Dýni hokkaidó, pocházející původně z Nové Anglie, začali pěstovat Japonci na sopečné půdě ostrova Hokkaidó. Dnes je tato oranžová koule šlágrem i u nás. Jde totiž doslova o vitamínovou bombu. Obsahuje betakarotén, vitamíny B1, B2, B3 a také minerální látky včetně draslíku. Umí také vázat toxiny, které rozpouští a vyplavuje z těla.
Jde o jednoletou rostlinu, kterou pěstujeme stejně, jako jiné tykve. Vyžaduje humózní, středně těžkou půdu s dostatečným množstvím půdní vláhy. Vyséváme ji v květnu přímo na stanoviště do předem připravených „hnízd“ do hloubky 3-5 cm a ve vzdálenosti 1,2 až 1,5 metrů od sebe. Během vegetace záhon pravidelně odplevelujeme, dokud rostliny nevytvoří souvislý porost. V případě potřeby ručně opylujte květy štětečkem. Vydatně zalévejte, ale nekropte listy!
Dýně sklízíme ve chvíli, kdy jsou zralé. Poznáte to podle toho, že jejich stopky jsou uschlé a dřevnaté. Skladovat se mají na chladnějším místě, kde vám vydrží až do jara. Pro uskladnění jsou ale nevhodné klasické vlhké sklípky, kde by vám mohly dýně začít hnít.
Vyléčí a navíc chutná!
Na její léčivé účinky přišli právě Japonci. Dýně hokkaidó se doporučuje užívat při onemocnění žaludku, sleziny a slinivky břišní. Protože má vysoký obsah draslíku a nízký obsah sodíku, je také skvělým lékem na srdeční poruchy a poruchy ledvin. Výborná je i pro diabetiky. Dužina má močopudné a žlučopudné účinky. Pomáhají také proti hlístům, roupům a škrkavkám! A něco pro pány: dýňová semínka také pozitivně ovlivňují potíže s prostatou.
Na rozdíl od jiných druhů dýní má výhodu, že se nemusí loupat. Může se jíst syrová, má příjemnou máslovou chuť. Lze ji ovšem připravovat na stovky způsobů. Dá se vařit, smažit, grilovat i zapékat na sladko. A labužníci z ní dokonce připravují i svíčkovou! Některé maminky dokonce používají tento druh dýně do prvních příkrmů místo mrkve. Dýně je totiž sladká, rychle uvařená, hodně zdravá a navíc nestaví!
Dýní existuje mnoho druhů, my se zaměříme na dýni, které se říká hokkaidó. Neumí sice vyrůst do obřích rozměrů jako její sestry, nicméně chybějící velikost tyto tykve bohatě vynahradí svou chutí, léčivými účinky a hlavně obsahem vzácných vitamínů. Pěstovat dýni hokkaidó je navíc velmi jednoduché!
Dýni hokkaidó, pocházející původně z Nové Anglie, začali pěstovat Japonci na sopečné půdě ostrova Hokkaidó. Dnes je tato oranžová koule šlágrem i u nás. Jde totiž doslova o vitamínovou bombu. Obsahuje betakarotén, vitamíny B1, B2, B3 a také minerální látky včetně draslíku. Umí také vázat toxiny, které rozpouští a vyplavuje z těla.
Vypěstujte si ji sami
Jde o jednoletou rostlinu, kterou pěstujeme stejně, jako jiné tykve. Vyžaduje humózní, středně těžkou půdu s dostatečným množstvím půdní vláhy. Vyséváme ji v květnu přímo na stanoviště do předem připravených „hnízd“ do hloubky 3-5 cm a ve vzdálenosti 1,2 až 1,5 metrů od sebe.
Během vegetace záhon pravidelně odplevelujeme, dokud rostliny nevytvoří souvislý porost. V případě potřeby ručně opylujte květy štětečkem. Vydatně zalévejte, ale nekropte listy!
Dýně sklízíme ve chvíli, kdy jsou zralé. Poznáte to podle toho, že jejich stopky jsou uschlé a dřevnaté. Skladovat se mají na chladnějším místě, kde vám vydrží až do jara. Pro uskladnění jsou ale nevhodné klasické vlhké sklípky, kde by vám mohly dýně začít hnít.
Na její léčivé účinky přišli právě Japonci. Dýně hokkaidó se doporučuje užívat při onemocnění žaludku, sleziny a slinivky břišní. Protože má vysoký obsah draslíku a nízký obsah sodíku, je také skvělým lékem na srdeční poruchy a poruchy ledvin. Výborná je i pro diabetiky. Dužina má močopudné a žlučopudné účinky. Pomáhají také proti hlístům, roupům a škrkavkám! A něco pro pány: dýňová semínka také pozitivně ovlivňují potíže s prostatou.
Na rozdíl od jiných druhů dýní má výhodu, že se nemusí loupat. Může se jíst syrová, má příjemnou máslovou chuť. Lze ji ovšem připravovat na stovky způsobů. Dá se vařit, smažit, grilovat i zapékat na sladko. A labužníci z ní dokonce připravují i svíčkovou! Některé maminky dokonce používají tento druh dýně do prvních příkrmů místo mrkve. Dýně je totiž sladká, rychle uvařená, hodně zdravá a navíc nestaví!
Video: Podzimní klasika? Rychlá dýňová polévka