dětí než pro prvňáky a druháky, neotevřou se ani skiareály. 

Bude mít PES šest stupňů? 

Kvůli rychleji se šířící britské mutaci koronaviru by to podle spoluautora výpočtu rizikového skóre PES Jana Kulveita z Oxfordské univerzity chtělo opatření v nejtvrdším pátém stupni upravit, aby epidemii víc zpomalila. "Připravit by se měl i šestý stupeň," uvedl před několika dny. 

Naštěstí i na novou mutaci platí očkování, to ale bohužel v Česku běží velmi pomalu. Částečně kvůli špatně zvládnuté organizaci, ale také kvůli nedostatku vakcín. Zatím se tak očkují pouze senioři nad 80 let a zdravotníci. V Izraeli, který je v očkování nejdál, přitom potvrzují, že po zhruba třech týdnech od druhé dávky vakcína chrání skutečně efektivně. 

VIDEO aneb proč se nebát vakcíny? 

Naučte děti dobře si mýt ruce: Je lepší mýdlo, nebo dezinfekce?
Jak vyléčit dítě? Pozor na zaručené rady z diskusí na internetu, varuje lékárnice

Speciál o koronaviru

Koronavirus se objevil poprvé na začátku prosince 2019 v  čínském městě  Wu-chan. Onemocnění, které tento koronavirus způsobuje, dostalo označení COVID-19.  Koronaviry vyvolávají nemoci od běžného nachlazení po syndrom akutního těžkého onemocnění dýchacích cest. Onemocnění se přenáší vzduchem  kapénkovou infekcí a nejčastěji zasahuje sliznice horních a dolních dýchacích cest a spojivky. Inkubační doba je 7 - 14 dní. Mezi příznaky koronaviru patří zvýšená teplota, dušnost, kašel, únava a bolesti svalů.

Uzavření škol|Nárok na ošetřovné|Testování na koronavirus|Léčba koronaviru|Rouška bez šití
 
Témata: Koronavirus, Imunita, Děti a nemoci, Školství, Domácí škola, Nemoc, Dětské nemoci, Kašel, Očkování, Průjem, Mýdlo, Senior, Děti, Vakcína, Muta, Středočeský kraj, Siri, Druhák, Praha, Státní zdravotní ústav, Pardubice, Královéhradecký kraj, Vír, Jana K, Varianta, Léky na kašel a odkašlávání na Heureka.cz

Video